2013-06-29 12:50:03
Φωτογραφία για Πέντε Πατρινοί μηχανόβιοι θα φτάνουν... στον Bόρειο πόλο!
Πέντε Πατρινοί – αναβάτες BMW ξεκινούν από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, στις 5 Ιουλίου, για το «απόλυτο ταξίδι» για έναν αναβάτη μοτοσικλέτας. Θα φθάσουν μέχρι τον Nordcapp, το βορειότερο σημείο της Νορβηγίας, και θα διανύσουν συνολικά απόσταση 12.500 χιλιομέτρων σε 13 χώρες. Από την Πάτρα θα φθάσουν στην Ανκόνα και από εκεί θα ακολουθήσουν την εξής διαδρομή: Munich - Copenhagen – Oslo – Stavanger – Preikenstolen – Bergen – Flam – Geiranger – Trondheim – Mo I Rana – Reine – Tromso – NORDKAPP – Inari – Oulu – Helsinki – Stockholm – Copenhagen – Berlin – Bratislava – Belgrade – Thessaloniki – Patra.

Οι πέντε αναβάτες θα ταξιδέψουν επί 30 ημέρες, ενώ στη «μέση» της διαδρομής θα συναντήσουν και τις συζύγους τους. Οι οποίες θα φθάσουν αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη και μετά τον γύρο της Σκανδιναβίας θα επιστρέψουν αεροπορικώς από την Στοκχόλμη. Στην αποστολή συμμετέχουν οι Γιώργος Καρακίτσος, Θόδωρος Καράμπελας, Οθωνας Ζέρβας, Γιώργος Βαρελάς και Νότης Βαρελάς.


Το Βόρειο Ακρωτήριο - NORDKAPP - στα Νορβηγικά είναι το βορειότερο ακρωτήριο (γεωγραφικό πλάτος 71ο 10΄21΄΄) της Ευρώπης όπου φτάνει δρόμος.

Αν και τα βόρεια γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης είναι αρκετά βορειότερα στα επίσης νορβηγικά νησιά Svalbard, αν και στο νησί Mageroya (όπου βρίσκεται το Nordkapp) το βορειότερο ακρωτήριο είναι το γειτονικό προς τα δυτικά ακρωτήριο Knivskellodden (γεωγραφικό πλάτος 71ο 11΄08΄΄), εντούτοις το NORDKAPP αποτελεί το "Έβερεστ" της ευρωπαϊκής μοτοσυκλετιστικής (και όχι μόνο) κοινότητας.

Προορισμός για σκληροπυρηνικούς αναβάτες (και συνεπιβάτες) το Βόρειο Ακρωτήριο λόγω της γεωγραφικής του θέσης βαθιά μέσα στον Αρκτικό κύκλο "φιλοξενεί" τους επισκέπτες του με δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες ακόμα και το καλοκαίρι. Κρύο, βροχή, υγρασία, θυελλώδεις άνεμοι και καταχνιά είναι συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα που θα βρει ο ταξιδιώτης το καλοκαίρι. Η καλοκαιρία και ο καθαρός ουρανός που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν τον ήλιο του μεσονυκτίου είναι σπάνιο φαινόμενο όχι όμως και αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί μεγάλη τύχη να ανεβεί κανείς εκεί πάνω χωρίς να βραχεί ή να ταλαιπωρηθεί από το θυελλώδη άνεμο και το κρύο που περονιάζει το σώμα.

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 307 μέτρων πάνω από τον παγωμένο ωκεανό, το γυμνό οροπέδιο σήμα κατατεθέν του NORDKAPP είναι το σημείο που καταλήγει ο δρόμος Ε 69, τελευταίο παρακλάδι του νορβηγικού Ε6. Το τέλος μιας διαδρομής μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων από τη μακρινή νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Ελλάδα.

Ένα μεγάλο πλατό, η είσοδος του parking, ένα μοντέρνο τουριστικό κτίριο , το μνημείο Barn Av Jorden, η πέτρινη στήλη με τις πόλεις του ήλιου του μεσονυκτίου, ο τύμβος του βασιλιά Όλαφ, η σκανδιναβικής λιτότητας μεταλλική υδρόγειος, το συρματόπλεγμα και μετά ο γκρεμός που κόβει την ανάσα. Στο βάθος η θάλασσα του Μπάρεντς και πέρα από τον ορίζοντα ο Βόρειος Πόλος.

Τι το σημαντικό έχει λοιπόν το Βόρειο Ακρωτήριο και προσελκύει 200.000 επισκέπτες το χρόνο μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται και μερικοί Έλληνες που φτάνουν με τις αγαπημένες τους μοτό; Τι κάνει το NORDKAPP όνειρο για χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, κουλτούρας και εθνικότητας;

Μα ακριβώς αυτό καθ' αυτό το όριο, το γεωγραφικό τέλος μιας ηπείρου, ο ήλιος του μεσονυκτίου και η ανεμπόδιστη "θέα" προς το Βόρειο Πόλο, το κρύο και η δυσκολία στη μετάβαση, τα όνειρα και οι επιδιώξεις του κάθε ταξιδιώτη, η κάθαρση και η αναγέννηση μέσα από την περιπέτεια.

Αν για όσους ονειρεύονται αυτό το ταξίδι, το NORDKAPP είναι ο απόλυτος προορισμός - όνειρο, για εμάς που το έχουμε ήδη κάνει είναι ένα ορόσημο στη ζωή μας.

Γιώργος Καρακίτσος

Νότης Βαρελάς

Οθωνας Ζέρβας

Θόδωρος Καραμπελας

Γιώργος Βαρελάς
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ