2013-04-10 10:39:11
Φωτογραφία για Τα Μεγάλα Θέματα της Αγοράς Ενέργειας στο Επίκεντρο των Συναντήσεων της Τρόικας με Θεσμικούς Φορείς και ΥΠΕΚΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ενημερωμένο και με συγκεκριμένη ατζέντα εμφανίσθηκε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα κατά τις συναντήσεις που είχε από την προηγούμενη Πέμπτη ως και χθες, τόσο με το ΥΠΕΚΑ, όσο και με τους θεσμικούς φορείς της ενεργειακής αγοράς. Γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση σε παράγοντες της αγοράς ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες και μάλιστα πολύ σύντομα, ειδικά για το θέμα της ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr η τρόικα ζήτησε να ακούσει και να καταγράψει τις απόψεις των φορέων για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ηλεκτρική αγορά, όπως, το έλλειμμα της ρευστότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πορεία αναδιαμόρφωσης της. Ειδικότερα, ενημερώθηκε για τα θέματα αυτά από το ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ, το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και τον ΕΣΑΗ. Η ατζέντα των θεμάτων ήταν διαμορφωμένη, με βάση την τελευταία συνάντηση που είχε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα με τους φορείς από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνεπώς, στην πρόσφατη συνάντηση δεν αρκέσθηκε να καταγράψει την κατάσταση, αλλά την πρόοδο και την εξέλιξη που σημειώθηκαν σε αυτά τα ζητήματα στους μήνες που μεσολάβησαν.


Όπως ήταν φυσικό κάθε φορέας εξέφρασε τις δικές του θέσεις για τα θέματα που τον αφορούν, οι οποίες δεν συγκλίνουν απαραίτητα. Ειδικά, για το θέμα της ρευστότητας διαφορετικές απόψεις έχουν οι θεσμικοί φορείς της αγοράς, διαφορετικές η ΔΕΗ και ο ΕΣΑΗ. Πάντως, μπορεί να έμοιαζε μια ενημερωτική συνάντηση, αλλά οι παράγοντες που μίλησαν στο energia. gr επισήμαναν ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα είχε την ευκαιρία να συνθέσει μια συνολική και ολοκληρωμένη πλέον εικόνα για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την ηλεκτρική αγορά και κυρίως για το θέμα της ρευστότητας, για το οποίο κατατέθηκαν μεν διαφορετικές απόψεις, αλλά με κοινό παρονομαστή την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παρά το γεγονός ότι το τεχνικό κλιμάκιο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το πώς αντιλαμβάνεται την επίλυση της κατάστασης που επικρατεί, και μόνο το γεγονός ότι ζήτησε ενημέρωση για συγκεκριμένα θέματα, επιτρέπει την πρόβλεψη ότι δεν αποκλείεται, ενδεχομένως και μέσα στον επόμενο μήνα, η τρόικα να πιέσει για την υιοθέτηση μιας σειράς ενεργειών, όπως έγινε και με το θέμα των ΑΠΕ, έστω κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η νέα πολιτική για τον τομέα αυτό.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στο energia. gr κύκλοι καλά ενημερωμένοι, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο Μνημόνιο μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος της ρευστότητας της ηλεκτρικής αγοράς, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η τρόικα το ενστερνίζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα πιέσει για να περάσουν.
ENERGIA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ