2013-04-09 17:24:03
Φωτογραφία για Μ. Μπόλαρης: Εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας και σεβασμού του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις;
από το Γραφείο Τύπου

Με την υπ’αριθμ. 7273/15.02.2013 ερώτησή μας με θέμα «Επιλεκτικός επαναπατρισμός στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε Νατοϊκές θέσεις;», θέσαμε ερωτήματα ως προς την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της νομιμότητας στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι η ανωτέρω ερώτηση δεν έχει απαντηθεί, επανερχόμαστε με αναφορά σε θέσεις αξιωματικών που υπηρετούν σε Νατοϊκές θέσεις.

Είναι σαφές ότι οι θέσεις στο ΝΑΤΟ, όταν ο Οργανισμός μετασχηματίζεται, αλλάζουν αριθμό, τίτλο, καθηκοντολόγια ή ακόμη και εθνικότητα. Αυτό προκαλείται από αλλαγές στην δομή του ή από προσχώρηση ή αποχώρηση κράτους από το στρατιωτικό σκέλος, με παράδειγμα την μεγάλη αλλαγή λόγω της εκ νέου συμμετοχής της Γαλλίας το 2009. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η τροποποίηση μιας θέσης και ειδικά η αλλαγή της εθνικότητας αυτής εγείρει θέματα προσαρμογής. Στις εκδιδόμενες από τη Συμμαχία οδηγίες προσαρμογής είναι γνωστό ότι προτείνεται για λόγους επιτελικής συνέχειας οι αλλαγές στο προσωπικό να γίνονται με το τέλος της θητείας των στελεχών.


Επειδή είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούσε στο εξωτερικό, κυρίως λόγο πρόωρου επαναπατρισμού και μη τήρησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, γεγονός το οποίο εξέθετε την χώρα στο εξωτερικό, το 2002 προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στη 17η/2002 συνεδρίασή του και συγκεκριμένα πμε την υπ’αρίθμ. 1 Γνωμοδότησή του κατοχύρωσε την τριετή διάρκεια της θητείας στο εξωτερικό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Εν μέσω της τρέχουσας δημοσιονομικής δυσχέρειας και της οικονομικής κρίσης υπάρχουν εισηγήσεις για την κατάργηση της ως άνω Γνωμοδότησης του Σ.Α.Γ.Ε. που εφαρμόζεται επί δωδέκατη συνεχή χρονιά, έτσι ώστε να δρομολογηθεί επιλεκτικός πρόωρος επαναπατρισμός των στελεχών που τοποθετήθηκαν με την αντικειμενική διαδικασία της μοριοδότησης το 2011, προτού να παρέλθει η προβλεπόμενη τριετία; Στόχος μιας τέτοιας εισήγησης θα ήταν η αντικατάσταση με άλλα στελέχη ίδιας ειδικότητας (ή «ίδιων προδιαγραφών») που θα παραμείνουν τουλάχιστον τρία έτη στη θέση αυτή; Τυχόν υιοθέτηση τέτοιων εισηγήσεων θεωρείτε ότι προάγει την εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας και σεβασμού του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αν ένα παιδί...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αν ένα παιδί...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ