2013-05-15 01:34:03
Φωτογραφία για ΕΕ: Έρευνα για ενδεχόμενη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου
Αξιωματούχοι διενήργησαν ελέγχους στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Shell, BP και Statoil, στο πλαίσιο... μιας έρευνας περί ενδεχόμενης χειραγώγησης των τιμών του πετρελαίου, σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες υποθέσεις μετά το σκάνδαλο για την χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Οι αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους σχετικά με τον ανταγωνισμό σε βασικούς τομείς της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια κι επέβαλαν βαριά πρόστιμα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για την χειραγώγηση δύο βασικών επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων, των Libor και Euribor.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που υπάρχουν υποψίες ότι είχαν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές όσον αφορά την υποβολή στοιχείων στην εταιρεία Platts, η οποία συμβάλλει στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο. Η Platts, μια εταιρεία οικονομικής πληροφόρησης, είναι μια θυγατρική του ομίλου McGraw Hill.


Αξιωματούχοι διεξήγαγαν "απροειδοποίητους ελέγχους στις εγκαταστάσεις πολλών εταιρειών οι οποίες είναι ενεργές και παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των προϊόντων του αργού πετρελαίου, των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και των βιοκαυσίμων", ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Οι έλεγχοι αυτοί έλαβαν χώρα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και σε ένα κράτος-μη μέλος της ΕΕ, όπως διευκρίνισε.

"Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι εταιρείες μπορεί να συνέπραξαν στην υποβολή παραποιημένων τιμών σε μια εταιρεία αναφοράς για να χειραγωγούν τις τιμές που δημοσιεύονται", όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Platts, η Shell, η BP και η Statoil ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ