2013-05-16 18:07:28
Φωτογραφία για Δεν χωρούν συμβιβασμοί και εκπτώσεις
Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τη "γερή" εκκαθάριση που χρειάζεται το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν.

Όλοι μας, νομίζω, θα θέλαμε να βρισκόμασταν στη θέση των παικτών του Ολυμπιακού. Ξέχωρα από τα υπόλοιπα προνόμια που απολαμβάνουν, τόσες ημέρες άδεια, 53 συγκεκριμένα, θα ήταν ό,τι πρέπει για να ηρεμήσει και να καθαρίσει λίγο το κεφάλι μας. Ο Μίτσελ έκρινε ότι οι προπονήσεις από εδώ και πέρα είναι περιττές και έδωσε άδεια-μαμούθ στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κάνοντας το σχετικό ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Σίγουρα, ο προπονητής έχει τους λόγους του για να πάρει μία τέτοια απόφαση. Πιθανότατα, ο Ισπανός τεχνικός έκρινε ότι οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται ξεκούραση ύστερα από μία δύσκολη σεζόν με τρεις αλλαγές προπονητών, ενώ δείχνει και τις προθέσεις του για την προετοιμασία που περιμένει τους ερυθρόλευκους ενόψει της νέας σεζόν (σ.σ. έναρξη στις 7 Ιουλίου).


Πάντως, για παράδειγμα, η Premier League ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή (19/5) και οι πρωτοκλασάτες αγγλικές ομάδες ετοιμάζονται για περιοδεία ανά τον κόσμο... Είναι χαρακτηριστικό πως ο προπονητής της Σάντερλαντ, Πάολο Ντι Κάνιο, απείλησε τους παίκτες του πως θα πάρουν το μίνιμουμ της καλοκαιρινής άδειας, που είναι τέσσερις εβδομάδες, αν δεν αγωνιστούν με αξιοπρέπεια στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στην Τότεναμ!

Η κατάκτηση του νταμπλ δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Από τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές βρίσκονταν σε... διακοπές. Τώρα, είναι και επίσημα. Από εκείνο το σημείο της σεζόν και έπειτα, η ομάδα έπαιξε κάτι σαν ποδόσφαιρο, καθώς δεν είχε σχέδιο και καθοδήγηση από τον πάγκο, με τους παίκτες να είναι υπερβολικά χαλαροί εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη κατέδειξε το πρόβλημα που υπήρξε κατά τη διάρκεια της σεζόν. "Θα ετοιμάσουμε μία ομάδα υγιέστατη, με παίκτες αγαπημένους", ήταν το προεδρικό μήνυμα στις 25 Απριλίου 2013. Το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με την επόμενη ημέρα. Από την ομάδα βγαίνει η σιγουριά ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει προκειμένου να χτιστεί κάτι νέο και υγιές. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα διστάσει να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και φρέσκο, όπως έκανε πριν από τρία χρόνια, όταν και ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου. Δεν είναι, όμως, τόσο εύκολο να φύγουν παραδείγματος χάρη δεκαπέντε παίκτες και να έρθουν άλλοι τόσοι. Γι' αυτό χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία προκειμένου να παρθούν οι σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Μην ξεχνάμε πως έχουν γίνει αρκετές κινήσεις, με τους Ντε Βινσέντι, Ολαϊτάν, Σαλίνο και Σάμαρη να αποτελούν, ήδη, περιουσιακά στοιχεία της πειραϊκής ομάδας, όπως και οι νεαροί Τζανακάκης και Μπουχαλάκης, οι οποίοι εκτός απροόπτου θα παραμείνουν και τη νέα σεζόν στον Εργοτέλη.

Άποψή μου είναι πως δεν χωρούν συμβιβασμοί και εκπτώσεις. Δεν αναφέρομαι στις μεταγραφές, καθώς η ενίσχυση είναι επιτακτική και δεδομένη, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον. Το έμψυχο δυναμικό χρειάζεται "γερή" εκκαθάριση. Να παραμείνουν όσοι μπορούν να προσφέρουν και να αποχωρήσουν όσοι δεν είναι σε θέση να δώσουν το κάτι παραπάνω, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμβόλαιο ή όχι. Κάποιοι παίκτες που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι δεν δικαιολόγησαν τις προσδοκίες. Όπως για παράδειγμα οι Πάουλο Μασάντο και Λεάντρο Γκρέκο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ραγδαία βελτίωση ενόψει της νέας σεζόν, αλλά αν ήμουν διοίκηση και ερχόταν πρόταση για τους δύο παίκτες δεν θα το συζητούσα και πολύ για να είμαι ειλικρινής Πλέον, ο Μίτσελ κρίνεται κανονικά και με το νόμο. Η σεζόν τελείωσε και, αυτό που έρχεται, είναι το δικό του καλοκαίρι. Μετά το "φιάσκο" με τον Ντέρεκ Μπόατενγκ, τον οποίο εμπιστεύτηκε "τυφλά" χωρίς ανταπόδοση, γνωρίζει και ο ίδιος πως πρέπει να είναι πιο εύστοχος στις μεταγραφικές επιλογές που θα κάνει κυρίως από την πατρίδα του. Ο Ισπανός θέλει ρόστερ το πολύ με 26 παίκτες, μαζί με τους τερματοφύλακες και δύο-τρεις νεαρούς από την ομάδα Νέων. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ισπανός τεχνικός έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Μεταγραφικά, η ομάδα χρειάζεται ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά. Ιδιαίτερα στο κέντρο, η ενίσχυση είναι επιβεβλημένη. Με τουλάχιστον δύο κεντρικούς μέσους, με ηγετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους. Και στην επίθεση, ένας παίκτης που να μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις. Στυλ Μιραλάς... Οι Πρωταθλητές χρειάζονται ποδοσφαιριστές-ηγέτες. Ξεκάθαρα πράγματα...

Και επειδή έχω εκφράσει τη γνώμη μου εδώ και πολύ καιρό, από τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους μόνο ο Ρόι Κάρολ πρέπει να παραμείνει. Είναι πιστός στρατιώτης, μία σεβαστή προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό στερέωμα με παραστάσεις από το κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, που μπορεί να πει και μία κουβέντα παραπάνω στα αποδυτήρια. Και ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει πολλούς τέτοιους... Ο Βορειοϊρλανδός απέδειξε και στον τελικό με τον Αστέρα Τρίπολης ότι το λέει η ψυχή του. Είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας και αν δεν αντιμετώπιζε δύο διαδοχικά προβλήματα τον περασμένο Ιανουάριο, που τον άφησαν πίσω, δύσκολα θα έχανε τη θέση του στην εντεκάδα στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν.

ΥΓ1: Τα δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια του μπασκετικού Ολυμπιακού και τα τρία συνολικά στην ιστορία του, ανήκουν μονάχα στον λαό του. Σε κανένα ελληνικό μπάσκετ, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ορισμένοι. Όταν η ομάδα-απάτη έπαιρνε τα ψεύτικα εντός κι εκτός συνόρων, ήταν ένας πράσινος θρίαμβος. Τώρα που ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, κατακτώντας δύο σερί Ευρωλίγκες, είναι επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ. Η μοίρα, μας στέρησε πολλά. Μας χρωστάει περισσότερα. Γευθήκαμε πολλές αδικίες και είναι η ώρα της επιστροφής των "δανεικών".

ΥΓ2: Βλέπουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Ξέρουν κι οι ίδιοι ότι ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος και ενισχύονται με δύο μεταγραφές μέσα στον Μάιο, μήπως και προλάβουν να σώσουν ό,τι σώζεται. Μόνο οι "Τανατζήδες", τους έμειναν... Τους πείραξε ένα νορμάλ σύνθημα του Μίλαν Τόμιτς στους πανηγυρισμούς με τους φιλάθλους της ομάδας στο ΣΕΦ. Τους ενόχλησε μία ατάκα του Γιώργου Πρίντεζη σε τηλεοπτική εκπομπή. Δεν είπε και τίποτα κακό ο "Πριντ". Ειλικρινέστατος, είπε την αλήθεια. Δυναμιτίζουν το κλίμα γιατί γνωρίζουν τι τους περιμένει. Και όσο φτάνουμε στην τελική σειρά, θα το δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει να πέσουμε σε καμία παγίδα. Είμαστε καλύτεροι, έχουμε το πλεονέκτημα έδρας, κρατάμε την τύχη στα χέρια μας...

πηγή: redplanet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ