2013-07-25 13:05:51
Φωτογραφία για Η Google τιμά την Ρόζαλιντ Φράνκλιν\ η γυναίκα που έλυσε το μυστήριο του DNA
Είναι η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην αποκάλυψη της δομής του DNA και σ' αυτήν αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google. Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1920 και έφυγε από τη ζωή μόλις 37 χρόνια αργότερα, από καρκίνο. Ήταν κόρη πλούσιας εβραϊκής οικογένειας και σπούδασε βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 1950 ήταν μέλος του επιστημονικού προσωπικού του King's College του Λονδίνου και το 1951 έθεσε τις βάσεις για τη λύση του μυστηρίου του DNA και τη διαλεύκανση της δομής της διπλής έλικας Κατάφερε να κάνει τη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.

Με τη βοήθεια ακτίνων Χ, κατάφερε να φωτογραφήσει τη μορφή Β, που ακόμη και μέχρι σήμερα, θεωρείται εκπληκτικής καθαρότητας και ακρίβειας.

Σύμφωνα με το newsbeast το έργο της έγινε γνωστό και τιμήθηκε μόνο μετά θάνατον.


Ο πρόωρος θάνατός της και το ότι ποτέ δεν τιμήθηκε για τη συμβολή της στη διαλεύκανση της δομής της διπλής έλικας συνετέλεσαν στο να γίνει σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και μάλιστα ερήμην της.

Η ζωή της Φράνκλιν στο King's College σημαδεύτηκε από τις κάκιστες σχέσεις της με τον Μόρις Γουίλκινς, ο οποίος επέμενε πως θα έπρεπε να γίνει βοηθός του. Η Φράνκλιν είχε φτάσει στο σημείο να του κρύβει τα αποτελέσματα των πειραμάτων της όμως εκείνος με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του αντέγραφε τις φωτογραφίες που έβγαζε η Φράνκλιν όταν μελετούσε τους κρυστάλλους του DNA με τη βοήθεια ακτίνων Χ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Γουότσον, ο ίδιος ο Γουίλκινς του εξομολογήθηκε την πράξη του, ωστόσο η Φράνκλιν δεν το έμαθε ποτέ.

Ο Γουότσον είπε τελικά την αλήθεια στο βιβλίο του: Το 1958 η Ρόζαλιντ Φράνκλιν πέθανε πρόωρα στην ηλικία των 37 ετών. Καθώς οι πρώτες εντυπώσεις μου από αυτή, επιστημονικές και προσωπικές, ήταν συχνά λανθασμένες, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για τα επιτεύγματά της.

Η δουλειά που έκανε με τις ακτίνες Χ στο King's College εκτιμάται όλο και περισσότερο ως έξοχη. Και παρακάτω: ...και οι δύο (εννοεί τον Κρικ) φτάσαμε να εκτιμούμε βαθύτατα την τιμιότητα και τη γενναιοδωρία της, συνειδητοποιώντας με καθυστέρηση χρόνων τις μάχες που πρέπει να δώσει μια έξυπνη γυναίκα προκειμένου να γίνει αποδεκτή σε έναν επιστημονικό κόσμο ο οποίος συχνά θεωρεί τις γυναίκες σαν ανάπαυλα από την υψηλή διανόηση. 

Το παραδειγματικό κουράγιο και η ακεραιότητα της Ρόζαλιντ κατέστησαν σαφή σε όλους όταν, ενώ γνώριζε πως ήταν θανάσιμα άρρωστη, δεν παραπονέθηκε ποτέ αλλά συνέχισε να εργάζεται ως και μερικές εβδομάδες πριν από τον θάνατό της.
Troktiko2
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ