2013-04-09 12:31:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Κούρεμα κονδυλίων στις διπλωματικές αποστολές
Σε ψαλίδισμα των κονδυλίων που προορίζονται να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες των διπλωματικών μας αποστολών προχωρεί το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη διαπίστωση ότι, υπάρχουν δυνατότητες περιορισμού του κόστους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστάθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ειδική ομάδα, η οποία ασχολείται με τον περιορισμό των εξόδων των διπλωματικών αποστολών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκούντως ενθαρρυντικά. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών με εγκύκλιο του προς τις διπλωματικές αποστολές επεσήμανε την ανάγκη μείωσης των εξόδων που καταβάλλονται για ενοίκια πρεσβευτικών κατοικιών και γραφείων μέχρι και 50% και ζητήθηκε όπως προβούν στις πιο κάτω ενέργειες:

* Εξέταση των ενοικιαστηρίων συμβολαίων και εντοπισμού όλων των πιθανών ρητρών ειδικά σε περίπτωση διακοπής συμβολαίου.

* Εξέταση της κατά τόπους αγοράς για εξεύρεση όπου είναι δυνατό φθηνότερων γραφείων και κατοικιών, με μείωση του εμβαδού και της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο.


* Εξέταση του κόστους μετακόμισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται περιλαμβανομένων εάν ισχύουν, εξόδων για αποκατάσταση των γραφείων - κατοικιών κτλ.

* Εξέταση προθυμίας ιδιοκτητών των γραφείων / κατοικιών όπου στεγάζεται η κάθε διπλωματική αποστολή για μείωση των υφιστάμενων ενοικίων.

* Εξέταση επιτόπιας αγοράς και του κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο για αγορά γραφείων και κατοικιών σε δύο ή τρεις κατάλληλες περιοχές.

Τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξε σημαντική ανταπόκριση από μεγάλο αριθμό διπλωματικών αποστολών, με θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μειώσεις ενοικίων που έχουν επιτευχθεί, μετά από διαπραγματεύσεις, στις διπλωματικές αποστολές στη Λουμπλιάνας, Ρώμη, Αγία Έδρα, Πράγα και Αμμάν. Επιπρόσθετα, άλλες διπλωματικές αποστολές βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων κτηρίων για ενοικίαση με χαμηλότερο ενοίκιο, όπως είναι για παράδειγμα η πρεσβεία της Στοκχόλμης και η πρεσβεία της Κοπεγχάγης.

Πέραν των πιο πάνω ενεργειών, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο συστέγασης γραφείων πρεσβειών και πρεσβευτικής κατοικίας, ειδικά σε περιπτώσεις μικρών πρεσβειών και μείωση των τετραγωνικών μέτρων που ενοικιάζονται για τις ανάγκες εργασιών κάθε διπλωματικής αποστολής.

Λόγω των μέτρων λιτότητας που λαμβάνονται, πάγωσε και η ανέγερση πρεσβευτικής κατοικίας στην Υπάτη Αρμοστεία της Καμπέρας. Επί τούτου να αναφέρουμε ότι από το 2004, η Δημοκρατία εκμίσθωσε οικόπεδο για 99 χρόνια στην Καμπέρα, πίσω από τα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας, με σκοπό την ανέγερση πρεσβευτικής κατοικίας. Διαχρονικά στους προϋπολογισμούς του Κράτους περιλαμβάνονται πιστώσεις που αφορούν στην έναρξη εργασιών για ανέγερση πρεσβευτικής κατοικίας, χωρίς ωστόσο να έχουν διενεργηθεί οποιεσδήποτε σχετικές δαπάνες μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Ελέγκτριας, το Κράτος δαπανεί πέραν των €7 εκατ. το χρόνο σε ενοίκια για στέγαση των διπλωματικών μας αποστολών. Συναφώς αναφέρεται ότι, από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών απέκτησε μόλις εννέα οικήματα για πρεσβείες και οκτώ για πρεσβευτικές κατοικίες. Τα πλείστα οικήματα όπου στεγάζονται οι διπλωματικές αποστολές καθώς και οι πρεσβευτικές κατοικίες ενοικιάζονται από τη Δημοκρατία.

Σήμερα λειτουργούν 51 διπλωματικές αποστολές και συγκεκριμένα 41 Πρεσβείες, πέντε Ύπατες Αρμοστείες, δύο Μόνιμες Αντιπροσωπείες, δύο Αντιπροσωπείες και ένα ανεξάρτητο Γενικό Προξενείο ενώ λειτουργούν ακόμη τέσσερα Γενικά Προξενεία κάτω από διπλωματικές αποστολές. Σημειώνεται ότι, πέραν των διπλωματικών αποστολών λειτουργούν και άλλες αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, όπως εμπορικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, γραφεία ναυτιλίας, γραφεία τουρισμού κ.λπ. που σε μερικές περιπτώσεις συστεγάζονται στα οικήματα των πρεσβειών. Κατά το έτος 2011 όπου υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καταβλήθηκαν ενοίκια για τα οικήματα των πρεσβειών και των πρεσβευτικών κατοικιών, ύψους €6.846.364 καθώς και έξοδα συντήρησης €404.733.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ