2013-04-04 07:40:08
Φωτογραφία για Hλεία: Συναγερμός για το λάδι από τους δακοκτόνους
Στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα το πρωί στις 10.30 στο συνεδριακό κέντρο του διοικητηρίου, για το πρόβλημα που έχει προκύψει και με τη φετινή δακοκονία, αναφέρθηκαν χθες σε δηλώσεις τους οι κύριοι Μιχάλης Πλαστουργός και Αντώνης Μπαλοδήμος.

Η νέα διακήρυξη, είπε ό κ. Πλαστουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε περιλαμβάνει μόνον τις παραθαλάσσιες εκτάσεις, δηλαδή να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας μόνον σε 2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και όχι στο σύνολο των παραγωγικών δέντρων που είναι 7 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Η δικαιολογία των υπευθύνων που συντάσσουν το πρόγραμμα είναι ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Και εμείς, συμπλήρωσε ο κ. Πλαστουργός, συμφωνούμε σε αυτό. Πράγματι δεν φτάνουν 400 χιλ ευρώ.

Στην αυριανή μας σύσκεψη στόχος μας, είναι να εκδώσουμε ένα ψήφισμα που να υπογράφεται από όλους τους εκπροσώπους μας στην Περιφέρεια και τη Βουλή, αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων του νομού ώστε να διεκδικήσουμε συνολικά ως νομός 1. 300.000 ευρώ για την δακοκτονία στην Ηλεία.


Να μην περάσει επίσης η τροποποίηση που εισηγούνται για τους παγιδοθέτες, που θέλουν και για αυτούς να κάνουν εργολαβία! Δεν θα μπορεί δηλαδή να συμμετάσχουν όπως τώρα αγρότες από κάθε χωριό, που έχουν εμπειρία από το 1992 και μπορούν να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο και 120 άτομα ( και οι οικογένειές τους ).

Το ίδιο ισχύει και για τους επιβλέποντες που επίσης ανέρχονται σε 150 άτομα και κόπηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για αυτούς. «Από το λάδι θα πρέπει να ζήσουν οι αγρότες! Ας το καταλάβουν αυτό. Δεν αφορά τον Μπόμπολα και τον Κόκκαλη. Οι αγρότες καλλιεργούν τις ελιές» κατέληξε ο κ. Πλαστουργός.

Να μην ρίξουν σε μας την ευθύνη

Χιλιάδες οικογένειες ζουν από το λάδι στην Ηλεία, επεσήμανε ο κ. Μπαλοδήμος. Οι 400 χιλιάδες που διατίθενται φέτος, δεν φτάνουν ούτε για ένα ράντισμα κατά του δάκου. Δεν είναι θέμα δικής μας οικονομικής εξασφάλισης. Είναι πρόβλημα για την οικονομία του τόπου. Μας αφορά όλους. Αγρότες, συνεταιρισμούς, κλπ Αν οι ελιές δεν ραντιστούν τουλάχιστον τρία χέρια, λάδι ποιοτικό δεν θα πάρει κανένας !

Στα παράπονα «λιτρουβιαραίων» την περσινή περίοδο για την ποιότητα του ελαιολάδου, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Μπαλοδήμος, καθώς όπως τόνισε λόγω του δάκου ήταν υποβαθμισμένη πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι το λάδι το διέθεταν σε πολύ χαμηλή τιμή. Αναρωτήθηκε επίσης με ποιο δικαίωμα κάποιοι αποφασίζουν ότι θα «αφαιρέσουν δέντρα», θα εξαιρέσουν δηλαδή περιοχές του νομού από το πρόγραμμα δακοκτονίας, ενώ ξέρουμε ήδη ότι από πέρυσι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την περιοχή της Φιγαλείας, ακριβώς επειδή εξαιρέθηκε από τους ψεκασμούς.

«Γι αυτό τους καλούμε όλους να έρθουν και να πουν τις σκέψεις τους για το τι θα κάνουμε. Τους καλούμε να παλέψουμε να διατεθούν για το πρόγραμμα 1.300.000 , όπως έγινε το 2006» είπε ο κ. Μπαλοδήμος .

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ