2013-06-27 08:26:05
Φωτογραφία για Aχαΐα: Στις ράγες το έργο Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος
Τις συμβάσεις με τις οποίες θα μπουν μπροστά δύο πολύ μεγάλα έργα του σιδηροδρομικού δικτύου υπέγραψε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Κώστας Σπηλιόπουλος. Πρόκειται για το έργο Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος, στην γραμμή της Πάτρας, όπου εντάσσεται και η σήραγγα της Παναγοπούλας, καθώς και για το έργο της Β’ Φάσης του Θριασίου. Ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ και η έναρξή τους έρχεται μετά από πολύ μεγάλη περίοδο αναμονής, αφού η υπογραφή των συμβάσεων καθυστέρησε σημαντικά.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων αναμένονταν με αγωνία και από την πλευρά των κατασκευαστικών εταιρειών που «διψούν» για νέα έργα. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της σύμβασης ενός ακόμη μεγάλου σιδηροδρομικού έργου, που αφορά στην εργολαβία “σκούπα” στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός με την οποία θα ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες εργασίες σε ένα κρίσιμο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου.


Παράλληλα όμως η ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται σε μια φάση έντονης κινητικότητας, καθώς προγραμματίζονται οι δημοπρατήσεις σημαντικών έργων το επόμενο διάστημα, ενώ πρόκειται να προχωρήσει και η δημοπράτηση μελετών για μια σειρά έργων που θα ολοκληρώσουν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η σήραγγα της Παναγοπούλας

Η σύμβαση για το έργο Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος αφορά στην κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο συγκεκριμένο τμήμα προϋπολογισμού 412,50 εκατ. ευρώ. Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία Ακτωρ-J&P Άβαξ- Intrakat. Το συγκεκριμένο έργο, μήκους 21,5χλμ, ανήκει στον άξονα Κόρινθος – Πάτρα και συμπεριλαμβάνει τη δίδυμη σήραγγα Παναγοπούλας (μήκους περίπου 5 χλμ.), ένα έργο με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η συμβατική περίοδος κατασκευής είναι 36 μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, δηλαδή περί τα τέλη του 2016, υπολογίζεται ότι η διαδρομή του τρένου στο τμήμα Αθήνα-Αίγιο θα πραγματοποιείται σε 1 ώρα και 35 λεπτά, ενώ η απόσταση Αθήνα –Πάτρα θα καλύπτεται σε μία ώρα και 55 λεπτά.

Νέες δημοπρατήσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το τέλος του έτους η ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται να προχωρήσει αρκετά ακόμη σημαντικά σιδηροδρομικά έργα σε όλο το μήκος του δικτύου. Ειδικότερα αναμένεται η δημοπράτηση των εξής έργων:

-Στο τμήμα Κιάτο‐Ροδοδάφνη (Αίγιο): δημοπράτηση υπολειπόμενων έργων υποδομής – επιδομής, Η/Μ σηράγγων, με προϋπολογισμό 280 εκατομμύρια.

- Στη γραμμή Ροδοδάφνη ‐ Ρίο: δημοπράτηση των έργων υποδομής της γραμμής προϋπολογισμού δημοπράτησης 120 εκατ. ευρώ.

-Στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη: εγκατάσταση σηματοδότησης, με προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια ευρώ.

-Στον άξονα Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας: ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, με προϋπολογισμό 53 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: euro2day
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ