2013-05-08 17:55:07
Φωτογραφία για Συρία: Το 60% του συριακού πετρελαίου υπό τον έλεγχο των Κούρδων
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας   (μτφ. Κριστιάν)

Σύμφωνα με τον Σαλέχ Μουσλίμ, συν-πρόεδρο του PYD, κύριου κουρδικού κόμματος στη Συρία, το 60% του πετρελαίου ελέγχεται από τους Κούρδους. «Προστατεύουμε τις πετρελαιοπηγές», δήλωσε πριν να επισημαίνει ότι οι Κούρδοι ξαναγράφουν την ιστορία τους στη Μέση Ανατολή.

 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Ο κουρδικός λαός γράφει την ιστορία του, είναι μια νέα ιστορία. Επανα-ανοικοδομούμε μια κακά γραμμένη ιστορία. Σήμερα, οι Κούρδοι τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους με την ιστορία», δήλωσε στο ActuKurde ο Σαλέχ Μουσλίμ.

Στηριζόμενοι σε ένα σχέδιο δημοκρατικής αυτονομίας, που αναπτύχθηκε από τον ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο σε ένα νησί στην Τουρκία, που θεωρείται ως τρίτο δρόμο, οι Κούρδοι της Συρίας είναι τώρα μια απαράκαμπτη δύναμη για το μέλλον της Συρίας. Οι Κούρδοι βρίσκονται σήμερα ακριβώς στη μέση της ζυγαριάς και εξακολουθούν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους, παρά την πίεση από τις διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις.  


« Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ»

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Προστατεύομε το λαό μας. Μερικές φορές είμαστε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του καθεστώτος, μερικές με αυτές ένοπλων ομάδων», λέει ο κ. Μουσλίμ, ενώ ιεπιβαιώνει ότι οι Κούρδοι περιμένουν τον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης να αποσαφηνίσει τη θέση του σε σχέση με τους Κούρδους και το μέλλον της Συρίας.  

Η διαδικασία της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε τροχιά εδώ και μερικά χρόνια, αλλά η εξέγερση που ξεκίνησε το Μάρτιο 2011 επιτάχυνε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πριν να αναγκαστεί  να αποχωρήσει από τις κουρδικές πόλεις, το συριακό καθεστώς αποδυναμώθηκε πολύ ενώπιον των παράλληλων δομών που τέθηκαν σε εφαρμογή από τους Κούρδους, όπως τα λαϊκά συμβούλια, οι επιτροπές πολιτών, ο κουρδικός στρατός και μια αστυνομική δύναμη.

Από τις 19 Ιουλίου 2012, το Κούρδοι πήραν τον έλεγχο εννέα πόλεων στην περιοχή τους: Kobani, Afrin, Dirbêsiyé, Amude, Derik και Girkê Lêgué, και αυτών των τριών πόλεων Τελ Temir, Tirbespiyé και Rimêlan, όπου συζούν κουρδικές κοινότητες , με αραβικές και χριστιανικές. 

Για την κουρδική πόλη Serêkaniyê (Rass al-Ain), στα σύνορα με την Τουρκία, συνήφθη μια συμφωνία για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των Κούρδων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (SLA) στις 17 Φεβρουαρίου 2013. 

Η μόνη κουρδική πόλη, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος εξακολουθούν να υπάρχουν είναι το Καμισλί, αλλά αυτή η πόλη διοικείται από ένα συμβούλιο του λαού, που έχει εγκατασταθεί από τους Κούρδους. 

Υπάρχουν, επίσης, κουρδικά χωριά στην μεγάλη πόλη της Hasakah, όπου οι Κούρδοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα συμβούλιο που θα εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες που ζουν σε αυτή την περιοχή, προκειμένου να αναγκάσουν το καθεστώς να αποσυρθεί.  

ΤΡΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι Κούρδοι έχουν πάρει επίσης τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στη περιοχή τους. 

Οι Rmaylan, Til kojer και Jibis είναι τρεις ζώνες που είναι φιλοξενούν τις κυρίες πετρελαιοπηγές. 

«Οι περιοχές που παράγουν το 60% του πετρελαίου στη Συρία είναι υπό τον έλεγχο των Λαϊκών Μονάδων Άμυνας (YPG), του κουρδικού στρατού», δήλωσε ο συν-πρόεδρος της PYD. 

«Η παραγωγή πετρελαίου έχει σταματήσει, αλλά οι πηγές είναι υπό την προστασία του YPG», πρόσθεσε.

Η κουρδική περιοχή είναι πλούσια σε νερό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Οι πετρελαιοπηγές και του φυσικού αερίου συγκεντρώνονται στην περιοχή της Jazeera.

 Όμως, οι Κούρδοι δεν μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους, λόγω της διακριτικής πολιτικής του καθεστώτος Μπάαθ για δεκαετίες. Όλα τα πλούτη της κουρδικής συμπεριλαμβανομένου του  γεωργικού πλούτου, μεταφέρονταν σε πόλεις όπως τη Δαμασκό και το Χαλέπι για εκμετάλλευση. 

Η περιοχή στερείται εργοστάσιων, διυλιστηρίων και πανεπιστήμιων, γεγονότα που ώθησαν τους Κούρδους σε μαζική μετανάστευση στο πλαίσιο της «εφαρμογής της πολιτικής της αραβικής ζώνης» που ξεκίνησε  το 1962 για να εκδιωχτεί το σύνολο του κουρδικού πληθυσμού από τη περιοχή της Jazeera (Cîzre στην κουρδική γλώσσα) κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και να τον αντικαταστήσει με Άραβες.

Οι άλλες πετρελαϊκές  ζώνες βρίσκονται μεταξύ άλλων στην περιοχή του Deir ez-Zor, και ελέγχονται από ένοπλες ομάδες. 

Εννέα πετρελαιοπηγές αυτής της περιοχής πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με τον Κούρδο ηγέτη Σαλέχ Μουσλίμ.

«Το καθεστώς δεν ελέγχει πλέον καμία πετρελαϊκή ζώνη, αλλά δεν υπάρχει πλέον ούτε καμιά παραγωγή», πρόσθεσε.

«ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΟΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ»

«Το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε με ελευθερία, με ειρήνη και αξιοπρέπεια στη γη μας», είπε, πριν να προσθέσει: «Υπάρχει μάχη εξουσίας για 26 μήνες στη Συρία. Έχουμε υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η συριακή επανάσταση δεν θα εμοιάζε με εκείνη της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Οι αντίπαλοι του καθεστώτος είχαν ποντάρει στην πτώση του καθεστώτος εντός έξι μηνών. Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια και κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει ακόμα. Αυτός ο πόλεμος των 26 μηνών έδειξε ότι η στρατιωτική λύση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Και η ιστορία έχει δείξει επίσης ότι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τη σταθερότητα στη Συρία.

Σήμερα παίζουμε το ρόλο μιας γέφυρας για τη διατήρηση της αδελφοσύνης μεταξύ Αράβων και Κούρδων. Θα συνεχίσουμε να παίξουμε αυτό το ιστορικό ρόλο».

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας   
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ