2012-04-10 10:31:40
Φωτογραφία για Τράπεζες: Σχέδιο εγγυήσεων από EFSF με αγκάθια
Του Χρ. Κίτσιου 

Σχέδιο εγγύησης από τον EFSF τωννέων ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες, προκειμένου ναμειωθεί η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια, τα οποία θα χρειαστούν, κατά 8 δισ.ευρώ, έχει προταθεί στην τρόικα, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει αποδεκτό. 

 Το σχέδιο προβλέπει τοναντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης που προκύπτει από το γεγονός ότι και τα νέαομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές κατά 80% χαμηλότερες από την ονομαστικήτους αξία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day. 

Αυτό προβλέπεται να συμβεί μέσω της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV),στην οποία οι τράπεζες θα εισφέρουν, λαμβάνοντας μετοχές, τα νέα κρατικάομόλογα, που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν στο πλαίσιο του PSI+.Ταυτόχρονα, o EFSF θαδώσει εγγυήσεις 8 δισ. ευρώ στο SPV, λαμβάνοντας ως ενέχυρο από το ελληνικόδημόσιο κατάθεση αντίστοιχου ποσού. 


Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα εγγράψουν μεν στο παθητικό τους λογιστικήζημία, που αντιστοιχεί στο 75% της αξίας των παλαιών ελληνικών κρατικώνομολόγων, αλλά την ίδια στιγμή από την πλευρά του ενεργητικού θα εγγράψουνκέρδος που αντιστοιχεί στο 21,5% της ονομαστικής τους αξίας. 

Έτσι, η πραγματική ζημία θαμειωθεί στα επίπεδα του ονομαστικού κουρέματος (53,5%)ή κατά περίπου 8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αν τα νέα ομόλογα φέρουν εγγύηση, τότεθα αυξηθεί και η αξία τους ως ενέχυρα και κατ' επέκταση θα δοθεί η δυνατότηταάντλησης επιπρόσθετης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του, αντί να βάλει8 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους,εγγυάται μέσω του EFSF με ταίδια χρήματα τα ομόλογα που έχει εκδώσει, μειώνοντας ισόποσα τη λογιστική ζημίατων τραπεζών και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας ειδικούσκοπού. 

Τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει καθώς,όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η μορφή του σχεδίου. Σύμφωναμε πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα η οποία να επιτρέπει να γίνειαποδεκτός απότην τρόικααυτός ο λογιστικός χειρισμός. 

«Πρέπει το χρηματοοικονομικό μέσο που θα επιλεγεί για τον αντιλογισμό τηςζημίας αποτίμησης να μη θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως έμμεση κρατική ενίσχυση γιατις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυςτις συζητήσεις. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για παραλλαγή του σχεδίου Atlas SPV, τοοποίο είχε προταθεί στην αρχή των συζητήσεων για την ανακεφαλαιοποίησηκαι αδράνησε λόγω του φόβου ότι αν εφαρμοζόταν θα υπήρχαν προσφυγές στηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από ξένες τράπεζες. Το σχέδιο Atlasπροέβλεπε τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που εκτιμάται πως θα δοθούν στο ΤαμείοΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για παροχή εγγυήσεων. 

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η αποφυγή της κρατικοποίησης των τραπεζών μέσωτου περιορισμού των ζημιών τους και η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών καθώςμειώνονται τα κεφάλαια που πρέπει να μπουν και επομένως καθίσταται πιο εφικτή ηεξόφλησή τους από τις μελλοντικές ταμειακές ροές των τραπεζών. 

Δύσκολα θα εκδοθεί σήμερα πράξη υπουργικού συμβουλίου 

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, η τρόικα,η Τράπεζα της Ελλάδος και το Τ.Χ.Σ. δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο,σήμερα φαίνεται δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο (ανδιενεργηθεί). 

«Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί, ενώ η έγκριση της πράξηςυπουργικού συμβουλίου θα μετατεθεί για την εβδομάδα μετά το Πάσχα», εκτιμάκυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία. «Υπάρχουνπολλές προτάσεις, απουσιάζει όμως προς το παρόν ένα συνολικό πλαίσιο»,συμπληρώνει ο ίδιος. 

Χρονικό όριο είναι η 20ή Απριλίου, ημέρα όπου λήγει η προθεσμίαδημοσίευσης λογιστικών καταστάσεων 2011. Μέχρι τις 18 ή το αργότερο τις 19Απριλίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι για να μπορέσουν οιτράπεζες να δημοσιεύσουν απρόσκοπτα αποτελέσματα χρήσης 2011. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι οι όροι τηςανακεφαλαιοποίησης θα έχουν προσδιοριστεί έως τις 20 Απριλίου. Πηγη:euro2day liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ