2013-05-16 18:22:46
Φωτογραφία για Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές εξαιτίας νέου ιού «συγγενή» του SARS
Στο μικροσκόπιο όσοι ταξίδεψαν στην Αραβική Χερσόνησο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, λόγω της εμφάνισης ενός επικίνδυνου ιού, του κορoνοϊού, σε μονάδα υγείας στη Σαουδική Αραβία. Ο νέος κορονοϊός (NCoV) προέρχεται από πολυπληθή οικογένεια ιών, στην οποία ανήκει επίσης ο ιός του SARS. Δεν θεωρείται όμως τόσο επικίνδυνος, κυρίως διότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης.

Οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα εντοπισμού περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό. Επίσης, εφιστούν την προσοχή στους γιατρούς, ειδικά για περιστατικά ασθενών που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όσοι ταξίδεψαν στην Αραβική Χερσόνησο και εντός δεκαημέρου, από την επιστροφή τους, εμφάνισαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους ΚΕΕΛΠΝΟ, το νέο στέλεχος κορoνοϊού απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Τότε διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από το νέο ιό σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο.

Έως και τις 15 Μαΐου 2013 έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί 40 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους, που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του αναπνευστικού, και οδήγησαν σε 20 θανάτους.

Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά, παγκοσμίως, έχουν αναφερθεί από την Σαουδική Αραβία, ενώ άλλα οκτώ περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (δύο στη Γερμανία, τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στη Γαλλία).

Ο νέος κορονοϊός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη και ειδικότερα πνευμονία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ