2013-09-27 01:06:23
Φωτογραφία για Φόβοι για χρηματοδοτικά κενά σε μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης
Οι επικείμενοι έλεγχοι αντοχής που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις... μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι ορισμένες εξ αυτών πρέπει να καλύψουν μεγάλα χρηματοδοτικά κενά, προειδοποίησε σήμερα ένας από τους βασικούς διαμορφωτές πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ στο πεδίο αυτό, ο Ιβ Μερς.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης —περιλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Deutsche Bank, η Société Générale και η Santander— από το Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς κι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έναν έλεγχο της ποιότητας των πόρων τους (Asset Quality Review, AQR) προκειμένου να επαληθεύσει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν το πράξει.

«Ορισμένες τράπεζες ίσως αποδειχθεί ότι πρέπει να καλύψουν χρηματοδοτικά κενά», επισήμανε ο Μερς, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας για την δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ΕΜΕ). «Κατά την άποψή μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία της διαδικασίας αυτής να διατηρήσουμε μεγάλες φιλοδοξίες», πρόσθεσε.


Οι προηγούμενοι έλεγχοι αντοχής των τραπεζών της ΕΕ επικρίθηκαν έντονα διότι δεν εξέτασαν κρίσιμα στοιχεία του αποθεματικού των τραπεζών, όπως η έκθεσή τους σε κρατικό χρέος ή το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ορισμένα από τα κρατικά ομόλογα και αξιόγραφα που διακρατούν τράπεζες αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Μερς πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του δεν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις εθνικές αρχές να «ασκούν βέτο» όταν τίθεται η ανάγκη λήψης αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, ή την εκκαθάριση, μιας προβληματικής τράπεζας.

Κάλεσε, ακόμη, να δημιουργηθεί ένας φορέας αρμόδιος για τις εκκαθαρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έγκαιρα αμέσως μόλις, ή λίγο μετά, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων για τις τράπεζες στην ευρωζώνη.

«Οι νέες διατάξεις περί της "διάσωσης εκ των έσω" θα είναι εφαρμοστέες από τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια περίοδος τριών ετών κατά την οποία η αρχή εκκαθάρισης δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ένα από τα βασικά της εργαλεία», επισήμανε. «Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να πιέσουμε η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των νέων κανόνων να είναι το 2015, ώστε να έχουμε μια πλήρη εργαλειοθήκη διαθέσιμη εξαρχής», πρόσθεσε ο Μερς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ