2013-09-18 15:11:05
Φωτογραφία για Ο Καρούζος ήταν δεσποτικός και έπαιρνε όλες τις αποφάσεις, είπε στον ανακριτή η Ρεβέκκα Σκαφτούρα
«H διοίκηση της εταιρίας τυπικά και ουσιαστικά ανήκε αποκλειστικά στον Καρούζο. Αυτός έπαιρνε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επεκτατική, τιμολογιακή και αρχιτεκτονική πολιτική των ακινήτων που ανήκουν στον όμιλο. (...) ουδέποτε υπήρξα εκτελεστικό μέλος κάποια από τις εταιρείες του Καρούζου, ο οποίος επέλεγε πάντα τα ακίνητα που θα αγόραζε και σε ποιόν θα τα πουλούσε».

Με αυτά τα λόγια η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, επιχείρησε ενώπιον του ανακριτή να πείσει για την αθωότητά της και να αντικρούσει τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αντιμετωπίζει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε υπόθεση φοροδιαφυγής με φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» τον πρώην σύζυγο της, προσωρινά κρατούμενο στις φυλακές. Δεν κατάφερε όμως να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι μετά την απολογία της έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές.

«Ο Ι. Καρούζος έπαψε να επικοινωνεί με τα τέκνα μας από το Πάσχα του 2012, ενώ το Δεκέμβρη του ίδιου έτους συνελήφθη ως φυγόποινος. Η αγωγή διαζυγίου μου για ισχυρό κλονισμό εκδικάστηκε στις 3/6/2013 μετά από τρεις αναβολές με ευθύνη του εν διαστάσει συζύγου μου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης» υποστήριξε η Ρ. Σκαφτούρα στον ανακριτή και προσέθεσε:


«Από το φθινόπωρο του 2010, όταν και επήλθε οριστικά η διάσταση στον έγγαμο βίο μας επιδόθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο κατασυκοφάντησις μου, με από τον όμιλο στερώντας μου ακόμη και την πρόσβαση στο γραφείο. (...)» ανέφερε ακόμη και επισήμανε ότι η ίδια αποστασιοποιήθηκε από την εγγενή δραστηριότητα του τέως συζύγου της, διότι όπως ανέφερε αφοσιώθηκε στις «προσπάθειές με εξωσωματική γονιμοποίηση και στη συνέχεια αυτό το επέβαλε η δύσκολη κυοφορία μου».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει για για διάστημα δυο ετών (από 2005-2007) απείχε πλήρως από τις δράσεις του ομίλου και έμεινε αφοσιωμένη αποκλειστικά στην οικογένειά της. «Το έτος 2007 αναλαμβάνω το τομέα μισθώσεων των ακινήτων που αγοράζει ο Ι. Καρούζος» τόνισε η κατηγορουμένη και συμπλήρωσε:

«Η διοίκηση της εταιρίας τυπικά και ουσιαστικά ανήκε αποκλειστικά στον Καρούζο. Αυτός έπαιρνε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επεκτατική, τιμολογιακή και αρχιτεκτονική πολιτική των ακινήτων που ανήκουν στον όμιλο. (...) ουδέποτε υπήρξα εκτελεστικό μέλος κάποια από τις εταιρείες του Καρούζου, ο οποίος επέλεγε πάντα τα ακίνητα που θα αγόραζε και σε ποιόν θα τα πουλούσε».

Η Ρ. Καρούζου επισημαίνει ακόμη ότι η ίδια ουδεμία εμπλοκή είχε στις διαπραγματεύσεις και τις αγοραπωλησίες των ακινήτων και ουδεμία εμπλοκή είχε στα χρηματοοικονομικά του ομίλου και στον τρόπο εύρεσης χρηματοδότησης και πιστώσεων από τις τράπεζες. «Δηλωνω με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ότι εγώ ουδέποτε ήρθα σε επαφή με υπαλλήλους της τράπεζας

για την επίτευξη δανείου. Την ανεύρεση δανείων είχε αναλάβει αποκλειστικά όπως και τη γενικότερη χρηματοπιστωτική πολιτική του ομίλου ο Καρούζος με τους οικονομικούς του συνεργάτες» ανέφερε η κατηγορουμένη και συνέχισε:

«Ότι ασκούσε την απόλυτη εξουσία του ομίλου ο Ι. Καρούζος αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι πώλησε κυριολεκτικώς σε μία νύκτα εν αγνοία μου όλες τις εταιρείες του στον Ζωγραφάκη, δίχως να το ανακοινώσει σε κανέναν άλλο συνεργάτη του. Δεν μπορούσα να μεταβάλλω τις βουλές του Καρούζου, ο οποίος διοικούσε με σχεδόν απολυταρχικό τρόπο τις εταιρίες καθώς ουδεμιά ανάμειξη είχε με τα φορολογικά και λογιστικά του ομίλου. Ακολουθούσα τις οδηγίες του».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για την οποία απολογήθηκε στον ανακριτή η Ρ. Σκαφτούρα υποστήριξε: «Φοβούμενη ότι ο απρόβλεπτος και ο δεσποτικός Καρούζος μπορούσε εν μία νυκτί να καταστρέψει και τις εταιρίες που προορίζονταν για τα τέκνα μας, αψηφώντας το επιβαλλόμενο πρόστιμο (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις) μετέφερα αυτό το ποσό σε ατομικούς μου λογαριασμούς ώστε να το προστατεύσω από τις επιθυμίες του. Για μεγαλύτερη ασφάλεια θεώρησα ότι έπρεπε να το μεταφέρω σε τρίτο πρόσωπο».

Τέλος, η πρώην σύζυγος του Ι. Καρούζου ανέφερε πως δεν προσπάθησε να κρυφτεί ποτέ στην Ελλάδα και ουδέποτε αποπειράθηκε να διαφύγει στο εξωτερικό. «Η σύλληψη δεν έλαβε χώρα σε κάποιο απίθανο σημείο αλλά έξω από τη σχολική μονάδα των παιδιών μου που μόλις είχα αφήσει, όπως έκανα, εγώ προσωπικά και όχι κάποιο άλλο άτομο» υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρ. Σκαφτούρα συνελήφθη κατόπιν ποινικής δίωξης για βαριά κακουργήματα σε βάρος της, η οποία είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία ασκήθηκαν διώξεις για βαριά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την υπόθεση του υπέρογκου δανεισμού του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου από τέσσερις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι διώξεις στρέφονται κατά του Ιωάννη Καρούζου, της πρώην συζύγου του, αλλά και κατά μελών επιτροπών των τραπεζών που ενέκριναν τα επισφαλή δάνεια για λογαριασμό του Ιωάννη Καρούζου.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι: απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (αφορούν κατά περίπτωση το πρώην ζεύγος Καρούζου), αλλά και φοροδιαφυγή, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων (αδικήματα που αφορούν κατά περίπτωση τους κατηγορουμένους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Καρούζου ελέγχθηκε, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε η επίκουρη, πλέον, εισαγγελλέας κατά της διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, για δανεισμό 500 εκατ. ευρώ.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο βασικός κατηγορούμενος, Ιωάννης Καρούζος, «φούσκωνε» την αξία ακινήτων του, για να λάβει δάνεια από συγκεκριμένες τράπεζες.

Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, ο δανεισμός ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ήδη έχουν δεσμευτεί ακίνητα του ομίλου, αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφού για την υπόθεση έχουν επιβληθεί πρόστιμα ιδίου ύψους, τα οποία όμως δεν εισπράχθηκαν.

Από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα, προέκυψαν δικογραφίες για πολεοδομικές παραβάσεις που είχε τελέσει ο όμιλος Καρούζου, οι οποίες και εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση εξέδωσαν πόρισμα, εκτός από την κυρία Παπανδρέου, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το ΣΔΟΕ.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ