2013-10-07 14:08:09
Φωτογραφία για «Ανασταίνεται» η Αθήνα - Σχέδιο παρεμβάσεων για να ζωντανέψει το ιστορικό κέντρο
Εκτεταμένες αναπλάσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα για κατοίκους και επαγγελματίες που θα επιστρέψουν στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες... το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης.

Το Κυριακάτικο δημοσίευμα της RealNews αναφέρει μάλιστα ότι οι περιοχές που πριμοδοτούνται είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Μεταξουργείο, η πλατεία Βάθη, η πλατεία Αττικής και η περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, ο Κεραμεικός και το Γκάζι, τα Κάτω Πατήσια και μέρος των Εξαρχείων και της Κυψέλης.

Αυτές οι περιοχές αριθμούν σήμερα πάνω από 150.000 κατοίκους χαρακτηρίζονται υποβαθμισμένες και με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ενώ έχουν σχεδόν γκετοποιηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την προκαταρκτική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πάνω στην οποία στηρίζεται το ΣΟΑΠ το ποσοστό εγκατάστασης μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή, ξεπερνά κατά μέσο όρο το 19,8% ενώ ειδικά στο ιστορικό κέντρο ξεπερνά το 54,8%.


Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τον δήμο Αθηναίων, με συντονισμό από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) . Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως το βασικό εργαλείο που θα προτείνει, θα συγκεντρώνει και θα προωθεί προς υλοποίηση τα έργα και τις δράσεις όλων των υπουργείων που αφορούν το κέντρο της Αθήνας, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Πρόκειται για ένα περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για το κέντρο που θα σηκώσει το χαλί με τα προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της RealNews η Βιβή Μπάτσου, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για ένα μονοδιάστατο σχέδιο αναπλάσεων αλλά για ένα στρατηγικό σχέδιο επίλυσης όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Προγράμματα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και άλλων έργων πρασίνου. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επανένταξη στα προγράμματα χρηματοδότησης και την υλοποίηση έργων που έχουν καθυστερήσεις όπως οι αναπλάσεις των πλατειών Αττικής, Βάθη, Σταθμού Λαρίσης και Θεάτρου.

Στον σχεδιασμό εντάσσονται και η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και η επέκταση της παρέμβασης κατά μήκος της Πατησίων, με μείωση του οδικού καταστρώματος για την δημιουργία λωρίδων τράμ ενώ προτείνεται η επαναπροώθηση του έργου ανάπλασης του κέντρου της οδού Αθηνάς.

2. Ειδικό πλαίσιο χρηματοοικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων, μέσω του θεσμού της Τράπεζας Γης, για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αγορά κτιρίων και την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης, σε συνδυασμό με έργα πρασίνου σε περιοχές όπως η πλατεία Βάθη και Σταθμός Λαρίσης.

3. Οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή των κατοίκων και των επαγγελματιών στο κέντρο. Αναμένεται να προβλεφθούν φοροαπαλλαγές που ενδέχεται να φτάσουν έως και το 80% για το κόστος αγοράς, εκμίσθωσης ή αποκατάστασης κατοικιών, καταστημάτων και γραφειακών χώρων. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η ιδιοκατοίκηση ή η εκμίσθωση σε πρόσωπα με δηλωθέν εισόδημα πολλαπλάσιο του ενοικίου. Τα φορολογικά κίνητρα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα για τις περιπτώσεις διατηρητέων κτηρίων.

4. Πρόβλεψη μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε όλη την περιοχή παρέμβασης. Σε αντίστοιχο μέτρο, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Γεράνι και το Μεταξουργείο το 2011, η μείωση είχε κυμανθεί από 30% έως 50%.

5. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρήσεων γης ανά γεωγραφική ενότητα για την δημιουργία πυρήνων επιχειρηματικότητας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Με απλά λόγια, ο καθένας θα γνωρίζει πού και με ποιόν τρόπο μπορεί να αναπτύξει την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να σταματήσουν η άναρχη διασπορά και ο κορεσμός.

6. Πρόβλεψη αντικινήτρων για την υπερσυγκέντρωση ιδιοκτησιών. Αναμένεται να προβλεφθεί σχετικό πλαφόν ή και διάθεση πόρων στο Πράσινο Ταμείο, σε περιπτώσεις κερδών από υπεραξίες κ.λ.π.

7.Ενίσχυση και εξασφάλιση επιπλέον πόρων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 150 εκατ. ευρώ.

8. Επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, με αιχμή την επέκταση των παρεμβάσεων στο τρίγωνο Σταδίου- Μητροπόλεως –Ερμού-Πειραιώς με αναπλάσεις δημοσίων χώρων και οδών, όπως της οδού Αθηνάς.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ