2013-02-21 20:09:06
Φωτογραφία για Στρώνει... σκόνη στην Ηλεία
Από τα ισχυρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης εξελίσσεται η μεταφορά του τρέχοντος 24ώρου. Το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο για τον Φεβρουάριο, ενώ είναι το δεύτερο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης για τον φετινό μήνα, με το πρώτο να σημειώνεται στις 3 Φλεβάρη!

Οι ασθενείς λασποβροχές - ψεκάδες-, που σημειώνονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 21/2 στην Ηλεία, μπορεί να μην είναι αξιόλογες και μη μετρήσιμες από τα βροχόμετρα, ωστόσο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα λεπτό στρώμα σκόνης σε όλες τις επιφάνειες. Το "έστρωσε" στα αυτοκίνητα, ενώ όσοι πολίτες αποφάσισαν να κινηθούν μάλλον το μετάνιωσαν αφού τα ρούχα τους γέμισαν από εκατοντάδες στίγματα λάσπης!

Τα σωματίδια της σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φωσφόρος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. (περισσότερα ΕΔΩ)


Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να μην κυκλοφορούν στον δρόμο τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.

Παράλληλα, η θερμοκρασία, σήμερα Πέμπτη, παρουσιάζει άνοδο και φτάνει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού, ωστόσο λόγω των ενισχυμένων ανατολικών ανέμων, που ήδη φτάνουν σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ στα πιο ανατολικά ορεινά, δεν είναι αισθητή.

Μετεωρολογική ενημέρωση Θεόδωρος Κονδύλης

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ