2013-04-19 18:00:12
Φωτογραφία για Ηλεία: «Aν δεν πάρουμε τα λεφτά μας δεν ξαναπάμε για δουλειά»! λένε οι εργάτες από το Μπαγκλαντές
«Στο σχολείο μας έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι άνθρωποι στον κόσμο. Ότι προσέχουν τους αδύναμους, τους αρρώστους, τους φτωχούς. Ότι αν πεινάς και έχουν ένα μόνο ευρώ στην τσέπη θα στο δώσουν. Τέτοιους Έλληνες είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Ανθρώπους που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Αυτός ο άνθρωπος που μας έκανε αυτό το κακό δεν είναι Έλληνας».

Με αυτή τη φράση μας υποδέχθηκε χθες το πρωί στον καταυλισμό τους, στα όρια της Νέας Μανολάδας, ο Λίτο, ένας από τους Μπαγκλαντέζους εργάτες που βρέθηκαν, το απόγευμα της Τετάρτης, στη «γραμμή του πυρρός» των επιστατών τους!

Οι συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών άθλιες. Άνθρωποι και «όνειρα» στοιβάζονται σε πρόχειρα πλαστικά και χαρτονένια τολ, χωρίς την παραμικρή συνθήκη υγιεινής!

Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται επί ποδός για να περιποιηθεί τους «φιλοξενούμενους» στο μεγαλύτερο τολ. Είναι το τολ στο οποίο αναρρώνουν οι εργάτες που τραυματίστηκαν ελαφρά στο «μακελειό» της Τετάρτης, όταν διεκδίκησαν τα μεροκάματα των τελευταίων έξι μηνών!


«Θα φύγουμε…»

«Αποφασίσαμε ότι χωρίς λεφτά εμείς δεν θα ξαναπάμε για δουλειά, ενώ αποφασίσαμε και πως θα αναζητήσουμε άλλο αφεντικό και αν δεν βρούμε θα φύγουμε για να πάμε αλλού» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο Λίτο και συνέχισε: «Είμαι 15 χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύω και δεν βρέθηκε κανένας να πει ότι δεν είμαι καλός άνθρωπος. Δεν μπορούμε όμως να δουλεύουμε τόσες ώρες στο χωράφι και αντί για τα λεφτά μας να μας πυροβολούν. Μου έδωσαν πέρυσι επιταγή για 5.667 ευρώ και μου έχει μείνει η επιταγή στα χέρια. Πηγαίνω στην τράπεζα και δεν έχει λεφτά».

Ένας ακόμα αλλοδαπός εργάτης από το Μπαγκλαντές, ο Μαχμούτ είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Βρίσκομαι στην Ελλάδα 8 χρόνια. Πέρυσι και πρόπερσι το συγκεκριμένο αφεντικό μου έδωσε επιταγή. Σήμερα μου έλεγε θα με πληρώσει, αύριο μου έλεγε ότι θα πληρώσει, πήγαινα κάθε φορά στην τράπεζα και χρήματα δεν είχε. Ζήτησα πάλι τα λεφτά μου και μου είπε ότι αν ξαναμιλήσω θα μου κόψει τη γλώσσα».

«Δεν είχαμε πρόβλημα με κανένα άλλο αφεντικό...»

Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς εργάτες βρίσκονται στην Ελλάδα από 8 έως 15 χρόνια, καταγγέλλοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα με κανέναν άλλο εργοδότη.

«Είμαι 8 χρόνια στην Ελλάδα και δεν είχα πρόβλημα με κανένα άλλο αφεντικό. Μόνο με αυτό. Μου έδωσαν και εμένα επιταγή και δεν έχω πάρει τα λεφτά μου ακόμα» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο Ζαμίρ, ενώ ένας ακόμα εργάτης από το Μπαγκλαντές, ο Καμάλ είπε: «Δεν έχει πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, μου χρωστάνε όλα μαζί 12.5000 ευρώ. Ήμουν όλο στο περίμενε και περίμενε. Είμαι 5 χρόνια εδώ στην Ελλάδα, τώρα είμαι σε άλλο αφεντικό και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Με κανένα άλλο αφεντικό δεν είχαμε πρόβλημα, μόνο με αυτό».

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ