2013-06-07 11:12:59
Φωτογραφία για Επέστρεψε ο Ερντογάν, παραμένουν στην Ταξίμ οι διαδηλωτές
Με σαφή πρόθεση να δώσουν τη δική τους απάντηση, χιλιάδες οπαδοί του Ερντογάν μετέβησαν τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο προκειμένου να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό της χώρας Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα...

Τα σενάρια των διεθνών ΜΜΕ ήταν ότι η άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν είτε θα κατευνάσει είτε θα επιδεινώσει την ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μία περίπου εβδομάδα στη χώρα.

Μία πρώτη απάντηση δόθηκε και προκρίνει το δεύτερο σενάριο: Ο Ερντογάν επέστρεψε δείχνοντας ότι παραμένει αμετακίνητος στις απόψεις του, ενώ το κόμμα του (AKP) φρόντισε να κάνει επίδειξη δύναμης στο αεροδρόμιο της Κων/πόλης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αυτοκινητοπομπή των υποστηρικτών του στους δρόμους της πόλης, με σημαίες και κορναρίσματα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.

Η ώρα άφιξης του Ερντογάν κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελικώς έφτασε στην Κων/πόλη στις 2.30 το πρωί της Παρασκευής.


Μπροστά σε περίπου 10.000 υποστηρικτές του, έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λέγοντας ότι έχουν χάσει τη δημοκρατική τους φύση και έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποστασιοποιηθούν από τις άναρχες διαδηλώσεις και τόνισε ότι διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών.

Δήλωσε ότι οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιχειρήσεις και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να αποστασιοποιηθούν από τέτοιου είδους βίαιες πράξεις.

Όταν ομάδα διαδηλωτών φώναξε "πάμε στην Ταξίμ να τους διαλύσουμε", ο Ερντογάν κάλεσε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στα σπίτια τους ειρηνικά.

"Σταθήκαμε ισχυροί, αλλά ουδέποτε δεν μας χαρακτήριζε το πείσμα. Είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αδέλφια", τους είπε.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν αισθάνεται λαβωμένος μετά από 7 ημέρες ταραχών στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και σειρά διπλωματικών συστάσεων από τις συμμαχικές του χώρες. Έτσι δικαιολογείται και το πανηγυρικό κλίμα κατά την επιστροφή του, μετά από τριήμερη απουσία... Οι οπαδοί του ήταν οργανωμένοι, κρατούσαν όλοι σημαιάκια ίδιου μεγέθους και ακολούθησαν προκαθορισμένο πλάνο.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών παρέμενε συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα προτρέποντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, άλλοι διαμαρτύρονταν με αντικυβερνητικά συνθήματα και έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν σε τουλάχιστον μία περιοχή της Κων/πόλης.

Όπως σημειώνει το Reuters, αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά της ανοικοδόμησης του πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή επίδειξη της δημόσιας οργής κατά του "αυταρχισμού" του Ερντογάν και του κόμματός του.

"Όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν και τις δηλώσεις που θα κάνει. Θα αποφασίσει τη μοίρα αυτής της εκστρατείας, είτε κατευνάσουν τα πνεύματα είτε συμβεί ακριβώς το αντίθετο", είπε ο Μεχμέτ Πολάτ, 42 ετών, καπετάνιος σε πλοία, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει εργαστεί επειδή παρευρισκόταν στις διαδηλώσεις.

"Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λόγο που συγκεντρώνονται εδώ επί τόσες ημέρες και θα πρέπει (ο Ερντογάν) να καταλάβει γιατί γίνεται αυτό", πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον τυνήσιο ομόλογό του, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι "αν πείτε πως θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση και θα κάψουμε και θα καταστρέψουμε τα πάντα, εγώ δεν θα το επιτρέψω αυτό".

Τόνισε επίσης ότι οι "τρομοκρατικές ομάδες", μεταξύ των οποίων μία που έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση την 1η Φεβρουαρίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, μεταχειρίζονται τα πλήθη.

http://topstory.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ