2013-08-16 00:22:16
Φωτογραφία για Μας πουλάνε σαν...καύσιμο
Όλοι βαρυγκωμούν, όλοι φωνάζουν, όλοι αγανακτούν. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας (με εξαίρεση όσους πήραν τις παράλογες αποφάσεις) που να δηλώνει ικανοποιημένος από την ακρίβεια στα ενεργειακά προϊόντα.

Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται η «πολιορκία» των μεγαλύτερων ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων από τους ξένους υποψήφιους «κατακτητές», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας, με ελάχιστο γι’ αυτούς κόστος και με ακόμη πιο δυσβάστακτες συνθήκες για τους καταναλωτές.

Εκτόξευση τιμών

Η εκτόξευση τιμών διαπιστώνεται σε όλους τους τομείς της ενεργειακής κατανάλωσης, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και των πιο φανατικών υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς.

1) Στο ηλεκτρικό ρεύμα δύο αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο «φουσκώνουν» το κόστος τουλάχιστον κατά 25% κατά μέσο όρο, ενώ οι λογαριασμοί επιβαρύνονται με διπλάσιο ΦΠΑ (στο 23% από 11%) και με ένα σωρό νέα τέλη (ΑΠΕ, κατανάλωσης κ.λπ.).


2) Στο φυσικό αέριο οι αυξήσεις ξεπερνούν κάθε λογική και η προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική (το τιμολόγιο ήταν μονίμως φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης τουλάχιστον κατά 20%) πήγε περίπατο. Τώρα όποιος καταναλώνει φυσικό αέριο έχει τον φόβο να χαρακτηριστεί... μεγαλοκαπιταλιστής!

3) Στα καύσιμα εδώ και τρία χρόνια έχουμε γίνει η ακριβότερη χώρα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτοι που αισθάνονται τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε έξαλλη κατάσταση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ή που υφίστανται τις επιπτώσεις της πολιτικής που ασκείται στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σύσσωμη η κυβέρνηση (από τον Παπαδήμο έως τον τελευταίο υφυπουργό) ορκίζεται προς πάσα κατεύθυνση πως το μέλημά της είναι να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που στην ουσία ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας να «σταθεί στα πόδια της», μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο. Και μάλιστα, ο νέος φόρος επιβάλλεται ακόμη και στο καύσιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αυτό σημαίνει πως οι βιομηχανίες, που κάποτε τις «έσπρωξαν» να βάλουν αέριο για οικονομικούς λόγους (ήταν φθηνότερο), τώρα βλέπουν τα τιμολόγια να εκτοξεύονται στα ύψη.

Μάλιστα, οι βιομήχανοι είναι περισσότερο αγανακτισμένοι από τους απλούς πολίτες, καθώς νιώθουν εξαπατημένοι από όσους τους υποσχέθηκαν πως με το μνημόνιο θα φτιάξουν τα πράγματα και θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τις δραστηριό-τητές τους.

Αντίθετα, είδαν τα πάντα να γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω!

Εφορμούν τα… κοράκια

Επιπλέον, όπως λένε στελέχη των τελευταίων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που έχουν απομείνει στη χώρα μας, οι ξένοι επιχειρηματίες κόβουν βόλτες, όπως τα κοράκια πάνω από το πτώμα περιμένουν να διαπιστώσουν τον οριστικό θάνατο του θύματός τους, για να αρπάξουν τσάμπα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και το έμπειρο προσωπικό, το οποίο με διάφορους εκβιασμούς και με ψευτοδιλήμματα προσπαθούν να το εξαθλιώσουν, ώστε να μειώσουν ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, ένας προς έναν αρχίζουν να εμφανίζονται οι υποψήφιοι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που θα ξεπουληθούν, με βάση τα όσα επιβάλλει η τρόικα και υλοποιούν απαρέγκλιτα οι εγχώριοι συνεργάτες της.

Ήδη «τρέχει» η προκήρυξη για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) και στις 28 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που γίνεται για τη δημιουργία των τριών ΕΠΑ, μία ιστορία που ήδη κρατά μία 15ετία και έχει εξαγγελθεί από μία δεκάδα υπουργούς. Ουσιαστικά, η ΔΕΠΑ αναζητεί τον συνεταίρο της στις συγκεκριμένες εταιρείες, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση και θα επωμισθεί το έργο της επέκτασης του δικτύου αερί- ου για οικιακή και μικρή επαγγελματική χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές γνωστές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, υπονομεύεται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ακριβό καύσιμο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατοί οι ρυθμοί διείσδυσης που εμφάνιζε στο παρελθόν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει πως οι «μνηστήρες» θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά για να κάνουν το επόμενο βήμα, εκτός εάν η απόφασή τους βασιστεί σε άλλα ανταλλάγματα, που θα τους προσφέρουν επιπλέον κέρδη!

Την ίδια στιγμή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, που στην ουσία ελέγχονται από τον Σπύρο Λάτση, έκαναν το πρώτο βήμα για να πουλήσουν (μαζί με το Δημόσιο, λένε οι πληροφορίες) το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ (35%). Η απόφαση της διοίκησης του ομίλου κάνει λόγο για μνημόνιο με το Δημόσιο, με το οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονται πως θα πουλήσουν από κοινού τα ποσοστά τους, κατά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Με άλλα λόγια, όλα κινούνται στον ρυθμό της εξυπηρέτησης εκείνων των ξένων δυνάμεων που στο μέλλον θα αποτελούν τους απόλυτους κυρίαρχους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Όλοι οι υπόλοιποι, από τους απλούς καταναλωτές μέχρι και τους επιχειρηματίες που σήμερα πλήττονται από την ακολουθούμενη γραμμή του μνημονίου, είτε θα οδηγηθούν στην πλήρη εξαθλίωση είτε θα γίνουν υποτακτικοί των ξένων…
--> Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ