2013-03-19 20:15:03
Φωτογραφία για Σύλληψη εξάδελφου του Καντάφι
Εξάδελφο και στενό συνεργάτη του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι συνέλαβαν... οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας μετά από πολύωρη πολιορκία κατοικίας στο κεντρικό Κάιρο.

Ο Αχμέντ Αχμέντ Καντάφ Αλ Νταμ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των δεκάδων καταζητούμενων για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 2011 στη Λιβύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, παραδόθηκε τελικά αυτοβούλως στις αρχές της Αιγύπτου.

Η αστυνομία είχε κυκλώσει την κατοικία της συνοικίας Ζαμαλέκ πριν την αυγή, ενώ μάρτυρες τους οποίες επικαλείται το πρακτορείο κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ξεκάθαρο αν ο λίβυος πρώην αξιωματούχος άνοιξε πυρ στον αέρα.

Οι αιγυπτιακές αρχές σημειώνουν ότι ο Καντάφ Αλ Νταμ θα παραδοθεί στην Ιντερπόλ, ώστε να μεταφερθεί στη Λιβύη.

Το 2012, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης είχε ζητήσει από την Αίγυπτο την έκδοση 40 αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι με κατηγορίες για πράξεις τους κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης εμφύλιας σύρραξης.


Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και μιλώντας τηλεφωνικά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Καντάφ Αλ Νταμ σημείωσε ότι είχε προσκληθεί επισήμως στο Κάιρο από το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μπουμπάρακ.

Αποκάλεσε μάλιστα τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ως «συμμορία», ενώ σημείωσε ότι μόνον τρομοκράτες αντιμετωπίζονται με ενέδρες.

Το καθεστώς Μουμπάρακ διατηρούσε στενούς δεσμούς με εκείνο του συνταγματάρχη Καντάφι, κυρίως μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του δεύτερου με τη Δύση.

Η σύλληψη έρχεται λίγο διάστημα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του λίβυου πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν στο Κάιρο, στην οποία, μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρωθυπουργός της Λιβύης ζήτησε έκδοση των καταζητούμενων αξιωματούχων σε αντάλλαγμα για λιβυκές επενδύσεις στην αιγυπτιακή οικονομία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ