2013-03-02 13:52:11
Φωτογραφία για Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άφιξη της τρόικας στη Λισαβόνα
Διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Σάββατο, σε 30 πόλεις της Πορτογαλίας μετά το κάλεσμα μη πολιτικού κινήματος, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να συγκεντρώσει σε ανάλογες κινητοποιήσεις εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλους.

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται από το κίνημα της 15ης Σεπτεμβρίου, όπως ονομάστηκε. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άφιξη της τρόικας στη Λισαβόνα.

Η τρόικα καλείται να ελέγξει τα μέτρα που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2011.

«Πιστεύουμε πως θα είναι μια τεράστια διαδήλωση» δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Νούνιο Ράμος ντε Αλμέιδα.

«Θέλουμε να δείξουμε πως υπάρχουν εναλλακτικές στην λιτότητα, πως είναι εφικτή μια διαφορετική πολιτική» τόνισε.

Το κίνημα είναι ιδιαίτερα δραστήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοίνωσε πως συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον πορτογαλικό λαό θα πραγματοποιηθούν και στο εξωτερικό: στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Μαδρίτη, την Βοστώνη και την Βαρκελώνη.


Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, όπως και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι συνταξιούχοι και οι στρατιωτικοί.

***

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει και έχει ανεβασμένο «ηθικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νίκολας Μαντούρο.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας αποκάλυψε για πρώτη φορά, ότι ο Τσάβες που νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Καράκας, άρχισε χημειοθεραπεία μετά την επιστροφή του από την Κούβα.

Στην Αβάνα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποβλήθηκε στην 4η χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί ο καρκίνος.

Νωρίτερα, ο Μαντούρο κατηγόρησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι πραγματοποιούν «εκστρατεία ώστε να αποσταθεροποιήσουν τη Βενεζουέλα με ψέματα για την υγεία του Τσάβες».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν έχει εμφανιστεί σε καμία δημόσια τηλεοπτική εμφάνιση ούτε έχει μιλήσει στο λαό της Βενεζουέλας από την ημέρα της αναχώρησής του για την Κούβα και την επιστροφή του στο Καράκας, στις 18 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαρρέει ότι ο πρόεδρος παραμένει σε ελεγχόμενη κατάσταση στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Η ισπανική εφημερίδα ABC έγραψε την Παρασκευή ότι ο Τσάβες «μεταφέρθηκε πριν από αρκετές ημέρες σε προεδρική κατοικία στο νησί Λα Ορτσίλα για να περάσει τις τελευταίες ημέρες του με την οικογένειά του».

***

Τηλεφωνική συνομιλία για τη Συρία είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το θέμα της Συρίας έχει γίνει συχνά πηγή έντασης μεταξύ των χωρών.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην ανάγκη να προωθηθεί μια πολιτική μετάβαση προς τον τερματισμό της βίας το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, G-20.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, θα έχει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο της G-8 στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Δεκάδες νεκροί στη Συρία

Εν τω μεταξύ, δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στην Ράκα της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε σύρους αντικαθεστωτικούς και μέλη των τακτικών δυνάμεων σε προάστια της πόλης Ράκα, 550 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, διευκρίνισε η οργάνωση και πρόσθεσε πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό.

«Ο στρατός βομβάρδισε αρκετές συνοικίες και προάστια της πόλης. Από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες» επισημαίνει η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών.

Η Ράκα είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στον Ευφράτη στα σύνορα με την Τουρκία. Στους 240.000 κατοίκους της έχουν προστεθεί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας.

***

Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ, με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του εκτελεστικού διατάγματος.

Ο Ομπάμα ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να θέσει σε ισχύ το αυστηρό πλαίσιο στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών για μια εναλλακτική λύση.

Την Παρασκευή, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις περικοπές ως «ηλιθιότητα», λέγοντας ότι θα κοστίσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έχουν σαφές αντίκτυπο στην οικονομία.

Κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αντιπάλους του ότι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές, πρώτα στη μεσαία τάξη και έπειτα σε όλη την αμερικανική οικονομία.

Αν και δεν αφορούν όλους τους πολίτες, οι περικοπές θα πονέσουν πραγματικά όσους θα τις υποστούν, υπενθύμισε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που θα υπάρξουν, «θα το ξεπεράσουμε, δεν θα έρθει και η Αποκάλυψη».

Το κόστος των μέτρων που θα απλωθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου (οπότε και λήγει το οικονομικό έτος 2013) είναι 85 δισ. δολάρια. Αν υπάρξει συμφωνία Λευκού Οίκου και Κογκρέσου σε οποιοδήποτε σημείο στο μεταξύ τους διάστημα θα διακοπούν.

Το 85 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το οικονομικό ύψος των περικοπών, αντιπροσωπεύουν μείωση δαπανών κατά 8% για τον αμυντικό προϋπολογισμό και 5% για τις άλλες δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, οι περικοπές θα οδηγήσουν στη διακοπή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα επιβάλουν, άδεια άνευ αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ