2013-06-13 11:28:02
Φωτογραφία για ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ : ΕΙΧΑΜΕ «ΜΑΤΣΑΡΕΙ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ... «ΧΑΛΑΣΑΜΕ» ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ
«Στην ζωή μου δεν φοβήθηκα ποτέ», δηλώνει στο "pamesports.gr" ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Αναλυτικά Ο προπονητής, που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι το βαρύ «φορτίο» να αντικαταστήσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, εξηγεί ποια βήματα ακολούθησαν οι «πράσινοι» για να φτάσουν στην κατάκτηση του νταμπλ της φετινής σεζόν απέναντι στον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Χαρακτηρίζει ως ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας ότι οι Στέφαν Λάσμε, Τζέιμς Γκιστ τα κατάφεραν απέναντι στους Κάιλ Χάινς, Γιώργο Πρίντεζη, βγάζει το καπέλο στον Δημήτρη Διαμαντίδη για το χαρακτήρα του, τονίζει ότι η νέα ομάδα του Παναθηναϊκού έφτιαξε χαρακτήρα μέσα από τις δυσκολίες, όπως τον τραυματισμό του αρχηγού της και ότι διάνυσε πολύ δύσκολο δρόμο για να φτάσει στην επιτυχία.

Αποκαλύπτει τα «παιχνίδια μυαλού» για να είναι έτοιμοι οι παίκτες του πριν τις κρίσιμες «μάχες» σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό και ότι άφηνε καταστάσεις να εξελίσσονται εναντίον του για να αποφορτίζεται η ομάδα.


Για τη νέα σεζόν βάζει στόχους την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και τη βελτίωση στην επίθεση και εκφράζει την πικρία του για επιθέσεις που έχουν γίνει στο πρόσωπο του: «Καμία φορά νομίζω ότι φταίω και για το Μνήμονιο»!

- Ξεκίνησες την σεζόν με έντονη προσωπική αμφισβήτηση και μια «βαριά» κληρονομία εκείνη του Ομπράντοβιτς και οδήγησες τον Παναθηναϊκό στο νταμπλ και στην κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή μετά από την «εκθρόνιση» του την περασμένη σεζόν από τον Ολυμπιακό.

«Δεν ήταν εύκολο, γιατί άλλαξαν οι συνθήκες και τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός δεν ψωνίζει τώρα από το… πάνω ράφι και είχε ένα παρελθόν πολύ δυνατό. Εγώ δεν φοβήθηκα και δεν έχω φοβηθεί γενικά στην ζωή μου. Είμαι σφυρηλατημένος από μικρός. Μαζευτήκαμε ο πρόεδρος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο αντιπρόεδρος Μάνος Παπαδόπουλος, ο Φραγκίσκος Αβέρτης και εγώ ξεκινήσαμε το σχεδιασμό σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται. Μέσα στην χρονιά μείναμε όλοι ενωμένοι. Δουλέψαμε σε συγκεκριμένα πράγματα και παρότι μας έτυχαν ατυχίες, όπως τον Δεκέμβριο του Δημήτρη Διαμαντίδη, του οποίου το δεξί πόδι δεν επέστρεψε ποτέ στην κατάσταση που ήταν πριν τον τραυματισμό του».

- Τι έπαθε ο Διαμαντίδης;

«Σε ένα διάστρεμμα που είχε πάθει πειράχτηκαν οι σύνδεσμοι και κανονικά έπρεπε να μείνει δύο μήνες εκτός δράσης. Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για την ομάδα, η οποία, όμως, μέσα από τις δυσκολίες αποκτούσε χαρακτήρα. Δούλευε την άμυνα, εγώ είμαι λάτρης της άμυνας και θεωρώ ότι όταν δεν έχεις πολύ ποιοτικό ταλέντο, μπορείς μέσα από την άμυνα να πάρεις τις νίκες. Σε πολλά παιχνίδια μπορούσαμε να πατήσουμε το γκάζι, αλλά δεν το κάναμε, γιατί θέλαμε να μάθουμε καλά το παιχνίδι «πέντε εναντίον πέντε». Και νομίζω ότι αυτή η επιλογή δικαιώθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου, και στους αγώνες κόντρα στην Μπαρτσελόνα και στους τελικούς του πρωταθλήματος. Να νικήσεις με 3-0 μια ομάδα με την ποιότητα, το ταλέντο και την εμπειρία του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολο. Και, μάλιστα, με μειονέκτημα έδρας».

- Είχες «σημαδέψει» τους αγώνες με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Όλη η δουλειά και οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ είχαν στόχο αυτά τα ματς;

«Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Είχαμε «ματσάρει» απέναντι στους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει ταχύτητα και θέλει να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι Πρίντεζης, Χάινς παίζουν σε μεγάλες ταχύτητες, κάτι, που δεν είναι συνηθισμένο για παίκτες της θέσης τους. «Ματσάραμε», λοιπόν, αυτό το δίδυμο με τους Λάσμε, Γκιστ και νομίζω ότι στην σειρά των τελικών ήμασταν πιο δυνατοί πνευματικά. Μέσα από την άμυνα «χαλάσαμε» το παιχνίδι τους, αυτό νομίζω ότι τους ξάφνιασε και νικήσαμε δίκαια.

«Χρησιμοποιήσαμε» δύο παιχνίδια για να «φτιάξουμε» το μυαλό των παικτών μας στα αποδυτήρια. Το πρώτο ήταν το ματς της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ πριν τον τελικό του Κυπέλλου και το δεύτερο ήταν ο τρίτος αγώνας της σειράς με αντίπαλο τον Πανιώνιο πριν την έναρξη των τελικών. Θέλαμε πριν τους τελικούς να πάει ένας αγώνας πιο «κλειστά» για να μαζέψουμε το μυαλό των παικτών και να μπούμε δυνατά στον πρώτο τελικό. Ήταν από τα ψυχοπνευματικά κομμάτια, που έπρεπε να ετοιμάσουμε. Όταν η ομάδα νικά εύκολα, το μυαλό δεν είναι τόσο συγκεντρωμένο και χρησιμοποιήσαμε αυτά τα δύο ματς για να ετοιμάσουμε τους παίκτες μας».

- Βρέθηκες σε δύσκολη θέση σχετικά με την δουλειά σου στο γήπεδο και απέναντι στην διοίκηση με τις αλλαγές, που έγιναν στο ρόστερ;

«Όχι με την διοίκηση δεν είχα πρόβλημα και παρά τις αλλαγές δεν αυξήσαμε το μπάτζετ, κάτι, που είναι πολύ σημαντικό. Έγιναν διάφορα πράγματα μέσα στην χρονιά, αλλά είχα την εμπειρία και την ευφυΐα εάν θέλεις να τα αφήνω να εξελίσσονται εις βάρος μου για να αποφορτίσω την ομάδα. Έβλεπα ότι έχουμε «υγεία» στα αποδυτήρια μας, το επιτελείο, που είχα δίπλα μου είναι πολύ έμπειρο, είμαστε μια «οικογένεια», γιατί εγώ γνωρίζω τα παιδιά πολλά χρόνια. Για να παίξεις στον Παναθηναϊκό δεν αρκεί μόνο να είσαι καλά αγωνιστικά, πρέπει να αντέχεις την φανέλα, το κλίμα, την νοοτροπία και την λογική της ομάδας.

Όσο περνούσε ο καιρός γινόμασταν όλο και καλύτεροι. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Έχουμε μείνει πίσω από Έλληνες παίκτες. Ήδη δουλεύουμε τα πλάνο της επόμενης σεζόν και τις επόμενες ημέρες η διοίκηση θα υλοποιήσει κάποια από τα μέρη του πλάνου μας».

- Πότε πίστεψες ότι ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή;

«Όταν είδα πως αντέδρασε η ομάδα στους αγώνες με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και στον τελικό του Κυπέλλου. Στην Ελλάδα δεν δείχνουμε υπομονή. Είχα πει μετά τον τελικό του Κυπέλλου ότι τώρα ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος, αλλά τον Ιούνιο θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αγωνιστικά πρέπει να βελτιωθούμε και θα το κάνουμε στην επίθεση, αλλά στην άμυνα ήμασταν εξαιρετικοί. Θεωρώ ότι ήμασταν εάν όχι οι καλύτεροι, μέσα στις δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης».

- Για όσους κατηγορούν τον Παναθηναϊκό ότι παίζει μπάσκετ… Λιμόζ, τι έχεις να πεις;

«Έχω ακούσει πολλά. Καμία φορά νομίζω ότι φταίω και για το Μνημόνιο»!

- Η απόδοση των Λάσμε, Γκιστ ήταν «κλειδί» για την κατάκτηση του τίτλου με 3-0;

«Ήταν από τα «κλειδιά» μας, γιατί είναι πολύ αθλητικά παιδιά. Ο Λάσμε το περασμένο καλοκαίρι μας καθυστέρησε, αλλά τελικά συμφώνησε. Το καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο να πείσουμε ξένους παίκτες να υπογράψουν στον Παναθηναϊκό, γιατί υπήρχε μια ατμόσφαιρα ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί και πολλοί φοβόντουσαν να έρθουν. Εδώ δεν έμειναν οι παίκτες του ρόστερ της περασμένης σεζόν. Διανύσαμε μια πολύ δύσκολη σεζόν για να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό, εκεί, που του αξίζει».

- Η ζωή με τον Διαμαντίδη πως ήταν;

«Όπως την περίμενα. Είναι ο φυσικός ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ένα παιδί, που πέρα από τα αγωνιστικά χαρίσματα, τα οποία μπορεί να δει κανείς δια γυμνού οφθαλμού, εκείνο, που πρέπει να «φωτίζεται» είναι ο χαρακτήρας του. Είναι παιδί που δουλεύει για την ομάδα και αυτή η λογική περνάει και σε όλους τους υπόλοιπους παίκτες και είναι κάτι πολύ σημαντικό».

- Ο Διαμαντίδης ή η παράδοση είναι το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό;

«Νομίζω ότι είναι ο συνδυασμός. Ο Μποντίρογκα άλλαξε την νοοτροπία της ομάδας, μετά ακολούθησε ο Ομπράντοβιτς, ήρθε ο Διαμαντίδης, είναι μια παράδοση που συνεχίζεται. Για μας ήταν πολύ δύσκολο να «χτίσουμε» την νέα ομάδα, γιατί ουσιαστικά μας έμειναν δύο παιδιά, ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής. Είναι πολύ δύσκολο όταν κόβεις απότομα τον «ομφάλιο λώρο», αλλά εμείς θέλουμε όσο είναι ο Δημήτρης στην ομάδα να έρθουν και άλλα ελληνόπουλα για να δουν πως λειτουργεί, πως προσεγγίζει τον συμπαίκτη του, την ομάδα, για να πάρουν μαθήματα».

- Τόσο ο τελικός του Κυπέλλου, όσο και η σειρά των τελικών στιγματίστηκαν από σοβαρά επεισόδια, από σκηνές, που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό «Δεν θέλω να σχολιάσω, γιατί δεν θα βγει και κάτι. Εγώ θα μείνω στην προσπάθεια των παιδιών μας. Αυτό μόνο».

- Για εσένα τι σημαίνει ότι έγινες ο πρώτος Έλληνας προπονητής μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη και ύστερα από 17 χρόνια, που κατακτάς τίτλο Πρωταθλήματος;

«Αντικατοπτρίζει την δουλειά όλων μας στον σύλλογο, από την διοίκηση έως τον τελευταίο στην ομάδα».

- Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση και εικόνα από την φετινή σεζόν;

«Τα δύο μπρέικ, γιατί είναι κάτι, που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι κάτι εξαιρετικό για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ότι πήραμε το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ είναι κάτι σημαντικό για τον κόσμο μας».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ