2013-03-07 13:47:04
Φωτογραφία για Προβλήματα στην αγορά των φαρμάκων- Ολοκληρωμένη παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
από το Γραφείο Τύπου

Με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας με ΑΠ: ΔΥΓ3α /17530/15-2-2013, που ορίζει του όρους τιμολόγησης των φαρμάκων καθώς και το νέο εύρος τιμών έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία καθώς μειώνεται μέσα από το εύρος τιμών που θεσπίζεται, το κέρδος του κάθε επαγγελματία. Επιπλέον κάποιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά προκαλώντας ελλείψεις, ακόμη και σε αναντικατάστατα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το 2011 κατατέθηκαν 99 αιτήσεις για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά και το 2012 τα αιτήματα άγγιξαν τα 213 και μετά από το τρίμηνο περιθώριο που δίνει ο νόμος αποσύρθηκαν τελικώς 203 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 25 είναι αναντικατάστατα. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι μετά το νέο δελτίο τιμών, 17 εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους στον ΕΟΦ να αποσύρουν 43 σκευάσματα αν δεν διορθωθούν τα λάθη που -όπως υποστηρίζουν- έχουν γίνει στις τιμές.


Οι εταιρείες εκδηλώνουν την πρόθεση αυτή είτε επειδή θεωρούν πια ότι η τιμή αυτή δεν επιτρέπει να είναι κερδοφόρο το προϊόν τους, είτε επειδή φοβούνται ότι αυτή η χαμηλή τιμή που έχει στη χώρα μας επηρεάζει την τιμολόγηση του προϊόντος σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες αγορές.

Οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν μία καθ όλα νόμιμη δραστηριότητα αλλά μόνο για τις 130 φαρμακαποθήκες της χώρας και υπό τον όρο ότι αυτές οι εξαγωγές δεν επηρεάζουν τη διακίνηση και την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν φαρμακεία που προβαίνουν παρανόμως σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, διοχετεύοντας τα σε ευρωπαϊκές χώρες σε τιμές ακόμη και διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, στερώντας τα παράλληλα από τους έλληνες ασθενείς. Στην ίδια νοοτροπία κινούνται και ορισμένες φαρμακαποθήκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επίσης παρανόμως στο πεδίο των παράλληλων εξαγωγών, κάνοντας έως και το 80% του τζίρου τους από εξαγωγική δραστηριότητα, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η νομοθεσία σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, όπως η τρέχουσα.

Όταν το κράτος επιβάλει στην αγορά να πουλάει σε ένα ορισμένο εύρος τιμών, που είτε η αγορά δεν βγάζει κέρδος ή αρκετό κέρδος για το ρίσκο που αναλαμβάνει, τότε οι βιομηχανίες απλά θα σταματήσουν την παραγωγή, με αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες που μπορεί να πουλήσει στο εξωτερικό σε καλύτερες τιμές από αυτές που πληρώνει το κράτος, θα εξάγει αυτά τα φάρμακα και δεν θα είναι διαθέσιμα στην εγχώρια αγορά. Και στις δυο περιπτώσεις, η παρέμβαση του κράτους θα έχει σαν αποτέλεσμα έλλειψη φάρμακων και μείωση θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας (ΦΣΑ),καταγράφονται ελλείψεις σε περίπου 700 μορφές σκευασμάτων (αντιστοιχούν σε 140 δραστικές ουσίες), ενώ κατά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι ελλείψεις αφορούν σε 30 φάρμακα που είναι αναντικατάστατα καθώς τα άλλα διαθέτουν αντίγραφα.

Η αγορά των φαρμάκων έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διότι εμπεριέχεται το κοινωνικό στοιχείο και το στοιχείο την υγείας των πολιτών και πρέπει να υπάρξουν λύσεις άμεσες και συνολικές.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων που εμφανίζονται συχνά πυκνά στην ελληνική αγορά;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ξεκαθαρίσει το πεδίο των νόμιμων εξαγωγών από τις παράνομες και ανεξέλεγκτες δραστηριότητες των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών;

3. Έχετε προχωρήσει σε ελέγχους στα παραστατικά έγγραφά των φαρμακαποθηκών αλλά και στα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να διασταυρωθούν οι διαδρομές των φαρμάκων;

4. Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στα αναντικατάστατα φάρμακα, την αντικατάσταση τους παραδείγματος χάριν με γενόσημα -με σκοπό να μειωθεί το φαρμακευτικό κόστος όπως σε πολλές άλλες χώρες;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΜΑΝΩΛΑΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΜΑΝΩΛΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ