2013-03-10 15:24:39
Φωτογραφία για Τσίπρας: Συμμαχία δυνάμεων για ανατροπή του μνημονίου...!!!
Στο χαλί που του είχε στρώσει  η οικογένεια Αρσένη πάτησε χθές ο Αλέξης Τσίπρας για να ανοιξει τα χαρτιά του στα θέματα  συμμαχιών . 

Κατευθείαν από το αεροδρόμιο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην Αθηναίδα οπου εκεί μίλησε στην  διημερίδα  του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής ( ΙΤΕΡΠΟΣΤ) του Γεράσιμου Αρσένη και του Levy Economicw Institute της Νέας Υόρκης  με θέμα « Εξοδος από την κρίση. Η πρόκληση της εναλλακτκής πορείας».

«Οι συμμαχίες είναι κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί. Η επιδίωξη συμμαχιών ενέχει μια απειλή , αλλά αποτελεί και πρόκληση για μας.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας μάλιστα ότι αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που εκτοξεύτηκε στις εκλογές  του Μάιου ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και που το αποτέλεσμα του Ιουνίου δεν ήταν αυτό που θέλαμε  εξ αιτίας της στάσης του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ όπως ανέφερε.

Προκειμένου πάντως να καθησυχάσει όσους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με επιφυλακτικότητα τα ανοίγματα του αρχηγού τους προς διάφορες πλευρές είπε «Η απειλή είναι, μήπως, μέσα από την επιδίωξη της κυβερνητικής συμμαχίας χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, την ψυχή μας, πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί».


«Η πρόταση μας – σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ανανεώνεται και απευθύνεται εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς και σε όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες που τον Ιούνιο φοβήθηκαν ότι υπήρχε κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και τελικά , ψήφισαν ένα από τα τρία κόμματα».

«Η πρόκληση είναι, μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «συνεπώς πρέπει να κάνουμε κάθε υπέρβαση που θα κρίνουμε αναγκαία και η οποία θα υπηρετήσει αυτό το στόχο».

Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας συμμαχίας αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, όχι στη βάση της πολιτικής αριθμητικής ή από τα πάνω, αλλά στη βάση του διαλόγου και της προσπάθειας ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στους λόγους για τους οποίους  είναι  ανάγκη να υπάρξει κάτι καινούργιο ενώ έδωσε με έμμεσο τρόπο και απάντηση σε όσους τον κατακρίνουν για το άνοιγμα του προς το κέντρο.

 «Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει σαπίσει. Μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία πρέπει να εδραιωθεί στη βάση τού ότι είναι ανάγκη να κτιστεί μια καινούργια Ελλάδα».

«Κάποιοι, που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποιούν ερμηνευτικά σχήματα του χθες, όπως αυτό του ¨μεσαίου χώρου¨, μόνο που με το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει Κέντρο ή Κεντροαριστερά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης . «Αυτό που χρειάζεται είναι μια συμμαχία δυνάμεων που θα ανατρέψει την πολιτική του μνημονίου». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα θα μπορούσε να έχει θέση κορμού , αλλά αυτό η ζωή θα το δείξει». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία όπου ο Μπερσάνι, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι του τον διεφθαρμένο Μπερλουσκόνι, έχασε τις εκλογές στην Ιταλία γιατί «δεν είχε απάντηση στην πολιτική της λιτότητας και υποσχόταν συνεργασία με τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ, τον κ. Μόντι».

«Η πρόκληση είναι, μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές. Συνεπώς πρέπει να κάνουμε κάθε υπέρβαση που θα κρίνουμε αναγκαία και η οποία θα υπηρετήσει αυτό το στόχο».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα από τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει η συνεργασία . «Ένας συγκεκριμένος στόχος είναι να μην περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις είπε. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα, π.χ. για το ρόλο του Δημοσίου, αλλά ο μόχθος του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξεπουληθεί», και ανέφερε ως παράδειγμα τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ και στην ΕΥΔΑΠ, που όπως είπε, έχει να κάνει με ένα αναντικατάστατο αγαθό.

Παναγιώτης Βασιλάκης 

 

Παναγιώτης Βασιλάκης / newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ