2013-07-11 12:25:03
Φωτογραφία για Αμαριώτες καλούν το Γιάννη Στουρνάρα ... για μια ρακή!
του Μανόλη Παντινάκη

Το κονδύλι των 25 εκατομμυρίων δραχμών που προορίζονταν για την αξιοποίηση της γεώτρησης και την άντληση ποσοτήτων νερού που πριν δεν αρκούσε στο χωριό Καλογέρου Αμαρίου «ούτε για να πλύνουν τα μούτρα τους», είχε τελικώς άλλο προορισμό, παρότι είχε εγκριθεί για το συγκεκριμένο έργο. Γιατί, όπως ομολογεί σήμερα ο τότε κοινοτάρχης Γιώργος Θωμαδάκης, «εγώ ήμουν αλλόθρησκος» και οι πιστώσεις θα έπιαναν… τόπο αν κατέληγαν στον… ομόθρησκο!

Το ποσό είχε εγκριθεί με παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, σημερινού υπουργού Οικονομικών, που κατείχε νευραλγική θέση δίπλα στον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και αφού προηγήθηκε η υποβολή αιτήματος από τον κ. Θωμαδάκη (είναι δεύτερα εξαδέλφια) με τον οποίο διατηρεί συγγενική σχέση και είχε γνωριμία μαζί του όταν παραθέριζε, παιδί, στο Καλογέρου με τη γιαγιά του Παρασκευή Κοτζαμπασάκη.

Από το χωριό του, λοιπόν, σήμερα ο πρώην πρόεδρος και συνέχεια δημοτικός σύμβουλος στον πρώην δήμο Συβρίτου, ζητά μαζί με πολυάριθμους Αμαριώτες επειδή «τον αγαπά και τον εκτιμά», να αφουγκραστεί τον πόνο των ανθρώπων από τις θυσίες που τους επέβαλαν και «να ξανοίξει χάμω και ψηλά το Θεό» γιατί «μας ρημάξανε οι φόροι».


Θύμα και ο ίδιος των ανθρωποκτόνων μέτρων που αποφασίζουν οι τροϊκανοί και υλοποιούν οι εντολοδόχοι τους, θέλει όπως και ολόκληρος ο πληθυσμός των χωριών του Ψηλορείτη, «να μας αφήσουν ήσυχους στα βουνά που μας έχουνε θρεμμένους» και να πάψουν «να μας θεωρούν υποζύγια». Αναφέρεται, μάλιστα, ενδεικτικά, στις προσωπικές του δυσκολίες, όπου «παίρνομε 1000 ευρώ με τη γυναίκα μου και δεν προλαβαίνομε να πληρώνουμε χαράτσια».

ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

Οι μνήμες γυρίζουν τον κ. Θωμαδάκη στις διακοπές του Γιάννη Σουρνάρα στο Καλογέρου, όπου έφτανε με τη γιαγιά του Παρασκευή από την Αθήνα τα καλοκαίρια. «Παιδάκι και μέχρι τα 10 του χρόνια ερχότανε στο χωριό», θυμάται. «Ερχότανε και μεγάλος αλλά ήτανε περαστικός και το μάθαινα αργότερα. Ήτανε από μικρός έντιμος και βοηθούσε, όπως μπορούσε το χωριό και την επαρχία. Του είχαμε ζητήσει με άλλους ανθρώπους από το Αμάρι να εγκαταστήσει και ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών στην Αγία

Οργίζονται για εκείνους που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάντια, ο Κωστής Κατσούγκρης από τη Βισταγή, ο Μανώλης Χανιωτάκης από τις Βρύσσες Αμαρίου και ο παλιός κοινοτάρχης και δημοτικός σύμβουλος Γιώργης Θωμαδάκης από το Καλογέρου Φωτεινή, το εγκατέστησε και μετά από λίγο καιρό το ξερίζωσαν κακοποιοί, το άδειασαν και το πέταξαν στον Ψηλορείτη. Και δε φτάνει αυτό, αλλά χαλάσανε και το σπίτι του Γιάννη του Νεονάκη, που ήταν τοποθετημένο…»

Για τις ικανότητές του, αν και είναι καθαρά τεχνοκράτης ο υπουργός Οικονομικών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εάν δεν τα καταφέρει να φτιάξει την οικονομία, κανείς δε θα μπορέσει σ’ αυτή τη χώρα», ενώ ο συνεπαρχιώτης του Μανώλης Χανιωτάκης από τις Βρύσσες Αμαρίου, προσθέτει: «Σηκώνει τα βάρη άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων και έχει αγώνα μπροστά του».

Παρά το ότι τα μέτρα πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και τους βάζουν πιο κάτω, οι κάτοικοι στο Αμάρι και στο χωριουδάκι Καλογέρου, εκεί που ανάλωνε τις μέρες των διακοπών του τα καλοκαίρια, τον καλούν όταν βρεθεί εκεί να μην ξεχάσει «να περάσει για να τον κεράσουμε μια ρακή».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ