2013-07-09 11:43:04
Φωτογραφία για Χαμένη στη γραφειοκρατία η working holiday visa Ελλάδας - Αυστραλίας
της Άννης Καρολίδου

Η Ελλάδα μπορεί και θα πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστραλία, για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την απορρόφηση ενός μέρους από τις χιλιάδες των ανέργων, που έχουν προοπτικές να βρούνε απασχόληση σε μία αναπτυσσόμενη χώρα, όπου η ομογένεια έχει ισχυρή παρουσία στην οικονομική και πολιτική ζωή.

Τα παραπάνω τόνισε στη Voria.gr o Ιωάννης Πανταζόπουλος, βουλευτής της Πολιτείας της Βικτώρια επί είκοσι χρόνια και με έξι χρόνια θητεία σαν υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Bracks.

O Iωάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) και προσωπικότητα με πολυσχιδή δραστηριότητα, υποστηρίζει τη δημιουργία μίας Παγκόσμιας Οργάνωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών, ενώ ελπίζει ότι στις συνθήκες της κρίσης, που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις και ανασύνταξη των δημιουργικών δυνάμεων της Ελλάδας, θα διαμορφωθούν οι συνθήκες προσέλκυσης ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων και ομογενών επιχειρηματιών.


Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για την Ελλάδα, οι Έλληνες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής στην Αυστραλία και στη Βικτώρια μόνο, υπάρχουν πάνω από 20.000 επιχειρηματίες.

«Για να αποφασίσουν ξένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχουν δείγματα ότι στη χώρα σταθεροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, ότι τα πράγματα κινούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ότι οι επιχειρήσεις, όλες, είναι ίσες απέναντι στο νόμο», υπογραμμίζει ο κ. Πανταζόπουλος, καυτηριάζοντας την ολιγωρία της Αθήνας να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία για working holiday visa, δηλαδή την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για 12 μήνες.

«Αυτά είναι πολύ απλά πράγματα που τα συζητάμε από το 2007, από τότε που είχε επισκεφθεί την Αυστραλία ο Καραμανλής σαν πρωθυπουργός και που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Να σκεφθείτε ότι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς έχουν working holiday visas, τις ίδιες ακριβώς, με κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και με τρίτες χώρες, για παράδειγμα με την Τουρκία, αλλά με την Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη», τονίζει ο ίδιος.

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, έχει κολλήσει στην Αθήνα και την ελληνική πλευρά, αλλά, όπως υποστηρίζει ο κ. Πανταζόπουλος, όταν τέτοια μικρά θέματα δεν προχωράνε, δημιουργούνται εντυπώσεις, θέματα αξιοπιστίας, γιατί …«πώς μπορούμε να πούμε σε έναν επενδυτή, φέρε να επενδύσεις εκατομμύρια, όταν ένα απλό θέμα δεν ρυθμίζεται;».

Μία τέτοια συμφωνία, θα αποτελούσε λύση για πολλές χιλιάδες Ελλήνων, νέων κυρίως, που θα μπορούσαν πιθανώς να συνδυάσουν επιστημονική μετεκπαίδευση και εργασία στην Αυστραλία, ενώ βεβαίως και Αυστραλοί θα μπορούσαν να έρθουν ευκολότερα στην Ελλάδα. «Kάνοντας χρήση της working holiday visa, περί τις 15.000 Ιρλανδοί, ήρθαν μέσα σε ένα χρόνο στην Αυστραλία», εξηγεί ο κ.Πανταζόπουλος.

Στην Αυστραλία η ελληνική παροικία φτάνει τις 700.000 άτομα σε συνολικό πληθυσμό 23 εκατομμυρίων. Οι ομογενείς, έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική , κοινωνική και πολιτική ζωή, με 24 βουλευτές στις τοπικές Βουλές και στην ομοσπονδιακή, υπουργούς, ενώ πολλοί Έλληνες ανήκουν στην ελίτ των μεγάλων επιχειρηματιών. Στην Πολιτεία της Βικτώριας μόνο, υπάρχουν περί τις 20.000 Ελλήνων επιχειρηματιών.

Kάθε χρόνο γίνονται 2 εκατομμύρια αιτήσεις από υποψήφιους οικονομικούς μετανάστες και γίνονται δεκτοί 200.000, μετά από αυστηρή επιλογή κατά την οποία «διαλέγουμε τους καλύτερους από τους… καλύτερους».

Η Αυστραλία είναι μία χώρα που αναπτύσσεται και η επιλογή νέου, εισερχόμενου εργατικού δυναμικού γίνεται με βάση τις ανάγκες της οικονομίας της. Περισσότερες πιθανότητες να βρούνε μία θέση έχουν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων , αλλά και οι καταρτισμένοι σε τεχνικά επαγγέλματα, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.

«Χιλιάδες και χιλιάδες είναι οι ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες στην Αυστραλία, καθώς η ελληνική κοινότητα έχει επενδύσει στη μόρφωση και στην κοινωνική και οικονομική ανέλιξη των μελών της. Οι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία, όπως και αυτοί που ήρθαν τα τελευταία χρόνια, στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία αφήνει τα περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά σε μία χώρα όπως η Αυστραλία, που έχει ένα σταθερό νομικό και φορολογικό σύστημα. Στην Αυστραλία ο νόμος είναι ίδιος για όλους, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση από το κράτος, από τους θεσμούς και γι’ αυτό και μπορούν πιο εύκολα να αναπτυχθούν», υπογραμμίζει ο κ. Πανταζόπουλος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί τι είναι αυτό που ζητούν από την Ελλάδα, οι ξένοι που θα ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ