2013-09-16 08:40:55
Φωτογραφία για Stratfor: Το παράλληλο «παιχνίδι» της Ρωσίας
Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Συρία, η Ρωσία αυξάνει την πίεση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πως η πρόταση για διεθνή έλεγχο τον χημικών βγάζει κερδισμένη τη Μόσχα στη μάχη επιρροής με τις Βρυξέλλες.

Την στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη θέση της Ρωσίας στη Συρία, η Μόσχα κάνει κινήσεις για να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή της περιφέρεια. Την Πέμπτη, αντιπρόσωποι της ομάδας του Βίσεγκραντ εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την υπερβολική πίεση που ασκεί η Ρωσία στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης να μην υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το κοινό στοιχείο και των δύο αυτών ομάδων είναι ότι τα μέλη τους βρίσκονταν κάποτε στην σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Η ομάδα του Βίσεγκαρντ αποτελείται από χώρες πρώην "δορυφόρους", όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, ενώ στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μετέχουν η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Τα κράτη της πρώτης ομάδας είναι όλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ της δεύτερης όχι. Κάθε ένα από τα κράτη αυτά έχει πολύπλοκη σχέση με την Ρωσία και την Ευρώπη.

Περισσότερα Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ