2013-06-23 18:22:09
Φωτογραφία για Το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ...!!!
Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα και η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνηση, υποχρεώνει τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να κινηθούν τάχιστα, έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν άμεσα στην ανακοίνωση των οριστικών τους αποφάσεων. Θεωρείται δεδομένο ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα θα αναβαθμιστεί πολιτικά και αριθμητικά (κάποιοι λένε ότι η αναλογία στην εκπροσώπηση των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση θα είναι 2:1) και ήδη οι συζητήσεις για την κατανομή των ρόλων ξεκίνησαν από το απόγευμα της Παρασκευής, όπου μεταξύ έμπιστων συνεργατών και των δύο ανδρών έγιναν οι πρώτες συζητήσεις.

Νέα δεδομένα


Η αλλαγή των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, οδηγούν πιθανότατα και σε αλλαγή της στάσης του κ. Βενιζέλου σε ό,τι τον αφορά προσωπικά και πιθανότατα θα αναλάβει τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» έχει πει πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα ελέγχει πολιτικά πάνω από πέντε βασικά υπουργεία, ενώ μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των υφυπουργών που θα προέρχεται από το ίδιο κόμμα. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι, εύκολα ή δύσκολα, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πως πολύ σύντομα θα έχουν καταλήξει όχι μόνον στο νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα αλλά και στα πρόσωπα.

Γαλάζιοι υπουργοί πάνε και... έρχονται. Τα δύο δε υπουργεία που αφήνει η ΔΗΜΑΡ (Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης) είναι πρώτα στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλέον κυβερνητικών εταίρων.

Πιθανόν είναι επίσης να δημιουργηθεί μια επιτροπή συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάτι που είχε τεθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν στην κυβέρνηση μετείχε και ο κ. Κουβέλης. Σταθερή θέση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι πως πολλά θέματα δεν χρειάζεται να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και πως μπορούν στελέχη και από τις δυο πλευρές να συνεδριάζουν τακτικά, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις και να ενημερώνουν για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες τις δύο, πλέον, κοινοβουλευτικές ομάδες που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Παράλληλα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα «τρέξουν» και οι αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, καθώς πολλά στελέχη είχαν τοποθετηθεί από τη ΔΗΜΑΡ και τώρα πρέπει να αντικατασταθούν.

Κλειδί το συντονιστικό

Μέχρι τώρα σε ρόλο συντονιστή από την πλευρά της Ιπποκράτους στην τρικομματική ομάδα ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα. Παρ' όλα αυτά το «αίτημα» του κ. Βενιζέλου για καλύτερο συντονισμό, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εξετάζει την «ακτινογραφία» έμπιστων συνεργατών του για καλύτερο βηματισμό με το Μαξίμου. Στόχος του είναι οι «συντονιστές» ένθεν κακείθεν να προλαβαίνουν «στραβοπατήματα» στην επικοινωνία, να παρακολουθούν καθημερινά το κυβερνητικό έργο και να εστιάζουν σε πιθανές εστίες έντασης ή απόκλισης από τα συμφωνηθέντα. Σχετικά καθήκοντα έχουν μέχρι σήμερα οι κ. Κουκουλόπουλος, Κουτρουμάνης και Πρωτόπαπας. Αν οι δύο πρώτοι, όπως ακούγεται, ορκιστούν ως μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, τότε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας ενδέχεται (αν, επίσης, δεν αλλάξει πόστο) να κάνει τη «γέφυρα» για τον καλύτερο συντονισμό των δύο κυβερνητικών εταίρων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Οι γαλάζιες καραμπόλες στο Υπουργικό

Σε πλήρη αλλαγή και των μέχρι τώρα σχεδιασμών που γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές των προσώπων, οδηγεί η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και, όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, το τοπίο είναι από το βράδυ της Πέμπτης τελείως διαφορετικό και στο επίπεδο των επιλογών που πρέπει να γίνουν για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα πρόσωπα έχουν ήδη ξεκινήσει ατύπως μεταξύ των δύο κομμάτων και την τελική επικύρωση θα την κάνουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σε συνάντηση που θα έχουν μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής, αφορούσαν τα δυο υπουργεία τα οποία μετά τις παραιτήσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ μένουν χωρίς πολιτική ηγεσία.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης ήταν πρώτα στην ατζέντα των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρώτο χαρτοφυλάκιο ενδιαφέρον εκδήλωσαν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το «αγκάθι» του αντιρατσιστικού.

Η ΝΔ προκρίνει τον κ. Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά -μέχρι στιγμής- αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο κ. Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε και με το θέμα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο κ. Μ. Βολουδάκης.

Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Πιθανή θεωρείται η παραμονή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του. Στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στην κυρία Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται όμως και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Ο κ. Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των κ. Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό το «σπάσιμο» των υπερυπουργείων Ανάπτυξης - Υποδομών και Παιδείας - Πολιτισμού. Εάν αυτό συμβεί, ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των κ. Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Παιδείας, ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος παραμένει, θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ε. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο κ. Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κυρία Ολ. Κεφαλογιάννη.

Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μένει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.

Αντιπρόεδρος ή υπεξ ο Ευ. Βενιζέλος

Καθήκοντα αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών δεν αποκλείεται να αναλάβει στη νέα κυβέρνηση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στελέχη, εντός και εκτός, του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ανάγκη μίας συμπαγούς δύναμης κρούσης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέσα στους επόμενους μήνες και το γεγονός ότι η Αθήνα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του 2014 κάθε άλλο παρά αποκλείουν ενισχυμένο ρόλο του Ευ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ Οι πράσινες αφίξεις στο νέο σχήμα

Η Ιπποκράτους απέφευγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης - αν και ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα από το «πράσινο» στρατόπεδο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» είχε κάνει λόγο για την αξιοποίηση ικανών στελεχών, όχι απαραίτητα κομματικών - υπονοώντας ότι μπορεί να προταθούν πρόσωπα από διάφορους χώρους (και) εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες τονίζουν ότι αν η απόφαση για τη «διακριτή συμμετοχή» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ισοδυναμεί επί της ουσίας με την αναλογία του 2 προς 1 [ο αριθμός, δηλαδή, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργών και αναπληρωτών που πρόσφατα προστέθηκαν σε επτά υπουργεία με δημοσίευση στο ΦΕΚ)], τότε οι «γαλάζιοι» θα είναι σίγουρα 25 και οι «πράσινοι» 15.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υπουργού (ενδεχομένως στο Υγείας). Αν και οι «καραμπόλες» συμπεριλαμβάνονται στα... συνήθη θαύματα μέχρι το... παρά πέντε του εκάστοτε ανασχηματισμού, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η συμμετοχή στην κυβέρνηση (θέση υπουργού, αν. υπουργού ή υφυπουργού) των κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, Γιάννη Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Ν. Σηφουνάκη, Γ. Κουτρουμάνη, Θ. Μωραΐτη, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Κεδίκογλου κ.ά., της νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου κ.ά. Είναι πασιφανές ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως αφετηρία αλλαγών και στο βασικό επιτελείο της Ιπποκράτους - για παράδειγμα, εάν η κ. Γεννηματά υπουργοποιηθεί, θα οριστεί στη θέση της έτερο στέλεχος, ενώ ισχυρό ρόλο διατηρεί στον Τομέα Επικοινωνίας ο κ. Δ. Καρύδης.

Στην ομάδα των νέων στελεχών (και επιστημόνων) που θέλει να αναδείξει και να δοκιμάσει για τις πολιτικές αντοχές τους ο κ. Βενιζέλος (μετά την εκλογή του 33χρονου Ν. Ανδρουλάκη στη θέση του γραμματέα) είναι το νεοεκλεγέν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως και οι κ. Αλαμάνος και Μπελτεγρής.

Των Γιάννη Σαραντάκου - Φώφης Γιωτάκη/ ethnos.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ