2013-04-04 15:45:24
Φωτογραφία για Ο «μπαμπούλας» της τρόικας εκβίασε την ενότητα...!!!
Ένα τεχνητό κλίμα ενότητας διαμορφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και μεταδόθηκε ότι οι τρεις αρχηγοί έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο κατά της τρόικας. 

 

 Είναι όμως έτσι; Υπάρχει ομαλοποίηση των σχέσεών τους; «Η επίσκεψη της τρόικας δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εντάσεις» είναι μια χαρακτηριστική αναφορά ενός προσώπου που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Περισσότερο, οι τρεις αρχηγοί έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το οποίο θα το σηκώσουν, μόλις φύγει η τρόικα. Οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης είναι πολλές και εντοπισμένες και από τους τρεις εταίρους. Τα κρούσματα αποσυντονισμού και κακής λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν εμφανή τις τελευταίες ημέρες και δοκιμάστηκε αρκετά η συνοχή του σχήματος.

Όλοι ομολογούν ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα και πρέπει άμεσα να υπάρξει λύση. Θα τη δώσει ο ανασχηματισμός; Αυτό το αφήνουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στον Αντώνη Σαμαρά.


«Είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού» λένε και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει μετά το Eurogroup που θα γίνει στην Ιρλανδία στις 12 Απριλίου, χρονικό σημείο κατά το οποίο θα αποφασισθεί και η εκταμίευση της δόσης.

Από εκείνο το σημείο και έως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλ. έως το τέλος Απριλίου, είναι η περίοδος κατά την οποία εκτιμάται ότι θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όμως, ο ανασχηματισμός από μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, όπως λένε σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και έχουν στείλει και τα απαραίτητα μηνύματα.

Το έπραξε χθες και ο Ευ. Βενιζέλος και στη σύσκεψη των αρχηγών, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν του άφησε πολλά περιθώρια να επεκταθεί. Και ο ίδιος αναγνωρίζει το πρόβλημα και επιθυμεί να διορθωθούν πολλά, ενώ το ΠΑΣΟΚ κυρίως θέτει θέμα καλύτερης επικοινωνίας και συνεννόησης, πριν από νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Οι αρχηγοί, την παραμονή της έλευσης της τρόικας ήραν την μεταξύ τους δυσπιστία και μοίρασαν ρόλους επί της ουσίας.

Ο Αντ. Σαμαράς σταθεροποίησε τη θέση του σε μια δύσκολη περίοδο, ο Φ. Κουβέλης ενίσχυσε το κοινωνικό προφίλ του και ο Ευ. Βενιζέλος αισθάνεται δικαιωμένος, αλλά κυρίως, όπως λένε οι συνεργάτες του, χρήσιμος σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Από εδώ και πέρα θα κριθεί το μέλλον του προγράμματος προσαρμογής και οι εταίροι θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα, κυρίως στους τομείς της μεταρρύθμισης του κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, η (κατά κοινή ομολογία αδύναμη) κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη για να φέρει εις πέρας το έργο που ανέλαβε.

Κανείς δεν ξέρει εάν το κοινό πολιτικό μέτωπο κατά των εκβιασμών της τρόικας που επαναεπιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, θα ενισχύσει πραγματικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι των όποιων διαθέσεων και επιδιώξεων των πιστωτών.

Από εδώ και πέρα το μήνυμα θα είναι ότι η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και ότι υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά νέα σκληρά μέτρα.

Ως εκ τούτου, το σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως πρέπει η χώρα να λάβει πάση θυσία τη δόση- λένε ότι είναι αδήριτη ανάγκη- και πως δεν μπορούν να συζητηθούν άλλα μέτρα που θέτουν οι τροικανοί και δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία.

Οι κυβερνητικοί εταίροι θέτουν ευθέως το ζήτημα της εξάντλησης της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις των πιστωτών που ξεπερνάνε κατά πολύ τα όσα πρέπει να γίνουν.

Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και τα ερωτηματικά για τη στάση της τρόικα, δεν διαφαίνεται διάθεση ρήξης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ιωάννης Μαρτέλλος / newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ