2013-03-04 06:48:03
Φωτογραφία για Αυστρία: Tο Λαϊκό Κόμμα ο απόλυτος κυρίαρχος στην Καρινθία
Την απόλυτη πλειοψηφία, που διαθέτει εδώ και 15 χρόνια στην τοπική Βουλή, κατόρθωσε να διατηρήσει και μετά τη... χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με τον τοπικό κυβερνήτη Έρβιν Πρελ, ο οποίος ηγείται της τοπικής κυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έκπληξη αποτελεί η επιτυχία του νεοεμφανιζόμενου κόμματος του 80χρονου δισεκατομμυριούχου Αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, έπειτα από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, το Λαϊκό Κόμμα αποσπά ποσοστό 51,1% έναντι του 54,4% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 21,6% (25,5%), η «ομάδα Στρόναχ» στο 9,7%.

Στην τέταρτη, από την τρίτη, θέση περνά το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 8,5% (10,5%), ενώ οι Πράσινοι είναι πέμπτο κόμμα με 7,7% (6,9%) και το μόνο που βελτίωσε, έστω και ελαφρά, τη δύναμή του.


Εκτός της Κάτω Αυστρίας διεξήχθηκαν σήμερα τοπικές εκλογές και στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, κατά τις οποίες υπέστη συντριπτική ήττα το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μειώνοντας σε μόλις 17,4% το ποσοστό του, έναντι του 44,9% πριν από τέσσερα χρόνια. Η Καρινθία αποτελούσε για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα το «προπύργιο» του διαβόητου πρώην αρχηγού τους και στο μεταξύ εκλιπόντα Γιεργκ Χάιντερ.

Στις σημερινές εκλογές στην Καρινθία, ένα χρόνο νωρίτερα από την κανονική τους ημερομηνία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο, με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ηγείται στη Βιέννη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα– αναδείχτηκε, για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια, πρώτη πολιτική δύναμη, κατακτώντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό 37,1%, έναντι 28,7% στις εκλογές του 2009, που ο καγκελάριος Φάιμαν, σε πρώτη αντίδρασή του απόψε, χαρακτήρισε νέα αρχή για την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες στην Καρινθία έχουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη του λαού. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 14,8% (16,8%), ενώ στην τέταρτη θέση, αισθητά βελτιωμένο στο 11,7% (6,9%), είναι το Κόμμα των Πρασίνων. Με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 11,6% ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο σε αυστριακές εκλογές κόμμα «Ομάδα Στρόναχ», που είχε ιδρύσει το περασμένο φθινόπωρο ο δισεκατομμυριούχος Αυστροκαναδός επιχειρηματίας Φρανκ Στρόναχ.

Έκτο κόμμα, με ποσοστό 6,6%, αναδεικνύεται ο ακροδεξιός Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που είχε προκύψει από τη διάσπαση των Ελευθέρων τον Απρίλιο του 2005 και στις προηγούμενες εκλογές στην Καρινθία, ως κόμμα του εκλιπόντα πέντε μήνες νωρίτερα Γιεργκ Χάιντερ, είχε αποσπάσει την πρώτη θέση, την οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει, έπειτα από μια νέα διάσπαση το Δεκέμβριο του 2009, στην ισχυρότερη πτέρυγα, το Κόμμα Ελευθέρων Καρινθίας.

Η σημερινή συντριπτική ήττα της ακροδεξιάς στο «προπύργιό» της την Καρινθία, οφείλεται, κατά μέγα μέρος, στη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς των επιγόνων του Χάιντερ, πολλά από τα οποία ανάγονται στην εποχή της δικής του επικυριαρχίας στην Καρινθία, όπως εκείνο της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζάς της.

Την ήττα του κόμματός του (που οφείλεται βέβαια και στην επιτυχία του κόμματος του Στρόναχ, το οποίο κινείται πολιτικά στο χώρο μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς) παραδέχθηκε σε πρώτες δηλώσεις του στην Αυστριακή Τηλεόραση ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (η σκληρότερη έκδοση του Χάιντερ), αμφισβητώντας πως το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου.
protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ