2012-04-03 20:46:08
Φωτογραφία για Κυβέρνηση σε γυάλα
του Γιάννη Δαραβίγκα

Πριν έξη περίπου μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2011, με αφορμή την μετάβαση στην Θεσσαλονίκη, του τότε πρωθυπουργού... Γ. Παπανδρέου, για τα εγκαίνια της διεθνούς εκθέσεως, έγραφα με χιουμοριστική διάθεση, σχετικά με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

«Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της διεθνούς εκθέσεως, συνοδευόμενος από μεραρχίες πεζοπόρων τμημάτων της αστυνομίας, ουλαμούς πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος στον Θερμαϊκό, καθώς επίσης και από οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Ο κ. Παπανδρέου μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη με όλο το υπουργικό συμβούλιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις λόγω λιτότητος, φρόντισε όμως να μεταφέρει στην συμπρωτεύουσα και την παθογένεια του συστήματός του. Ανικανότητα, φαυλότητα, αναλγησία, αστυνομικό κράτος και τον… φράχτη, βεβαίως βεβαίως
. Αχ, αυτός ο φράχτης, συνιστά όνειδος για την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που παραμένει όμως στην εξουσία με αντιδημοκρατικές πρακτικές και μεθόδους. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα χρειαστεί να μετακομίσει πάλι ο φράχτης και οι λεγεώνες των δυνάμεων ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη, μιας και η λαοπρόβλητη κυβέρνησή μας θα έχει περιοριστεί σε άλλα καθήκοντα. Εκείνα της αντιπολιτεύσεως, ελπίζω δε της ήσσονος. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία κρυπτομένη και προστατευόμενη από μεραρχίες αστυνομικών δυνάμεων και σιδερένιους φράχτες. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».

Ευτυχώς τα διδάγματα της ιστορίας επαλήθευσαν τα γραφόμενά μου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε, δυστυχώς όμως ορισμένα φθαρμένα υλικά της, στελέχωσαν την απερχομένη παρούσα κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.

Δυστυχώς για όσους στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν εδιδάχθησαν ούτε από τα παθήματά τους, αλλά αρνούνται πεισματικά να μελετήσουν και την ιστορία.

In vitro

Στην επιστήμη της βιολογίας χρησιμοποιούνται οι όροι in vitro (που σημαίνει μέσα στο γυαλί - δοκιμαστικό σωλήνα), και αναφέρεται κυρίως στην τεχνική της πραγματοποίησης ενός δεδομένου πειράματος σε δοκιμαστικό σωλήνα και in vivo (που σημαίνει «εν ζωή», ζωντανά) για πειράματα που πραγματοποιούνται σε ζώντες οργανισμούς.

Όμως και στην πολιτική, υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολιτικοί νομοθετούν, κυβερνούν, ζούν και κινούνται in vitro, δηλαδή μέσα σε μια ιδιόμορφη προστατευτική γυάλα, που δημιουργούν, οι αστυνομικές και λοιπές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και η πλήρης απομόνωση από τους πολίτες.

Μέσα από αυτή τη γυάλα, η κυβέρνηση Παπαδήμου εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην τρόϊκα και στους δανειστές της χώρας, αλλά και παρακολούθησε τις στρατιωτικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

In vivo

Όμως σε ένα μήνα περίπου έχουμε εκλογές. Πολλοί λένε ότι «οι εκλογές αυτές, είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία της Ελλάδος». Όμως το ίδιο τροπάριο το ακούω εδώ και πολλά χρόνια, τις παραμονές των εκλογών.

Βαρέθηκα πια τα ίδια και τα ίδια.

Ε΄ λοιπόν, οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι οι σημαντικότερες.

Τολμώ μάλιστα να πώ, πως οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιό «χαλαρές» και πιό ακομμάτιστες από όσες έχουμε γνωρίσει τα τελευταία 35 χρόνια.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση. Να επικρατήσει η λογική.

Οι έλληνες πολίτες, ως εκλογικό σώμα, ως ζων οργανισμός, καλούνται να αποφασίσουν in vivo, αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν μια κυβέρνηση in vitro, και εκείνοι να βρεθούν την επόμενη τετραετία, πάλι στα κάγκελα, πίσω από τον φράχτη, παραδομένοι στις διαταγές των δανειστών.

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ