2013-05-19 13:12:09
Φωτογραφία για Xαρίζουν εκατομμύρια στην Ηλεία και δεν τα παίρνει!
Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων του αγροτουριστικού τομέα στο νομό Ηλείας με συνέπεια να χάνονται εκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως δώρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία ΟΠΑΑΧ, αφορά επενδύσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και για το οποίο οι Ηλείοι δείχνουν μεγάλη απροθυμία συμμετοχής αν και η επιδότηση μπορεί να φτάσει στο 80% της επένδυσης.

Κι όταν μιλάμε για επενδύσεις προβλέπεται ακόμα και η ανακαίνιση ενός καφενείου ή μιας ψησταριάς για την οποία ο ιδιοκτήτης εάν δαπανήσει π.χ. 50.000 ευρώ τα 40.000 είναι δώρο!!!

Κι όμως ελάχιστοι Ηλείοι αξιοποίησαν αυτό το πρόγραμμα ενώ αντίθετα στα Καλάβρυτα και στην ορεινή Ναυπακτία έγιναν μεγάλες επενδύσεις και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού.

Αντίθετα στην Ηλεία και σε περιοχές που έχουν τις προϋποθέσεις όπως η Ανδρίτσαινα, η Φιγαλεία, η Δίβρη, η Κάπελη κ.λ.π. το ενδιαφέρον ήταν από μηδενικό έως ελάχιστο.


Σε αυτό πάντως έχει σημαντική συνεισφορά το γεγονός ότι απουσιάζει το κράτος και η αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των υπολοίπων υποδομών (π.χ. δρόμοι, πρόσβαση στο internet, κ.λ.π.).

Ακόμα και τώρα όμως με την ανεργία στα ύψη, πολλοί νέοι από τα ορεινά χωριά προτιμούν – απ’ ότι φαίνεται – να παραμένουν στις μεγαλουπόλεις άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι αντί να επιστρέψουν στα χωριά τους, να εκμεταλλευτούν αυτά τα προγράμματα και να στήσουν τη δική τους δουλειά η οποία – ακόμα και σε περίοδο κρίσης – με σωστή διαχείριση θα μπορέσει να τους δώσει ένα καλό μεροκάματο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων τελειώνει την προσεχή Παρασκευή και μέχρι τώρα έχει κατατεθεί μόνον μια αίτηση.

Ποιες περιοχές έχουν ενταχθεί

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ Δ.Ε. Ζαχάρως (οι Τ.Κ. Αρτέμιδα, Καλλιδόνης, Μηλέα, Μίνθη, Ταξιάρχες, Ροδινά, Σμέρνα, Μάκιστος, Λέπρεο, Χρυσοχώρι)

Δ.Ε. Φιγαλείας

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Δ.Ε Σκιλλούντος (οι Τ.Κ. Τρυπητή, Γραίκα, Πλατάνια), Δ.Ε Ανδριτσαίνης, Δ.Ε Αλιφείρας)

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Δ.Ε. Ωλένης

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Δ.Ε Πηνείας

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Δ.Ε Λασιώνος, Δ.Ε Φολόης, Δ.Ε. Λαμπείας

Ποιες επενδύσεις ενισχύονται

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της τουριστικής υποδομής, στον τομέα των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους.

Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, και επιχειρήσεων ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους.

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς α) μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, β) χώρων εστίασης και αναψυχής και γ) των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού. Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

Ενδεικτικές επιλέξιμες δαπάνες

- Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων (κατασκευή ή βελτίωση)

- Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

- Δαπάνες προμήθειας και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

- Δαπάνες προβολής – προώθησης.

- Δαπάνες εκπόνησης απαιτούμενων μελετών.

- Δαπάνες μελέτης – εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.

- Ύψος ενίσχυσης έως 300.000 ευρώ

* Κατάθεση φακέλων – αιτήσεων στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ