2013-10-03 13:16:05
Φωτογραφία για Moody's: Παραμένει αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών
Οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου παραμένουν αρνητικές, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η οικονομική κρίση στην μεγαλόνησο πυροδότησε μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη πιεσμένο λειτουργικό περιβάλλον.

Από αυτή την άποψη, το outlook των κυπριακών τραπεζών αντανακλά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, και κυρίως την οξείαεπιδείνωση της ποιότητας των assets τους, τις συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την φερεγγυότητά τους, και τις έντονες πιέσεις σε ότι αφορά τηνχρηματοδότηση και τη ρευστότητα.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody's, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης, με τον οίκο να αναμένει ύφεση 12% το 2013 και 6,4% το 2014. Οι πιεσμένες συνθήκες, σημειώνει, θα χαρακτηρίζονται από

1.Μια έντονη πτώση στην εγχώρια κατανάλωση, που θα αντανακλά την διάβρωση των εισοδημάτων και του πλούτου των νοικοκυριών η οποία εντείνεται από την αυξανόμενη ανεργία


2.Την περαιτέρω συρρίκνωση του τομέα real estate

3.Τους μειωμένους όγκους δραστηριοτήτων στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η σοβαρή οικονομική ύφεση θα εντείνει τις πιέσεις στην ποιότητα των assets των τραπεζών, οδηγώντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προβλέψεων για επισφάλειες. Η Moody's εκτιμά πως τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν στο 26% του συνόλου των δανείων τον Δεκέμβριο του 2012, έξι μήνες πριν το bail-in, και θα ξεπεράσουν το 35% μέχρι το τέλος του 2013. Έτσι, οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, πέραν των πρόσφατων ανακεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου να «αντέξουν» σε πιθανές πιστωτικές απώλειες από τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους ή και από την υψηλή έκθεσή τους σε κυπριακά κρατικά ομόλογα.

Το κεντρικό σενάριο της Moody's προβλέπει πως οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια που θα ξεπερνούν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ τα 2,5 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στήριξης που προορίζονται για τον τραπεζικό τομέα.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ