2013-03-02 08:07:13
Φωτογραφία για ΕΛ.ΑΣ.: Ιδια ομάδα σχεδίασε την απόδραση Βλαστού και τη βόμβα σε δικαστή στο Χαλάνδρι
Οι «εγκέφαλοι» οργάνωσαν εντυπωσιακά χτυπήματα μέσα από τις φυλακές

Μεγάλες οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας που εξερράγη τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου 2012 σε διώροφη οικία, όπου διαμένει η πρόεδρος Εφετών κυρία Παρασκευή Καλαϊτζή στο Χαλάνδρι [πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ]

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

«Οι οργανωτές της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων είναι οι ίδιοι που έβαλαν τη βόμβα στην πρόεδρο Εφετών κυρία Παρασκευή Καλαϊτζή τον περασμένο Νοέμβριο στο Χαλάνδρι. Άνθρωπος-κλειδί είναι ένας ποινικός που κρατείται στις φυλακές Δομοκού και ο οποίος προχώρησε στη στρατολόγηση των δύο πρώην συγκρατουμένων του, που επέβαιναν στο ελικόπτερο».

Αυτό ανέφερε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί τις έρευνες για την προεργασία της απόπειρας απόδρασης του βαρυποινίτηΠαναγιώτη Βλαστού το βράδυ της Κυριακής 24/2 με ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν ένας έλληνας και ένας αλβανός κακοποιός.


Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο συλληφθέντες συνεργοί του Βλαστού κρατούνταν μέχρι προ μερικών μηνών στις φυλακές Δομοκού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να βρουν μέσω ποίων «επαφών» στρατολογήθηκαν τα δύο αυτά άτομα, εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε έναν έλληνα κακοποιό ο οποίος κρατείται επίσης στον Δομοκό τους τελευταίους μήνες. Αυτός ήταν συγκατηγορούμενος του Βλαστού στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ.Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009 και είχε καταδικασθεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Το κλειδί του Δομοκού

Όπως διαπιστώθηκε, ο συγκεκριμένος έλληνας κακοποιός κρατείτο σε κελί ακριβώς δίπλα απ' αυτό του νεαρού αλβανού επιβάτη του ελικοπτέρου, λίγο προτού αυτός παραβιάσει την πενθήμερη άδεια. Επιπλέον μέσα στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα διατηρούσε επαφές και με τον έλληνα επιβάτη του ελικοπτέρου. Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να ήξερε από την παραμονή του σε άλλη φυλακή και τον Π. Βλαστό.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που επιχειρείται να αξιολογηθούν, ο έλληνας μεγαλοκακοποιός επέλεξε τους δύο συγκρατουμένους του στον Δομοκό που κατηγορούντο για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών επειδή δεν είχαν θεωρηθεί κακοποιοί πρώτης γραμμής από την ΕΛ.ΑΣ. Έτσι η «στρατολόγησή» τους στο εγχείρημα απόδρασης του Βλαστού ήταν σχετικά ευχερής και δεν έγινε αντιληπτή από τις αρχές ασφαλείας.

Ο έλληνας οργανωτής της απαγωγής εκ των φυλακών Δομοκού φέρεται να είχε καθημερινή επικοινωνία και με τον Π. Βλαστό σχετικά με τη στρατολόγηση, τη χρηματοδότηση αλλά και τη γενική δοκιμή -δύο μήνες νωρίτερα- της απόδρασης του βαρυποινίτη από τα Τρίκαλα.

Η βόμβα στο Χαλάνδρι

Εκείνο όμως που προβληματίζει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και δείχνει την ισχύ πυρός του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα είναι ότι η ίδια ομάδα μεγαλοκακοποιών θεωρείται ύποπτη για τη βομβιστική επίθεση στις 22 Νοεμβρίου 2012 στην κατοικία της προέδρου Εφετών κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή, στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι. Η κυρία Καλαϊτζή ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που ασχολήθηκε με την απαγωγή του εφοπλιστή και ορισμένοι κατηγορούμενοι της απέδιδαν «μεροληπτική στάση» ενώ την είχαν απειλήσει. Επιπλέον, είχαν γίνει τρεις αιτήσεις εξαίρεσής της. Έλεγαν επιπλέον ότι σε αρκετές περιπτώσεις το δικαστήριο ύστερα από 18μηνη διαδικασία επέβαλε κατά πολύ βαρύτερες ποινές από αυτές της πρότασης του εισαγγελέα.

Η βόμβα στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται στην αυλή διώροφης κατοικίας. Από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές εντός της κατοικίας της κυρίας Καλαϊτζή, ενώ έσπασαν τζάμια και σε γύρω σπίτια.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «οι ίδιοι άνθρωποι μέσα σε λίγες εβδομάδες και μέσα από περιφερειακές φυλακές οργάνωσαν μια βομβιστική επίθεση μεγάλου βεληνεκούς κατά δικαστικού και μια απόδραση με ελικόπτερο. Τα λόγια περιττεύουν για την άνεση των εγκληματικών κινήσεων που έχουν και τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ