2013-02-21 19:46:03
Φωτογραφία για Έλεγχος για φυματίωση στους παιδικούς σταθμούς Βόλου
Έρευνα και ενημέρωση για τη φυματίωση έχει αρχίσει εδώ και μία περίπου εβδομάδα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Βόλου. Η έρευνα γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας.

Από την περασμένη Δευτέρα συνεργεία της Διεύθυνσης Υγείας, υπό την καθοδήγηση του νομίατρου κ. Ζαρίφη, ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς και διενεργεί έρευνα στα παιδιά.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και αφού το συνεργείο επισκεφθεί και τους 13 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι αφορμή στάθηκε μεμονωμένο περιστατικό, προ διμήνου περίπου, κρούσματος φυματίωσης συμβασιούχου εργαζόμενου. Μόλις διαπιστώθηκε το κρούσμα έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Σε αυτές προβλέπεται ο γενικός έλεγχος και η ενημέρωση.

Με την ευκαιρία αναφέρεται ότι η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων
. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με το βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβληθεί.

Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες που αποτελούν και την πύλη εισόδου του μυκοβακτηριδίου. Από τους πνεύμονες όμως τα μυκοβακτηρίδια μπορούν να διασπαρούν σε όλο το σώμα και να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα όπως οι λεμφαδένες, οι νεφροί, τα οστά, οι σπόνδυλοι και οι μήνιγγες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Στην πνευμονική φυματίωση συνήθως υπάρχει βήχας με ή χωρίς πτύελα, αιμόπτυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια.

Άλλα συμπτώματα είναι αδυναμία, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ανορεξία, ρίγη, πυρετός, νυχτερινοί ιδρώτες.

Η Mantoux είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2 ημέρες (48 ώρες). Η Mantoux γίνεται στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΙΚΑ και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας. Αυτό το τεστ γίνεται και στα παιδιά των δημοτικών σταθμών.

e-thessalia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ