2013-05-31 00:51:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Aφήστε με να γυρίσω στη φυλακή, φώναζε ο Σομαλός που επιχείρησε να αυτοκτονήσει στα κρατητήρια της Ασφάλειας
Τέλος μετά από παρέμβαση υψηλά ιστάμενου δικαστικού στελέχους της Πάτρας, μπήκε στην ομηρία αλλοδαπών που αναγκάζονταν να φυλακίζονται στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πατρών, μόλις εξέτιαν την ποινή τους στη φυλακή Αγίου Στεφάνου.

Την θρυαλλίδα για να σταματήσει η πρωτοφανής σε βάρος των δικαιωμάτων των κρατουμένων κατάσταση, αποτέλεσε το πρόσφατο περιστατικό της απειλής αυτοκτονίας από την πλευρά Σομαλού στα κρατητήρια της Ασφάλειας, ο οποίος εκλιπαρούσε να μεταφερθεί εκ νέου στη φυλακή.

Τι είχε συμβεί: Όσοι κρατούμενοι εξέτιαν την ποινή τους αλλά έπρεπε να απελαθούν βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου, δεν κρατούνταν στη φυλακή Αγίου Στεφάνου αλλά προκειμένου να υπάρξει χώρος στο ήδη κορεσμένο σωφρονιστικό κατάστημα, μεταφέρονταν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πατρών.

Το γεγονός είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Αστυνομίας, αφού ήταν αδύνατο στα κρατητήρια της οδού Ερμού να φιλοξενηθεί επιπρόσθετος αριθμός κρατουμένων για όσο διάστημα χρειαστεί να απελαθούν. Ιδιαίτερα δε αν η απέλαση στην ουσία ήταν αδύνατο να γίνει για κρατούμενους που έπρεπε να απελαθούν σε χώρες όπως η Σομαλία.


Προέκυπτε επίσης ουσιώδες θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφού όσοι οδηγούνταν (στην ουσία φυλακίζονταν) στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πατρών έχαναν αμέσως κάθε δυνατότητα προαυλισμού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς κλεισμένοι σε έναν χώρο όπου πολλές φορές είναι αδύνατο ακόμη και να κοιμηθεί άνθρωπος υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Σομαλός κρατούμενος που πρόσφατα απείλησε να αυτοκτονήσει, αποτέλεσε και την αφορμή έτσι ώστε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Οι αντιδράσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κορυφώθηκαν και υπήρξαν άμεσα, από υψηλά ιστάμενα κλιμάκια οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διακοπεί το καθεστώς ομηρίας πρωτίστως για τους κρατούμενους και εν συνεχεία για την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

Για την ιστορία να σημειωθεί οτι ήδη ο Σομαλός κρατούμενος που απείλησε να αυτοκτονήσει, επέστρεψε στη φυλακή Αγίου Στεφάνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το καθεστώς που περιγράφτηκε πιο πάνω, δεν ίσχυε για άλλες φυλακές της χώρας.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ