2012-04-02 22:10:06
Φωτογραφία για Δυσαρεστημένοι οι Γάλλοι καταστηματάρχες από τον Σαρκοζί
Από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Νικολά Σαρκοζί, μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι πάλι υποψήφιος για την προεδρία, τον Φεβρουάριο, ήταν να επισκεφθεί μερικά μαγαζιά, ανάμεσά τους έναν φούρνο και ένα ιχθυοπωλείο, στο Νανσί, μια επαρχιακή πόλη στην ανατολική Γαλλία. Αλλά τώρα, που η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο φόρτε της, οι καταστηματάρχες λένε ότι οι πολιτικοί τους έχουν εγκαταλείψει. Περί τους 1,2 εκατ. μαγαζάτορες αποτελούν την ραχοκοκαλιά του λιανικού εμπορίου στη Γαλλία, μιά υπολογίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το μέλλον της οικονομίας - και για το δικό τους.

Στους εμπορικούς δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν απογοητευμένοι από τον Σαρκοζί.

Πριν από πέντε χρόνια, το σύνθημά του «εργαστείτε περισσότερο, για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα» ενέπνευσε τον εμπορικό κόσμο.

«Αλλά τελικά ήταν άδειες λέξεις. Δεν έκανε και πολλά από όσα υποσχέθηκε το 2007», λέει ο Ζακ Λε Κλενς, αντιπρόεδρος του Cidunati, μιας εθνικής ένωσης ανεξαρτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Τότε, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί μείωση της φορολογίας, και απλούστευση της γραφειοκρατίας, για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι καταστηματάρχες στο Νανσί λένε ότι απέτυχε. «Κατάργησε έναν φόρο και τον αντικατέστησε με έναν άλλο. Του έδωσε άλλο όνομα, αλλά μου κοστίζει περισσότερο από τον παλιό», λέει η Κριστίν Πουίγκ, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου στο Νανσί.

Είκοσι ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, στις 22 Απριλίου, ο Σαρκοζί επαναλαμβάνει ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Υποσχέθηκε επίσης να μην αυξήσει άλλο τους φόρους μετά τις εκλογές.

«Κάνω μια δέσμευση. Δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων. Ουδέποτε πίστευα στα μέτρα λιτότητας - στην αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, και στην μείωση των μισθών και των συντάξεων - τις οποίες αρνήθηκα, αντίθετα με ό,τι συνέβη με τους γείτονές μας», είπε.

Και όμως, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι προκειμένουν να μειωθεί το έλλειμμα θα χρεισατούν 115 δισ. ευρώ σε μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Πηγές από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είπαν μάλιστα ότι από τα 115 δισ. ευρώ, τα 75 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών και 40 δισ. ευρώ από αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Από τα 40 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, τα 32 δισ. έχουν ήδη εγκριθεί και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις, λένε οι πηγές TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ