2013-08-08 18:22:59
Φωτογραφία για Alpha Bank: Εσφαλμένη η εμμονή του ΔΝΤ για δημοσιονομικό κενό
Εξασφαλισμένη έως το 2020 η χρηματοδότηση της Ελλάδας

 

Εσφαλμένη και αδικαιολόγητη θεωρεί η Alpha Bank την εμμονή του ΔΝΤ στην εκτίμηση δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών από το 2015 έως και το 2017. Οπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων πυο εκδίδει η τράπεζα, με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτουν δημοσιονομικά ή/και χρηματοδοτικά κενά για την Ελλάδα έως το 2020.

Η εμμονή του ΔΝΤ στο αντίθετο, σύμωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ευνοεί τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα ακόμα και σήμερα που τα επιτεύγματα της χώρας μας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν τα αρνείται ούτε το ίδιο το ΔΝΤ.

Οπως αναφέρεται στο Δελτίο, η εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτουν δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά ενισχύεται από τις ακόλουθες εξελίξεις:


1. Από την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών αφίξεων (αεροπορικές αφίξεις: +18,7% τον Μάιο 2013 και +15,02% τον Ιούνιο 2013) και εισπράξεων (Μάϊος 2013: +38,5%) και τις εκτιμήσεις που γίνονται  σήμερα για τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό να προσεγγίζουν ακόμη και τα 12,0 δισ. ευρώ το 2013. 2. Από τον περιορισμό της πτωτικής πορείας του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου (Μάιος .2013:-2,2%, 1ο 3μηνο 2013: -12,5%).

3. Από τη σταθεροποίηση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας (4ο 3μηνο 2012: +1,7%, 1ο 5μηνο 2013: -0,2%).

4. Από την πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμβολή από τον ιδιωτικό τομέα σημαντικών κεφαλαίων, περί το 1,5 δισ. ευρώ περισσότερων από ότι αναμενόταν. Πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια από αυτή την πηγή μπορεί να προκύψουν με την άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς (warrants) περισσότερων μετοχών των τραπεζών (τα οποία κυμαίνονται σε αυξανόμενη θετική αξία έως σήμερα) και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση και της Eurobank. Ήδη το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (HFSF, ή ΤΧΣ) διαθέτει μη διατεθέντα κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικών ανοιγμάτων της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί στην τελευταία Έκθεσή του ότι:

1. Η τεράστια (από κάθε άποψη) μακροοικονομική προσαρμογή που υλοποιήθηκε  στην Ελλάδα στηρίχθηκε κυρίως στη δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης και όχι στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων αποδίδει το ΔΝΤ τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στην περίοδο 2010-2013. Εκτιμά, προφανώς, ότι το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί ορθά, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πέτυχαν την έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό η ύφεση ήταν πολύ μεγαλύτερη.

2. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικά κενά της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και επιπλέον 0,7 δισ. ευρώ το 2016 και 0,2 δισ. ευρώ το 2017, τα οποία, προφανώς θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών.

3. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα ύψους 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015, η χρηματοδότηση του οποίου θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί σαφώς κατά το χρόνο της 5ης εξέτασης της πορείας προόδου της Ελλάδος από την Τρόικα (μετά τον Σεπτ. 2013) για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει την αναγκαία χρηματοδότηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε μια περίοδο 12-μηνών.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το 2013 πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 0,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το ΔΝΤ.

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας

 πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και ο Τόρες είναι εδώ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και ο Τόρες είναι εδώ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ