2013-10-03 09:24:44
Φωτογραφία για Πάτρα: Έφυγε'' ο θεμελιωτής της Ψυχιατρικής Κλινικής Π. Χαρτοκόλλης
Tη συγκίνηση και την θλίψη τους για τον θάνατο του Καθηγητή Ψυχιατρικής και λογοτέχνη, Πέτρου Χαρτοκόλλη, εκφράζουν τα μέλη της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς ο εκλιπών υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής της Κλινικής.

Ο Πέτρος Χαρτοκόλλης, «έφυγε» πλήρης ημερών, έχοντας μία λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο της ψυχιατρικής, αλλά και των γραμμάτων. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Αμερική και εργάστηκε τριανταπέντε χρόνια στην Eλβετία και την Aμερική. Διετέλεσε διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Menninger και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου δίδαξε ως ομότιμος καθηγητής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής εταιρίας, ενώ διετέλεσε και πρόεδρός της για δεκαπέντε χρόνια. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ψυχιατρικά και ψυχαναλυτικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων, ενώ εξέδωσε και έντεκα βιβλία, ψυχαναλυτικά, φιλολογικά και λογοτεχνικά.

Στην ανακοίνωσή τους, οι συνεργάτες και τα μέλη της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρουν: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Καθηγητού Πέτρου Χαρτοκόλλη, πρώτου και επί σειρά ετών Διευθυντού της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.


Η συμβολή του στην ίδρυση και την μετέπειτα οργάνωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρξε καθοριστική. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη και φωτεινό οδηγό για τους συνεργάτες του σε διάφορα σημεία της επιστημονικής τους πορείας.

Υπήρξε διαπρεπής Ψυχαναλυτής και Δάσκαλος πολλών ψυχιάτρων και ψυχαναλυτών, διδάσκοντας με ευαισθησία και ενσυναισθητική προσέγγιση. Παράλληλα με τον ψυχαναλυτικό θεωρητικό του προσανατολισμό οργάνωσε την εκπαίδευση των νέων ιατρών στην πρόληψη, κλινική πρακτική και έρευνα, καλλιεργώντας με άριστο τρόπο το ενδιαφέρον τους στην Ψυχιατρική, την Ψυχανάλυση και την Ψυχοθεραπεία .

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο εντυπωσιάζει η πολύπλευρη και ουμανιστική προσέγγιση στη μελέτη της Ψυχιατρικής και της Ψυχανάλυσης κατά κύριο λόγο.

Η διδασκαλία και το ήθος του θα παραμένουν για εμάς πηγή γνώσης και αναφοράς για την ολιστική θεώρηση του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και κοινωνικού πλαισίου της Ψυχιατρικής.

Οι συνεργάτες του από τα χρόνια της κοινής πορείας στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζουν τα βαθειά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το γνωμικό της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ