2013-04-04 14:48:59
Φωτογραφία για Αισιοδοξία για μεγάλο ρεύμα τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα το 2013
RIA Novosti 

Αισιόδοξο εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, αφού φέτος αναμένεται ένα εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2012, ενώ από τη Ρωσία θα υπάρξει αύξηση 20%. Το δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ενώ επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Intourmarket (ITM)-2013. Ο ίδιος εξέφρασε τη σιγουριά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει, και στο εξωτερικό έχει σταματήσει να διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για τη χώρα. Εικόνα που είχε αρνητικές επιπτώσεις ιδιαιτέρως στον τουρισμό της Αθήνας.

Πηγή: Alamy/Legion MediaΒοήθεια στις δύσκολες στιγμές

«Το 2012 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός από τη Ρωσία. Το 2009 ήρθαν 275.000 ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2012 περίπου ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση», δήλωσε ο κ. Λιάσκος. 


Φέτος η Ελλάδα περιμένει πολύ περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ έχουν γίνει 1,2 εκ. κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Όπως ανέφερε, «αναμένεται αύξηση της τάξης του 20%. Πιθανόν όμως, να είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των τουριστών, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια». 

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος-Ρωσία: τουριστική πρωτοπορία

Ο κ.Λιάσκος είπε ακόμη ότι πιστεύει πολύ στον τουρισμό από τη Ρωσία, καθώς βλέπει το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη των Ρώσων για την Ελλάδα και τα αξιοθέατά της. «Οι Ρώσοι -σημείωσε χαρακτηριστικά- επιλέγουν την Ελλάδα γιατί την αισθάνονται πιο κοντά τους, απ' ότι τις άλλες χώρες της Μεσογείου». Και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι που θα κάνουν διακοπές στην Τουρκία θα μπορέσουν και φέτος να λάβουν ελληνικές θεωρήσεις και να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ως γνωστόν, το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο και άλλα. 

Ο κ. Λιάσκος, κατά τις επαφές που είχε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ευχαρίστησε όλους τους Ρώσους που υποστήριξαν τον ελληνικό τουρισμό πέρυσι, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο ρωσικός λαός σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, μας στήριξε. Και ελπίζουμε ότικαι φέτος θα μας στηρίξει ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική κατάσταση έχει βελτιωθεί». 

Βελτιώνεται σταδιακά η εικόνα της χώρας μας 

Η κακή εικόνα της Ελλάδας που διαμορφώθηκε το περασμένο έτος στο εξωτερικό, συνδεόταν, ως επί το πλείστον, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που γίνονταν μόνο στην πλατεία Συντάγματος. Είναι η «πλατεία της

Σχετικά:

Τουρισμός στον κόσμο του κρασιού

διαμαρτυρίας», σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, η οποία βρίσκεται δίπλα σε υπουργεία, και ο κόσμος με τις εκδηλώσεις του, όπως είπε, προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των πολιτικών. 

Εκτός αυτού, ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στις μικρές διαδηλώσεις στην Αθήνα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «50 - 70 άνθρωποι κλείνουν ένα δρόμο, η συγκεκριμένη εικόνα εμφανίζεται σε όλους του τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου και δυστυχώς, για πολλούς αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας, αν και φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Από τα διάφορα ρεπορτάζ δημιουργείται στον κόσμο η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη χώρα. Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και οποιοσδήποτε τουρίστας την επισκέφθηκε πέρυσι, μπορεί να πει τη γνώμη του για το αν πέρασε καλά ή όχι». 

Σήμερα, όπως εκτιμά, η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο έχει βελτιωθεί. 

«Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τα οικονομικά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε χρήματα και όχι μόνο να δανειζόμαστε, ενώ πρέπει να δαπανούμε για την ανάπτυξη, και όχι για την κατανάλωση», τόνισε. Θεωρεί επίσης, απόλυτα εφικτό η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια να προσελκύει ετησίως 25 εκατ. τουρίστες, γεγονός που κατά τον ίδιο θα βοηθούσε να λυθούν πολλά οικονομικά προβλήματα. 

Με ανοικτά τα μουσεία 

Η αρνητική εικόνα της Ελλάδας, ευτυχώς, είχε επιπτώσεις μόνο για τον τουρισμό στην Αθήνα, είπε ο κ. Λιάσκος. Επεσήμανε δε, ότι αυτός ήταν και ο λόγος που έκλεισαν πολλά ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού δεν φοβάται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να φιλοξενήσει όλους όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδεχτεί τον αριθμό των τουριστών που επιθυμεί. Η Ενωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι ξενοδοχεία κλείνουν μόνο στην Αθήνα. Αλλά πρόκειται μόνο για κάποια ξενοδοχεία. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας ο τουρισμός δεν αντιμετωπίζει καθόλου προβλήματαεπάρκειας με τα ξενοδοχεία». 

Δηλώνει βέβαιος ότι οι οποιεσδήποτε απεργίες δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα εμποδίσουν τους τουρίστες να επισκεφθούν τα μουσεία και τα αρχαιολογικά μνημεία. Το προσωπικό των μουσείων πραγματοποίησε το Μάρτιο μια σειρά από απεργίες κατά της αναδιοργάνωσης του σχετικού φορέα και κατά των απολύσεων. 

Πηγή:Alamy/Legion Media

Η τελευταία απεργία διήρκησε μια εβδομάδα και πολλοί από τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό τομέα αγανάκτησαν από το γεγονός ότι άνθρωποι που ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου δεν μπόρεσαν να δουν τα ιστορικά μνημεία. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε και ο ίδιος ο κ. Λιάσκος το να έρχεται κάποιος άνθρωπος στην Ελλάδα, και να βρίσκει κλειστό το μουσείο. 

Ο γεν. γραμματέας αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη με το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου τα μουσεία να λειτουργούν. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, θα καλούνται υπάλληλοι από άλλους Οργανισμούς, μεταξύ αυτών και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Επίσης, θα παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των μουσείων ώστε να μπορούν τα επισκεφθούν όλοι όσοι το επιθυμούν. 

Να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τα μουσεία θα λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ. Πρόσθεσε ακόμη ότι «απεργίες γίνονται παντού και είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του. Σε μια δημοκρατική χώρα κάθε υπάλληλος διαθέτει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του, όμως οι απεργίες δεν γίνονονταισε κάθε τομέα της χώρας, και ειδικότερα δεν αποτελούν χαρακτηριστικό του τουριστικού κλάδου».

Να μπαίνουν στην Ευρώπη, χωρίς βίζα  

Ως γνωστόν, για να έλθει κάποιος Ρώσος στην Ελλάδα, χρειάζεται βίζα. O κ.Λιάσκος είπε πάντως, ότι δεν βλέπει λόγο ύπαρξης του καθεστώτος θεωρήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. «Η Ρωσία -είπε- είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, ένα κράτος ασφαλές, και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υφίσταται η βίζα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Είναι προσωπική μου πεποίθηση, και η πεποίθηση του υπουργείο Εξωτερικών, ότι οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε. 

Σχετικά:

Προσέγγιση Ρωσίας – ΕΕ

Ακόμη, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αλλάξει αυτό το καθεστώς απέναντι στη Ρωσία, είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και γενικότερα η κυβέρνηση, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες στην ΕΕ για να καταργηθεί η βίζα για τους ρώσους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και στη ζώνη Σένγκεν. Η πρόβλεψή μου είναι ότι στα επόμενα χρόνια, θα καταργηθούν για τους Ρώσους οι θεωρήσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι και οι άλλες χώρες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας». Επίσης, τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή σε όλες οι προξενικές αρχές της Ελλάδας να εκδίδουν τις βίζες στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 

Τουρίστες όλο το χρόνο  

«Θέλουμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, από τον Μάρτιο - Απρίλιο ως τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ήπιο κλίμα που επιτρέπει στον επισκέπτη να αισθάνεαι άνετα την κάθε εποχή του έτους», δήλωσε ο γεν. γραμματέας.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα προσφέρει στους τουρίστες σχεδόν τα πάντα. Δηλαδή, αθλητικό τουρισμό, πεζούς περιπάτους, εντυπωσιακά βουνά και χειμερινά θέρετρα, καλή κουζίνα. Επισήμανε παράλληλα όμως, ότι σημαντική πρέπει να είναι και η βοήθεια των τουριστικών πρακτορείων, τα οποία θα πρέπει να προβάλλουν την Ελλάδα όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για την ποικιλία προγραμμάτων που προσφέρει.

Αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού. Μερικοί από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς τόπους είναι τα Μετέωρα, η Πάτμος, και η πορεία του αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, στην πατρίδα του την Εύβοια καταφθάνουν προσκυνητές από ολόκληρη τη Ρωσία για να επισκεφθούν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. 

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Ένα άλλο -ελάχιστα γνωστό στους Ρώσους- είδος τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, είναι ο χειμερινός τουρισμός, όπως είπε ο κ. Λιάσκος. Ειδικότερα, ανέφερε ενδεικτικά: «Στην Εύβοια κάνω μπάνιο ακόμη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την ώρα που η θερμοκρασία του αέρα είναι 22-23 βαθμοί, και αντικρίζω από τη θάλασσα τα χιονισμένα βουνά. Αυτό δύσκολα μπορείς να το βρεις κάπου αλλού. Όπως και το να βλέπεις τη θάλασσα από ένα χιονισμένο βουνό». 

Ο κ. Λιάσκος θεωρεί πολλά υποσχόμενο και τον γαστρονομικό τουρισμό. «Η μεσογειακή κουζίνα, και ειδικά η ελληνική -εξήγησε- είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι δυο αυτές κατηγορίες, ο τουρισμός και η γαστρονομία, δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Σήμερα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια αξέχαστη γεύση μπορεί να κάνει κάποιον να ξαναέρθει στην Ελλάδα». 

Πρόσφατα άρχισε και η Κύπρος να γνωρίζει στον κόσμο τα προϊόντα και τα φαγητά της, ενώ και 500 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να καθιερώνουν το ελληνικό πρωινό, με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα.

«Ελπίζουμε στη βοήθεια των τουριστικών πρακτορείων, ώστε να φανεί και η άλλη Ελλάδα, όχι μόνο η θάλασσα. Ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει τη δική του Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Λιάσκος.

Πηγή:Shutterstock/Legion Media

Η αγορά ακινήτων  

Η Ελλάδα προτείνει στους Ρώσους να αγοράσουν ακίνητα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ρώσοι πολίτες που επενδύουν περισσότερα από 200.000 ευρώ, παίρνουν άδεια διαμονής για τρία χρόνια, και μετά για πέντε. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού δήλωσε σχετικά, ότι «μερικές φορές οι Ρώσοι κάνουν 4-5 ώρες να φτάσουν στα εξοχικά τους, γιατί λοιπόν να μην περάσουν το σαββατοκύριακο στην Ελλάδα; Αυτό θα τους προσέλκυε στην Ελλάδα ολόκληρο το χρόνο, και όχι μόνο το καλοκαίρι». 

Μαζί με την Τουρκία 

Ένα άλλο ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το αντίστοιχο τουρκικό, είναι η επίσκεψη των μνημείων του ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού. 

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Λιάσκος ανέφερε: «Από κοινού με τα τουριστικά πρακτορεία σκοπεύουμε να οργανώσουμε ένα συνολικό πακέτο για τους τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες. Οι άνθρωποι που έρχονται από εκεί για δυο εβδομάδες θέλουν να δουν περισσότερα, από ότι μια χώρα. Στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και θεωρούμε ότι μια ανάλογη συνεργασία θα είναι ωφέλιμη». 

Το πρόβλημα της Κύπρου 

Διαβάστε περισσότερα:

Κύπρος: Πρόβα τζενεράλε για την κατάρρευση της ευρωζώνης;

Ο κ. Λιάσκος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει φορολόγηση στις καταθέσεις των Τραπεζών της Κύπρου δεν θα επηρεάσει την τουριστική βιομηχανία του νησιού. «Η Κύπρος διαθέτει μια πολύ καλή πολιτική στον τουριστικό τομέα και είναι πολύ σημαντική χώρα για τον τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του νησιωτικού κράτους. Το 2012 τη χώρα επισκέφθηκαν 2,46 εκατ. τουρίστες, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2005. Παράλληλα, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 42% και έφτασε τους 224.000. Από τους εννέα τουριστικούς μήνες του 2012, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στο 1,61 δις ευρώ.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ