2013-05-29 14:46:30
Φωτογραφία για Στο... έλεος ανόητων διαδόσεων η Αιγιάλεια - Tι λένε οι επιστήμονες για τις δεκάδες μικροδονήσεις των τελευταίων ημερών
Περισσότερες από 120 μικροδονήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, της Ναυπάκτου αλλά και νότια της Πάτρας, με την συντριπτική πλειονότητα τους να εκδηλώνεται κοντά στο Αίγιο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Μέχρι στιγμής και με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι επιστήμονες κρατούν μια προσεκτική στάση σημειώνοντας.... ότι η μικροσεισμική δραστηριότητα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο και κατά συνέπεια το πλήθος των μικροδονήσεων δεν είναι απαραίτητο ότι προμηνύει ένα μεγαλύτερο γεγονός.

Σήμερα στην εφημερίδα «Ημερήσιος Αιγίοχος» φιλοξενούνται δηλώσεις της κυρίας Μαρία Σαχπάζη, Διευθύντριας Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται συχνά τέτοιου είδους φαινόμενα χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και μεμονωμένα περιστατικά προσεισμικής διέγερσης που συνοδεύονται από ισχυρότερο σεισμό», λέει η κ. Σαχπάζη.


Η έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή του Αιγίου, κατά τους επιστήμονες, έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι ιδιαίτερα εντοπισμένη στον χώρο, έχει μικρά μεγέθη και σε συνδυασμό με τα στοιχεία της δομής που υπάρχουν για την περιοχή θα μπορούσε πιθανά να οφείλεται σε μετακινήσεις ρευστών μέσα στον φλοιό που προκαλούν μικρορηγματώσεις και απελευθέρωση ενέργειας, σημειώνει ο «Ημερήσιος Αιγίοχος».

Η κυρία Σαχπάζη υπενθυμίζει ότι η περιοχή του Κορινθιακού είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή με πολλά και ποικίλα ρήγματα.

Πάντως, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ανόητοι που διαδίδουν διάφορες «πληροφορίες» περί επικείμενου σεισμού επιτείνοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ