2013-10-07 12:53:03
Φωτογραφία για Μαγνησία: Ανοδική τάση στις τιμές ειδών διατροφής
Σε Σούπερ Μάρκετ και καταστήματα της Μαγνησίας έπειτα από έρευνα της Διεύθυνσης Εμπορίου.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής στα ράφια καταστημάτων και Σούπερ Μάρκετ της Μαγνησίας μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Τη στιγμή που βρισκόμαστε σε πρωτοφανή οικονομική ύφεση με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι συντάξεις μήνα με τον μήνα να «πετσοκόβονται», οι τιμές σε οπωρολαχανικά, κρέατα, καταψυγμένα και σε άλλα βασικά είδη παντοπωλείου φαίνεται ότι έχουν «τσιμπήσει» με αποτέλεσμα να γεμίζει με όλο και λιγότερα αγαθά το καλάθι της νοικοκυράς. Σε διάστημα ενός χρόνου φαίνεται ότι αγοράζουμε πολλά προϊόντα με πρόσθετο «καπέλο» στην τιμή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Τα στοιχεία που παραθέτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προκύπτουν από το Τμήμα Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων έπειτα από τιμοληψίες που πραγματοποίησε τον Αύγουστο 2012 την περίοδο από 17/8 έως 23/8 και τον Αύγουστο 2013 την περίοδο από 16/8 έως 22/8 προσδιορίζοντας τη μέση τιμή τους στην αγορά της Μαγνησίας.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε η υψηλή τιμή σε βασικά είδη διατροφής δε διατηρείται μόνο αλλά κινείται χαρακτηριστικά ανοδικά.

Αυτή η οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, είναι που «γονατίζει» συνεχώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 60% σε προϊόν που συγκαταλέγεται στα βασικά είδη παντοπωλείου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σχεδόν σε όλα τα καταψυγμένα είδη (λαχανικά, ψάρια) όπως επίσης και σε βασικά είδη παντοπωλείου όπως απορρυπαντικά, αυγά, γάλα, ελαιόλαδο, κασέρι, μακαρόνια, μανέστρα, αναψυκτικά, όσπρια και μέλι.

Βέβαια παρατηρούνται και ορισμένες μειώσεις σε τιμές προϊόντων ενώ ελάχιστα είναι τα προϊόντα που η τιμή τους έχει παραμείνει ίδια μέσα στο διάστημα του τελευταίου χρόνου.

Η άποψη της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέκος Κουτσελίνης σχολιάζοντας τις αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών διατροφής αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ : «Πράγματι η Ενωση Καταναλωτών Βόλου δέχεται καταγγελίες και αναφορές για το γεγονός ότι παρατηρούνται ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής. Για την τοπική αγορά αποτελεί “αγκάθι” το γεγονός ότι απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα».

Στη συνέχει ο κ. Κουτσελίνης αναφέρει ότι σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς στα προϊόντα που παρατηρείται μείωση της ζήτησης σημειώνεται και μείωση τιμών ενώ αντίθετα στα προϊόντα με την μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρούνται ανατιμήσεις. «Οι καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε αγορά θα πρέπει πρώτα να κάνουν έρευνα και να συγκρίνουν ποιότητα και τιμές. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι και θέμα εταιριών, άλλοτε παρατηρούμε τα ίδια προϊόντα συγκεκριμένων εταιριών να πωλούνται με διαφορετικές τιμές σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου.

Στον «πάγο» το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών

Δυστυχώς φαίνεται ότι από το 2009 έμεινε στον «πάγο» το ηλεκτρονικό σύστημα παρατηρητήριου τιμών στη δημιουργία του οποίου θα προχωρούσε το Υπουργείο Οικονομίας συντονίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση τις Νομαρχίες και μετέπειτα Περιφέρειες ολόκληρης της Ελλάδας.

Μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα παρατηρητηρίου τιμών ο καταναλωτής θα είχε την δυνατότητα να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τις τιμές που υπάρχουν στα Σούπερ Μάρκετ. Βασικός στόχος του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου τιμών ήταν η ενημέρωση του καταναλωτή, αλλά και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις τιμές προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

taxydromos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ