2013-02-28 16:21:53
Φωτογραφία για Τότε και...τώρα!
Αυτά γίνονται; Ο πρωθυπουργός της χώρας να "υποκλέπτει" τις επιτυχίες των αντιπάλων του, τις οποίες λοιδώρησε πριν από μερικά χρόνια; Ο λόγος για ένα σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «μειώσαμε το έλλειμμα κατά 145 δις ευρώ».

Πότε έγινε αυτό; Υπήρξε και δεύτερο «κούρεμα» του χρέους ή άρχισε ο πρωθυπουργός να το αποπληρώνει και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε τα αντίθετα τον Οκτώβριο του 2011, όταν προέβλεπε ότι το «κούρεμα» δεν θα ξεπεράσει τα… 100 δις και εξέφραζε τις μεγάλες του ανησυχίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», πρέπει να πούμε ότι, τη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους την πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχικά τον Ιούλιο του 2011, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οριστικοποιήθηκε στη νέα Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2011.


Τι έλεγε τότε ο πρωθυποργός; Κατήγγειλε τη συμφωνία, η οποία δεν περιελάμβανε μόνο το «κούρεμα» αλλά και όλα όσα εφαρμόζει σήμερα. Ένα πράγμα μόνο δεν εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς από εκείνη τη συμφωνία. Προβλεπόταν η λήψη μέτρων ύψους 11 δις ευρώ. Ο κ. Σαμαράς δεν πήρε αυτά τα μέτρα, διότι… πήρε μέτρα 18, δις. Κι αυτό, όταν στο Ζάππειο, πριν τις εκλογές του περασμένου Μαϊου, έλεγε ότι αντί για τα μέτρα των 11 δις, εκείνος θα πάρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 18,5 δις και δεν θα επιβαρύνει άλλο μισθούς και συντάξεις. Πράγματι, πήρε μέτρα ύψους 18,5 δις, τσακίζοντας, όμως, μισθούς και συντάξεις και όχι μόνο.

Ιδού, όμως, τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός στις 27 Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του χρέους, που προέβλεπε ότι δεν θα ξεπεράσει τα 100 δις και χθες πανηγύριζε, ψευδόμενος, ότι «μειώσαμε» το χρέος κατά 145 δις, όταν ο ίδιος δεν έκανε τίποτε γι αυτό. Διότι το «κούρεμα» έγινε τον Φεβρουάριο του 2012, όταν εκείνος αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία, κατά τα άλλα, συμμετείχε.

Έλεγε, τότε:

«Τώρα, ως προς το ίδιο το «κούρεμα»: η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια. Διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι' αυτές. Πώς; Και από πού;

Επίσης, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά. Και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό» Ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που - θα το λέω συνέχεια - είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας. Έχει στεγνώσει η αγορά.

Τέλος, είμαι βαθιά ανήσυχος για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη αυτή η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι το Ταμείο Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας, το EFSF , δεν ενισχύεται επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις στη δευτερογενή αγορά». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ