2013-03-13 22:07:10
Φωτογραφία για Ερώτηση Πάνου Σακελλαρόπουλου για την κατάργηση εργαστηρίων φυτοπροστασίας
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πάνος Σακελλαρόπουλος κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση, σχετικά με την κατάργηση εργαστηρίων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα:

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Εργαστηρίων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ».

Κύριε Περιφερειάρχα,

Η κατάργηση εργαστηρίων φυτοπροστασίας και ποιοτικού ελέγχου στην Πελοπόννησο, μέσα από το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργεί κινδύνους για την διατροφική ασφάλεια και την φήμη τόσο των Πελοποννησιακών προϊόντων όσο και αυτών της περιφέρειάς μας (Δυτ. Ελλάδας).

Προκαλεί επίσης έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους των περιφερειακών κέντρων φυτοπροστασίας και ποιοτικού ελέγχου, καθώς και στους αγρότες η πρόταση αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία τίθενται προς κατάργηση τα Κέντρα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου και Πάτρας.


Η κατάργηση θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση των εργασιών, που γίνονται σήμερα από τα κέντρα αυτά, όπως αναλύσεις υπολειμμάτων για πολλά φυτοφάρμακα, αλλά και πλήθος ποιοτικών ελέγχων σε δυναμικά αγροτικά προϊόντα όπως κηπευτικά, φράουλα, εσπεριδοειδή, πατάτα, κρασί, λάδι (ζώνη ΟΠΑΠ) κ.λπ. διασφαλίζοντας την φήμη των Ελληνικών προϊόντων στις αγορές, αλλά και αποτρέποντας την είσοδο στην Ελληνική αγορά υποβαθμισμένων προϊόντων τρίτων χωρών.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα κέντρα αυτά καλύπτουν λιμάνια – πύλες εισόδου και διακίνησης – εξαγωγών, όπως αυτό της Πάτρας αλλά και του Ναυπλίου και του Κιάτου. Επιπλέον η κατάργηση αυτή θα δημιουργήσει κενό στην πληροφόρηση των παραγωγών των Περιφερειών μας, αφού θα παύσει η έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων που συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή γεωργικών εισρροών και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών.

Τέλος, όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που στην περιοχή σημαία μας είναι η επένδυση στον πρωτογενή τομέα η οποία αποτελεί την ασφαλή διέξοδο από τον οικονομικό μαρασμό και απαιτεί συστηματικούς ποιοτικούς ελέγχους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία, αλλά και η αναβάθμιση των κέντρων φυτοπροστασίας και ποιοτικού ελέγχου Ναυπλίου και Πάτρας;

 Γνωρίζετε ότι η πιθανή εφαρμογή του νέου οργανογράμματος θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς στους αγρότες, θα αποδυναμώσει τους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων και θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής σε ένα χώρο από τους πιο δυναμικούς του οικονομικού τομέα; Ποιες οι ενέργειες σας;

Ο ερωτών Περ. Σύμβουλος

Πάνος Σακελλαρόπουλος

ΑΝΤ/ΔΡΟΣ ΠΕΡ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ