2013-08-13 11:34:37
Φωτογραφία για Stratfor: Ποιες απώλειες μετρά η Τουρκία
Αποτυχίες στο διπλωματικό μέτωπο μετρά η Τουρκία. Οι προσπάθειες της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράν δεν φαίνεται να προχωρούν. Τα «πονταρίσματα» για ενίσχυση του ρόλου της στην περιοχή, δεν αποδίδουν.

Πριν από περίπου δυο χρόνια, η περιοχή και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα χαιρέτησαν την γεωπολιτική «επανεμφάνιση» της Τουρκίας -καθοδηγούμενη από το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ως «ανάχωμα» στην ιρανική επιρροή. Τότε ήρθε η Αραβική Άνοιξη, φέρνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για την Άγκυρα να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή, έναν βασικό τουρκικό στόχο που είχε «μπλοκαριστεί» από την ιρανική επιρροή. Τώρα, όμως, φαίνεται πως η Άγκυρα έχει χάσει περισσότερα από αυτά που προσπάθησε να κερδίσει, σε περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, ηγέτης του κύριου συρο-κουρδικού κινήματος, του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), μετέβει στην Κωνσταντινούπολη προ ημερών για αυτό που ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «απροσδόκητες» διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας
. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Ερντογάν είχε έκτακτη σύσκεψη με τους κορυφαίους συνεργάτες του για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία. Πρόσφατα, το PYD ανακοίνωσε ότιπροσπαθεί να διακηρύξει μια αυτόνομη συρο-κουρδική περιοχή. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Για περισσότερα πατήστε Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ