2013-02-22 17:24:03
Φωτογραφία για Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τον έλεγχο του ανταγωνισμού
από το Γραφείο Τύπου

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β´ Θεσσαλονίκης, για τη θεσμική ανεπάρκεια στον έλεγχο του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στον μεγάλης επισκεψιμότητας ιστότοπο iefimerida.gr, σε συνέχεια πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος των New York Times της 29ης Ιανουαρίου 2011 με τίτλο «Τι είναι στραβό στην Ελλάδα; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία», όπου γίνεται λόγος για γνωστή πολυεθνική εταιρεία η οποία φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά της ζυθοποιίας, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα εναντίον της υγιούς επιχειρηματικότητας, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρώτη φορά ασχολήθηκε με την αγορά ζύθου το 2001, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, και στη συνέχεια ξανά το 2005 ύστερα από καταγγελία για αθέμιτες πρακτικές από τη ζυθοποιία Μύθος, χωρίς βέβαια μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί κάποια απόφαση.


Η κ. Μάρκου επικαλέστηκε στοιχεία από έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την μεγάλη απόκλιση τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών από το 2009, οπότε ξεκίνησε η κρίση, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε τρία χρόνια μειώθηκε κατά 20% και άνω, οι μισθοί μειώθηκαν στα 2/3 ενώ από την άλλη ο ΓΔΤ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες.

Η κ. Μάρκου ρώτησε τον Υπουργό ευθέως αν θεωρεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει καλά τη δουλειά της και αναρωτήθηκε «στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο μιας αγοράς που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, υπάρχει περίπτωση μια επιχείρηση μικρή, μιας οικογένειας, ενός καθημερινού ανθρώπου της μεσαίας τάξης, πιστεύετε μπορεί ποτέ να πετύχει και να επιβιώσει; Ιδίως σε περιοχές που είναι μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, όπως είναι η Θράκη και η Μακεδονία;».

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς συνομολόγησε τις αβελτηρίες στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσπάθησε, όμως, να αποδώσει τη 12ετή καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης στην ελληνική δικαιοσύνη, παρόλο που η υπόθεση ακολούθησε τη δικαστική οδό μόλις το 2006.

Ακόμα, ανέφερε ότι στα μέσα Ιανουαρίου του 2013, δημοσιεύτηκε διάταξη με την οποία δεν απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη της καταγγελόμενης εταιρείας για τη συνεκδίκαση συναφών υποθέσεων ανταγωνισμού στα διοικητικά δικαστήρια, απαίτηση που καθυστερούσε σημαντικά τη διαδικασία στο παρελθόν.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στην αγορά ζύθου, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση και κατέθεσε χρονολογικό πίνακα με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ