2013-10-02 12:02:04
Φωτογραφία για Χρυσή Αυγή: Όσα δε θίγει η τηλεόραση
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Εξίσου συγκλονιστικό με την σταδιακή αναρρίχηση του εκτρώματος της Χρυσής Αυγής, την εγκληματική της δράση, και όσα τα τελευταία 24ωρα διαδραματίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες μετά τη σύλληψη μελών της, είναι η έκπληξη και... ο αιφνιδιασμός πολιτικών, δημοσιογράφων - ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και αφουγκράζονται τους κραδασμούς δεν αιφνιδιάστηκαν - και το κυριότερο δεν ησύχασαν μετά τη σύλληψη ορισμένων μελών έστω και πρωτοκλασάτων. Αντιθέτως….

Για πολλούς η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα ναζιστικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των «κενών» του πολιτικού συστήματος, είναι μια κίνηση με γερές ρίζες που στηρίχτηκε στην κατάρρευση βασικών αρχών και στην ανοχή όλων μας.

Και στο ποινικό δίκαιο, όπως τονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή, μπορεί να τιμωρηθείς και για αυτό που όφειλες να κάνεις και δεν έκανες καθώς ένα έγκλημα δεν τελείται μόνο με πράξη αλλά και με παράλειψη. Ο νομοθέτης ήθελε, με αυτό, να τονίσει την ευθύνη που έχει ο πολίτης και ως πολίτης.


Η κ. Θεμελή σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στο MadeinCreta εγείρει πληθώρα ερωτημάτων και πρακτικών που πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής, για να ισορροπήσει η κοινωνία και να επανενταχθούν σε αυτή και οι ανήλικοι που ήταν στο στρατό της Χ.Α. αλλά και οι ψηφοφόροι που της έδωσαν δύναμη.

Οι συλλήψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου" είπε η κ. Όλγα Θεμελή

«Δεν μπορείς να γυρίσεις απλά σελίδα», σημείωσε, «ακόμα και τώρα αδιαφορούμε, νομίζουμε ότι η ιστορία τελείωσε με τις συλλήψεις. Όμως η δουλειά τώρα αρχίζει. Κλαδέψαμε απλά το κλαδί ενός δέντρου δεν τελειώσαμε. Πρέπει να δούμε πώς θα νικηθεί αυτή η κατάσταση, πώς θα βγούμε από αυτό».

Για την ίδια, το φαινόμενο "Χρυσή Αυγή" είναι αυτό που λέει ο λαός « ότι σπέρνεις, θερίζεις».

«Η Ελλάδα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι συλλήψεις ήταν κάτι απλό. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα. Όταν σφαγιάστηκε ο Πακιστανός στα Πετράλωνα, αρχές του 2013, ή αν ασχολούνταν οι αρχές με τα πτώματα αλλοδαπών που βρίσκονται στις χωματερές ή στους κάδους.

Βλέπουμε όμως ότι η ανθρώπινη αξία κατά περίσταση αξιολογείται κατά περίσταση υπάρχουν και διώξεις. Ο ρατσισμός δεν είναι ένα κτίριο που απλά κατεδαφίζεις και εκεί χτίζεις ένα πάρκο, που θα ανθίσει. Είναι κάτι βαθύτερο. Εξαρθρώνεις αυτή την οργάνωση και συνεχίζεις να έχεις μια πολιτική αποκλεισμού των αλλοδαπών;

Ο στόχος είναι η εξάρθρωση μιας νεοναζιστικής οργάνωσης; Πώς θα μπορέσουμε ηθικά να ισορροπήσουμε μεταξύ των πράξεων και των δράσεων;

Φανταστείτε μια κοινωνία που καταβάλει προσπάθεια να εξαρθρώσει την οργάνωση αυτή και από την άλλη συνεχίζει να μην κτίζει τζαμί, να εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια στα θέματα ιθαγένειας. Και μια κοινωνία, μάλιστα, που μέχρι σήμερα δεν ήθελε αντιρατσιστικό νόμο.

Στο ποινικό δίκαιο δεν τιμωρείται μόνο η πράξη. Τιμωρείται η αδράνεια, η παραμέληση, η παράλειψη. Εισπράττουμε ακριβώς τις συμπεριφορές μας και την ανοχή μας. Δεν κάνουμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε ως πολίτες. Ήταν αναμενόμενη αυτή η κατάσταση και δε θα είναι εύκολο να απεμπλακούμε από αυτή. Με τις συλλήψεις κλαδεύουμε απλά το δέντρο, δε βγάζουμε τη ρίζα. Οι συλλήψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Όπως τονίζει, το πρόβλημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, υποχωρούν θεμελιώδη δικαιώματα, μετά πολιτικό και μετά οικονομικό.

«Όποτε οι συνταγματικές και οι οικουμενικές αρχές υποχωρούν, μέσα από τα ρήγματα υποχώρησης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και μεγαλώνουν μορφές βίας, που με βία επιβάλλουν τη δική τους ιδεολογία. Το αφήσαμε και έγινε αυτό, το αφήσαμε, οι ρίζες είναι βαθιές και τα ρήγματα επίσης.

Αυτό είναι το τρομακτικό. Δεν μπορούν να ασκηθούν βασικά θεμελιώδη δικαιώματα. Δεν υπάρχει ισότιμη ευκαιρία στην υγεία, την ασφάλιση, την παιδεία, την εργασία.

Δεν υπάρχει ένα υγιές κράτους δικαίου. Όσο υποχωρεί το κράτος δικαίου και πρόνοιας τόσο αυξάνει η βία και το κράτος καταστολής. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή: ένα κράτος τρομακτικά ανοχικό το οποίο δεν μπόρεσε με τα ισχυρά όπλα που έχει η δημοκρατία να αντισταθεί»

Η στρατολόγηση των ανηλίκων

Από τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ένα ζητούμενο είναι η στρατολόγηση των ανηλίκων που εκμεταλλεύτηκε και χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή. Και το βαθύτερο πρόβλημα της επανένταξης και του διεξόδου αυτών που εγκλωβίστηκαν ή προσηλυτιστήκαν δε λύθηκε με τις συλλήψεις ούτε για τα παιδιά ούτε και για τους γονείς.

Σε αυτό το σημείο η καθηγήτρια εγκληματικής ψυχολογίας ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την οικογένεια (που θέλει βοήθεια) ή τη γειτονιά. Αφορά τους θεσμούς, το σχολείο, την κοινωνία, την πολιτεία.

«Προφανώς κάτι δεν έχει πάει καλά. Για την αιτιολόγηση τέτοιων φαινομένων δεν μπορείς να πεις ότι υπάρχει ένα αίτιο. Πολλά δεν έχουν πάει καλά.

Τα παιδιά όταν δεν έχουν αξίες πάνω στις οποίες μπορούν να πατήσουν, είναι επιρρεπή και ευάλωτα σε οποιονδήποτε τους τάζει δύναμη, ταυτότητα, κύρος και εξουσία.

Τα παιδιά αυτά ζουν σε μια βίαιη κοινωνία και βιώνουν μια εντελώς διαφορετική μορφή από αυτές που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει και οδηγούνται και τα ίδια στη βία. Βία είναι το τέλος ενός διαλόγου, αυτά τα παιδιά δεν μπόρεσαν ποτέ να ακουστούν.

Είναι παιδιά στα οποία ποτέ δε δόθηκε καμία ευκαιρία και η βία απλά έχει μια άλλη γλώσσα, την οποία οφείλεις να αποκρυπτογραφήσεις και να αντιμιλήσεις, διότι αν την περιθωριοποίησεις, εισπράττεις αυτό που έγινε».

Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλά κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα ταυτότητας και επιδιώκουν την απόκτηση μιας ταυτότητας από τέτοιου είδους συναλλαγές.

Ο ρόλος του σχολείου

Και σήμερα ζούμε σε μια εποχή- ονειροκτόνα για τα παιδιά - που όλα φαίνεται να καταρρέουν και το κυριότερο οι ανθρώπινες αξίες. «Ο πυρήνας της οικογένειας φαίνεται να καταρρέει , ο πυλώνας του σχολείου το ίδιο ,τα παιδιά ζουν σε μια ονειροκτόνα εποχή ειδικά οι έφηβοι, παρακολουθούν ένα σχολείο το οποίο τους είναι δυσβάστακτο.

Πραγματικά είναι ένα σχολείο άκαμπτο, ισοπεδωτικό δεν έχουν πολλές δυνατότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, την ιδεολογία τους, τις δυνατότητες τους, είναι ένα σχολείο της ανορεξίας και της αμάθειας. Δεν έχουν πολλές δυνατότητες να αναπτύξουν μια ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι σε όλα αυτά και αυτή η ψυχική ανθεκτικότητα αναπτύσσεται μέσω της αυτογνωσίας και της αυτορρύθμισης, μέσω μιας ψυχικής αγωγής.

Δεν έχουμε ένα σχολείο που προάγει αυτό που λέμε πολιτική του πολιτισμού του ουμανισμού. Διότι στη κοινωνία όπου ζουν, ο ρατσισμός όχι απλά υποβόσκει αλλά κυριαρχεί στη ζωή τους. Και το σχολείο δε διδάσκει τις βασικές έννοιες του διαφωτισμού: αδελφότης, ισότητα, δικαιοσύνη».

Αξίες που εκλείπουν από την καθημερινότητα, όχι μόνο των παιδιών, αλλά όλων μας.

Ο ρόλος της πολιτικής και της πολιτείας

Τα παιδιά αυτά πρέπει να βρουν ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο θα αισθανθούν ασφαλή και θα μπορέσουν να αναδείξου τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας τους.

«Κάθε άνθρωπος έχει ένα πολύτιμο υλικό αλλά πρέπει να ζουν και μια κοινωνία χωρίς ιδεολογικές αντιφάσεις Τα παιδιά τελούν υπό σύγχυση αξιών και ο αξιακός κώδικας έχει μετατοπιστεί από το εμείς στο εγώ.

Τα παιδιά θα πρέπει να ζήσουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι και ηθικά αυτή η κοινωνία είναι συνεπής. Δεν αρκεί η καταστολή, θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια με την πολιτική της. Συνέπεια σε αυτό που λέμε και αυτό που κάνουμε. Δυστυχώς τελούμε σε μια κατάσταση παθητικής ανοχής».

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Θεμελή, σήμερα (Τετάρτη 2 Οκτωβρίου), Διεθνή Ημέρα της Μη Βίας, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Αφορμή η εκδήλωση του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν.Ηρακλείου που διοργανώνει διάλεξη για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέμα«“Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”: Μύθοι και αλήθειες για τη βία»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού*, στο κέντρο της πόλης (Μονής Αγκαράθου 9), ώρα 5 – 7.

* Στον Κοινωνικό Χώρο υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για το «Φαγητό με την Αγάπη μας».

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ