2013-04-17 17:58:04
Φωτογραφία για H Σάμος «έκλεψε» την καρδιά της Θεσσαλονίκης!  2η Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, πολιτισμού και τουρισμού Σάμου
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, Πολιτισμού και Τουρισμού Σάμου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από την «Δυναμική Promotion Σάμου» και έλαβε χώρα την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου2013. Στην πλατεία Παλαιάς Αγοράς, από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες από ντόπιους παραγωγούς και επιχειρήσεις, τα αυθεντικά προϊόντα της Σάμου: το παγκοσμίως γνωστό κρασί, το ονομαστό ούζο, το μυρωδάτο μέλι, το βραβευμένο ελαιόλαδο, τα βότανα, είδη του πρωτογενούς τομέα, τα παραδοσιακά γλυκά, οι ορχιδέες αλλά και η «δίκαια κούπα» του Πυθαγόρα.

Η Έκθεση διοργανώθηκε από την «Δυναμική Promotion Σάμου και τέλεσε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ενεργή συμμετοχή είχαν και επιχειρήσεις της Σάμου που με αντιπροσωπείες και προϊόντα τους πήραν μέρος στην έκθεση, καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις.


52 ΦΩΤΟ 1000 ΛΕΞΕΙΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες και οι επίσημοι προσκεκλημένοι της έκθεσης για την απεικόνιση του φυσικού πλούτου του νησιού, σε μια ξεχωριστή έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας των Σαμίων φωτογράφων Νίκου Αγγελή, Μάκη Γαλαθρή, Γιάννη Καρακωνσταντή και Κώστα Πρωτόπαππα. Πενήντα δύο μοναδικές φωτογραφίες από τη φύση αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εκτέθηκαν σε ειδικό περίπτερο, σχηματίζοντας ένα εντελώς ξεχωριστό παζλ της σύγχρονης Σάμου.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΩΝΔΑ

Η λαογραφικής παράδοση του τόπου παρουσιάστηκε μέσα από την αξιόλογη δουλειά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η Ομόνοια» που «μετέφεραν», για τις ανάγκες της έκθεσης, ένα ολόκληρο παραδοσιακά σαμιώτικο δωμάτιο στο ειδικό περίπτερο. Οι επισκέπτες, θαύμασαν τα κεντίδια και τις φορεσιές, τις ξύλινες κατασκευές και τα πήλινα χρηστικά είδη και να δουν, μέσα από αυτά, την παράδοση του τόπου.

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΡΜΟΝΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΙΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ

Η χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» τραγούδησε Σαμιώτικα τραγούδια και νοσταλγικές μελωδίες ενώ, το χορευτικό του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης με ειδική στολή και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Σάμου με παραδοσιακές φορεσιές, παρότρυναν τους επισκέπτες να μπούν στο χορό για τη «Σαμιώτισσα» με τις… «ελιές και με τα μαύρα μάτια».

ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ-ΖΕRO ZERO

Ξεσήκωσαν με την ποιοτική μουσική αλλά και την πολύ καλή παρουσία τους οι Σαμιώτες «Χαμαιλέοντες» προσφέροντας μια διαφορετική νότα στην έκθεση. Σε ειδική εξέδρα που στήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν.

Δύο ακόμη μουσικά σχήματα, η «Μουσική Κιβωτός» που έχει μεταξύ των μελών της και Σαμιώτες, αλλά και οι Zero-Zero, δημιούργησαν μια ξεχωριστή μουσική ατμόσφαιρα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙ 2

Δύο ξεχωριστά «πιάτα» εμπνευσμένα από Σάμο, το «Μενταγιόν της θεάς Ήρας» και το «γεμιστό βετούλι» παρουσιάστηκαν σε live μαγείρεμα από τον Σαμιώτη chef και καθηγητή μαγειρικής Αντώνη Σαρρημαυρογένη, τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Η γαστρονομική αυτή εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και είχε στόχο να «ταυτοποιηθεί» η Σαμιακή Κουζίνα ανά την Ελλάδα!

Το γαστρονομικό κομμάτι υποστηρίχθηκε από το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, το Επιμελητήριο, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, την ΕΟΣΣ, το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Σάμου και Σαμιώτες παραγωγούς.

Στη διάρκεια του live μαγειρέματος κεράστηκαν στους επισκέπτες μπουρέκια και σπιτικές πίτες της Σάμου, τηγανίτες με τυριά Σαμιώτικα καθώς και ρεβυθοκεφτέδες με αρωματικά φυτά που προετοιμάστηκαν από το Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης. Συνδυάστηκαν δε, με το πασίγνωστο σαμιώτικο κρασί και γλυκανισάτο, σαμιώτικο ούζο.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Tην έκθεση τίμησαν με τη παρουσία τους το μέλος ΗΕΘ και Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Βάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του δήμου Θεσσαλονίκης, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, τουριστικοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και πλήθος κόσμου. Από πλευράς Σάμου, παρευρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης και από το Δήμο Σάμου η κα Άννα Τσερέπα.

Αξίζει να σημειωθεί η εθελοντική παρουσία και ουσιαστική βοήθεια στην έκθεση, πολλών Σαμίων εθελοντών από Θεσσαλονίκη αλλά και Αθήνα, που υποδέχονταν τον κόσμο και έδιναν πληροφορίες.

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

ΦΙΛΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σημαντικός αριθμός από δέματα αγάπης που συγκεντρώθηκαν από Σαμιώτες, δόθηκαν στα παιδάκια που φιλοξενούνται στο Ελληνικό Παιδικό χωριό το οποίο βρίσκεται στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, ως έκφραση αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιήθηκε και ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας ενεργά στην ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Κυριακή 14 Απριλίου, εντός του παιδικού χωριού.

(φωτογραφίες από την Έκθεση: Νίκος Αγγελής).
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ