2012-04-10 09:22:57
Φωτογραφία για ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ Πρόεδρος ένας πρώην επικεφαλής της KGB
Πρώην επικεφαλής της KGB έγινε πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία Νότιας Οσετίας. Ο Λεονίντ Τιμπίλοβ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες η Τιφλίδα απέρριψε ως παράνομες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από το 54% των ψήφων στην εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον πρώην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Σανακόγιεβ. «Η στάση μας θα είναι πιο σκληρή από ποτέ και η Τιφλίδα θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Γεωργίας, Νίνο Καλαντάντζε.

Ο νέος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές από την προεκλογική του εκστρατεία ότι θέλει να ενοποιήσει τη Νότια με τη Βόρεια Οσετία, η οποία βρίσκεται στη Ρωσία. Η νίκη του Τιμπίλοβ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας, θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και το Ναουρού, δεν αναγνωρίζει το κράτος της Νότιας Οσετίας, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, ύστερα από συγκρούσεις στην περιοχή που οδήγησαν σε σύντομο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Η Νότια Οσετία υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από τη Μόσχα, ενώ πρόσφατα Ρώσος κυβερνήτης ανέλαβε καθήκοντα επίβλεψης της περιοχής. Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύτηκε ως ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, ενώ η Γεωργία την παρουσίασε ως απόδειξη ότι η Νότια Οσετία, όπου παραμένουν ρωσικά στρατεύματα, δεν είναι παρά μια μαριονέτα της Ρωσίας.
ΕΘΝΟΣ InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ