2013-10-07 21:50:11
Φωτογραφία για Η κρίση ρίχνει σε βαριά κατάθλιψη έναν στους δέκα Έλληνες
Στοιχεία-σοκ αποκαλύπτει πανελλαδική μελέτη του 2013 για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς ποσοστό

12,3%, δηλαδή 12 στους 100 κατοίκους της χώρας, βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της βαριάς (μείζονος) κατάθλιψης.

Τα στοιχεία αυτής της μελέτης συγκρινόμενα με στοιχεία προηγούμενων μελετών αποτυπώνουν μια συνεχή και εντυπωσιακή αύξηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό. Από 3,3% το 2008 υπερδιπλασιάζεται σε 6,8% το 2009 και σχεδόν τριπλασιάζεται (8,2%) το 2011. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι το 2008 τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης δεν παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις, σύμφωνα με το Έθνος.

Χαρακτηριστικά, τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το 49% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τη δόση του δανείου, το 45% τους τρέχοντες λογαριασμούς (ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, ύδρευση κ.λπ.), το 31,7% τη δόση του αυτοκινήτου και το 28,1% το ενοίκιο της κατοικίας.


Την έρευνα διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και τα συμπεράσματά της μας εξηγεί η επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη.

Η κρίση ρίχνει σε βαριά κατάθλιψη έναν στους δέκα Ελληνες

«Οι βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή της δόσης κάποιου δανείου, στην εξόφληση λογαριασμών και την πληρωμή της ελάχιστης δόσης κάποιας πιστωτικής κάρτας, αλλά πολύ σημαντικά ποσοστά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη δόση του αυτοκινήτου, τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, το ενοίκιο της κατοικίας, ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ», επισημαίνει η κ. Οικονόμου και συνεχίζει.

«Αυτοί που έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης.

Υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (35%, δηλαδή 1 στους 3 Ελληνες) έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδά του ακόμα και για είδη απολύτως αναγκαία για τη διαβίωσή του και ένα επίσης υψηλό ποσοστό (28,3%) έχει ήδη ξοδέψει μέρος ή και το σύνολο των αποταμιεύσεών του προκειμένου να διαχειριστεί τις δυσκολίες που απορρέουν από την οικονομική κρίση.

Αναφορικά με το εισόδημα, ο ένας στους δύο Ελληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το ανησυχητικό αυτό εύρημα υπογραμμίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στο χαμηλό εισόδημα.

Καταθλιπτικές οι ηλικίες 35-64

Αναφορικά με τις ώρες εργασιακής απασχόλησης, το 16,9% αυτών που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό όσων εργάζονται με κανονικό ωράριο (7,2%), καθώς και εκείνων που εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (8,1%). Το γεγονός αυτό πιθανώς οφείλεται στις μειωμένες οικονομικές απολαβές που συνδέονται με την υποαπασχόληση αλλά και το άγχος ανεύρεσης συμπληρωματικής εργασίας.

Kαταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικής μείζονος κατάθλιψης στις γυναίκες, στις ηλικιακές ομάδες 35-44 και 55-64 ετών και σε άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Οσον αφορά τις γυναίκες, φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%), πιθανώς τόσο από βιολογικούς παράγοντες όσο και από την πολυπλοκότητα των κοινωνικών ρόλων της σύγχρονης γυναίκας.

Σε σχέση με το εκπαιδευτικό επίπεδο, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%). Η τάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως απόρροια των μειωμένων επαγγελματικών προσόντων όσων έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, τα οποία τους καθιστούν αφενός ιδιαιτέρως ευάλωτους σε μια επικείμενη απόλυση, αφετέρου λιγότερο ελκυστικούς υποψηφίους για ανεύρεση εργασίας».

Τι να προσέξετε

10 συμπτώματα για τη διάγνωση της ασθένειας

«Η μείζων κατάθλιψη είναι η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης, είναι ο τύπος εκείνος της κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από έντονο και βαθύ καταθλιπτικό συναίσθημα», μας εξηγεί η επ. καθηγήτρια Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη. Για να διαγνωστεί η κατάθλιψη στην περίπτωση κάποιου ασθενούς, θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα, τουλάχιστον για 15 μέρες συνεχώς και μέσα σε αυτά να περιλαμβάνεται τουλάχιστον το ένα από τα δύο πρώτα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουν αποκλειστεί οι περιπτώσεις σωματικών νόσων ή οι επιδράσεις κάποιων ουσιών ή φαρμάκων που προκαλούν κατάθλιψη.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

1. Καταθλιπτική διάθεση, σχεδόν κάθε μέρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας

2. Απώλεια του ενδιαφέροντος ή μείωση της ευχαρίστησης από δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες στο παρελθόν

3. Μείωση ή αύξηση της όρεξης για φαγητό με αποτέλεσμα τη μείωση ή αύξηση του βάρους

4. Δυσκολία στον ύπνο που μπορεί να πάρει τη μορφή της αϋπνίας ή υπερυπνίας, σχεδόν καθημερινά

5. Ψυχοκινητική ανησυχία ή ψυχοκινητική επιβράδυνση, καθημερινά

6. Εύκολη κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας

7. Ιδέες ενοχής, αυτομομφής και αναξιότητας

8. Δυσκολία στη συγκέντρωση, βραδύτητα στη σκέψη και δυσχέρεια στη λήψη των αποφάσεων

9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή ιδέες αυτοκτονίας

10. Διαταραχή στη σεξουαλική λειτουργία (ανικανότητα, ανηδονία, ψυχρότητα κ.ά.)

Υπάρχει λύση; Μπορεί η κατάθλιψη να είναι μία σοβαρή ασθένεια, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η επίσκεψη σε ένα γιατρό. Αφού γίνει η διάγνωση, η θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνει δύο στάδια. Τη θεραπεία των οξέων συμπτωμάτων και, στη συνέχεια, τη συνέχιση της θεραπείας προκειμένου να διατηρηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι κύριες θεραπείες για την κατάθλιψη, σήμερα, είναι οι βιολογικές θεραπείες, οι ψυχοθεραπείες και οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος».
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ